Πολιτική

22 Απριλίου 2020 20:10

Κορονοϊός: Η δύσκολη “εξίσωση” της εξόδου από την καραντίνα

Διάβασέ μου το...

Το αργότερο την Κυριακή θα “κλειδώσει” οριστικά ο οδικός χάρτης της μετάβασης στην κανονικότητα. Προβληματισμός στην επιστημονική κοινότητα.

Κορονοϊός: Η δύσκολη “εξίσωση” της εξόδου από την καραντίνα
-

Της Στεφανίας Μουρελάτου

Το “εναρκτήριο λάκτισμα” μαζικής επιστροφής στην κανονικότητα θα δοθεί στις 4 Μαΐου, οπότε κομμωτήρια και καταστήματα λιανεμπορίου, έως 500 τμ, θα ανεβάσουν τα ρολά. Η εστίαση με αραιά τραπεζοκαθίσματα σε εξωτερικό χώρο θα μπει στο παιχνίδι στα τέλη Μαΐου. Τότε θα ανοίξουν τις πόρτες τους και τα μεγάλα πολυκαταστήματα.

Επιστροφή στα θρανία για τους μαθητές της Γ΄ Λυκείου

Η Γ΄ Λυκείου θα κάνει “ποδαρικό” στα σχολεία, σε ένα όμως εντελώς νέο σχολικό περιβάλλον. Οι τάξεις θα σπάσουν σε μικρότερα τμήματα και θα “απλωθούν” σε περισσότερες αίθουσες.

Σχολαστικά οι μαθητές θα πλένουν χέρια, θα χρησιμοποιούν αντισηπτικά και θα κρατούν αποστάσεις στο διάλειμμα.

Θα επιστρατευτούν κατά περίπτωση και κυλιόμενες βάρδιες πρωί-απόγευμα για να φτάσουν οι αίθουσες.

Μέσα στον Μάιο θα ανοίξουν Γυμνάσια και Λύκεια - “Γρίφος” με τα νηπιαγωγεία

Θα ακολουθήσουν μέσα στον Μάιο οι λοιπές τάξεις του Λυκείου και τα Γυμνάσια, ενώ είναι ισχυρή επιθυμία της Κυβέρνησης να ανοίξουν και τα δημοτικά, τον Ιούνιο πια.

Προβληματισμός επικρατεί στην επιστημονική κοινότητα, ειδικά για τα μικρά παιδιά, τα οποία δεν μπορούν να τηρήσουν τους κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης, τους κανόνες ατομικής υγιεινής ή να κάνουν ορθή χρήση μάσκας.

Αν τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία δεν ανοίξουν, ένα μέρος του εργατικού δυναμικού θα εγκλωβιστεί στο σπίτι, φυλώντας τα μικρότερα παιδιά. Αν πάλι ανοίξουν, πώς θα προστατευτούν παππούδες και γιαγιάδες που προσέχουν τα μικρότερα εγγόνια;

Κανόνας η διατήρηση αποστάσεων

Απόσταση… θα είναι ο χρυσός κανόνας. Τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς θα έχουν πυκνότερα δρομολόγια και θα επιβιβάζουν τους λιγότερους δυνατούς επιβάτες. Ο ο συγχρωτισμός θα πρέπει να αποφεύγεται και θα περάσουμε σε μια εποχή ευρείας χρήσης μασκών σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, τράπεζες, πολυκαταστήματα, σουπερ μάρκετ.

Οι Δικηγορικοί Σύλλογοι, μετά την απόφαση για σταδιακή επαναλειτουργία των δικαστηρίων από τις  27 Απριλίου, απειλούν με κινητοποιήσεις εάν δεν παρθούν μέτρα προστασίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ