Οικονομία

21 Απριλίου 2020 18:51

Πετρέλαιο: “καίγεται” και το μπρεντ λόγω κορονοϊού

Διάβασέ μου το...

Κάθε άλλο παρά ενθαρρυντικά τα μηνύματα για την αγορά του “μαύρου χρυσού”...

Πετρέλαιο: “καίγεται” και το μπρεντ λόγω κορονοϊού
-

 

Νέες σκηνές πανικού επικρατούν στην αγορά πετρελαίου, μετά την σχετική ηρεμία. Οι επενδυτές βάζουν τώρα στο στόχαστρό τους το μπρεντ, το δημοφιλέστερο πετρελαϊκό συμβόλαιο στον πλανήτη «καίγοντας» σχεδόν το 1/3 της αξίας του. 

Η τιμή του έκανε βουτιά 28% στα 18,31 δολάρια το βαρέλι τα χαμηλότερα επίπεδα από το 2002. Οι απώλειες έχουν περιοριστεί ελαφρώς, στο 20%, με την τιμή να υπερβαίνει οριακά και πάλι το κρίσιμο ψυχολογικό όριο των 20 δολαρίων. Ωστόσο τα μηνύματα για την αγορά πετρελαίου είναι κάθε άλλο παρά ενθαρρυντικά.  

Η χθεσινή πρωτοφανής βουτιά του αμερικανικού αργού (παράδοσης Μαΐου) όχι απλά υπό το μηδέν, αλλά έως και τα -40 δολάρια το βαρέλι- που έδειξε ότι οι παραγωγοί και traders είναι πρόθυμοι να πληρώσουν ακριβά τους πελάτες τους για να τους απαλλάξουν από το αργό, που έχουν στα χέρια τους- έδειξε ότι έχουμε να κάνουμε με μία βίαιη ανατροπή του τοπίου. Το μεγάλο αγκάθι είναι βεβαίως η αποθήκευση. Με την ζήτηση να έχει βυθιστεί, τα αποθέματα φουσκώνουν επικίνδυνα και η αποθήκευσή του γίνεται δύσκολη και εξαιρετικά δαπανηρή.  

Το συμβόλαιο παράδοσης Μαΐου του αμερικανικού αργού, λίγο πριν την λήξη του, κινείται και πάλι σε αρνητικό έδαφος, στα -8 δολάρια. Το συμβόλαιο Ιουνίου με βουτιά 41% διαμορφώνεται στα 11,95 δολάρια το βαρέλι. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ