Quantcast

Πολιτισμός

07 Μαΐου 2020 13:53 Τελευταία ενημέρωση : 07 Μαΐου 2020 22:17

Μενδώνη: τα μέτρα στήριξης για εργαζόμενους στον Πολιτισμό

Διάβασέ μου το...

Ποιοι καλύπτονται αναδρομικά, πώς θα ανοίξουν σινεμά και μουσεία. Τι θα γίνει με τις συναυλίες το καλοκαίρι.

Μενδώνη: τα μέτρα στήριξης για εργαζόμενους στον Πολιτισμό

Τα μέτρα στήριξης των εργαζομένων στις Τέχνες και τον Πολιτισμό, που επλήγησαν από τα μέτρα για τη μη εξάπλωση του κορονοϊού, ανακοινώνει η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.

«Η πανδημία ανέδειξε δομικά προβλήματα στον χώρο του Πολιτισμού, όπως η αδήλωτη εργασία», δήλωσε η κ. Μενδώνη και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο δημιούργησαν μια ολοκληρωμένη στρατηγική διαχείρισης. «Ο Πολιτισμός δεν υπήρξε πότε μια εξαίρεση. Ωστόσο έχει τις ιδιαιτερότητές του», πρόσθεσε η υπουργός.

«Δικαιούχοι των 800 ευρώ είναι όλοι οι εργαζόμενοι που οι συμβάσεις έληξαν πρόωρα πριν τον συμβατικό τους χρόνο από 1/3/2020 έως 20/3/2020», σημείωσε η υπουργός και ανακοίνωσε την αναδρομική επέκταση των δικαιούχων του επιδόματος των 800 ευρώ ως εξής:

  • Όσοι απασχολήθηκαν σε περισσότερους του ενός εργοδότη από 15/3/2020 ως 20/4/2020 και είχαν κατά μέσο όρο εβδομαδιαίως μέχρι 30% συνολικά ώρες εργασίας, θα λάβουν τα 800 ευρώ μεταξύ 14 και 15 Μαΐου.
  • Όσοι από 1/6/2019 ως την 1/3/2020 έχουν εκτελέσει περιστασιακή εργασία με 6 μεροκάματα τον μήνα ή 50 μεροκάματα συνολικά, θα λάβουν τα 800 ευρώ.
  • Με ειδική ρύθμιση εντάσσονται και καλύπτονται αναδρομικά οι ταξιθέτες και ταξιθέτριες του Μεγάρου Μουσικής.

Για όλες τις παραπάνω κατηγορίες, συνεχίζεται η στήριξη και τον Μάιο, πρόσθεσε η υπουργός.

Παράλληλα, η κ. Μενδώνη ανακοίνωσε ότι θα δημιουργηθεί Μητρώο Καλλιτεχνών και Δημιουργών. Όπως είπε, από 13 του μήνα θα λειτουργεί ειδική πλατφόρμα στο ΕΡΓΑΝΗ για την καταγραφή καλλιτεχνών και δημιουργών ανά κλάδο που θα μετεξελιχθεί σε Μητρώο Καλλιτεχνών και Δημιουργών. Η υπουργός προανήγγειλε, επίσης, την άμεση ψήφιση των διατάξεων κατά της πειρατείας.

Θέατρα, σινεμά, αρχαιολογικοί χώροι, μουσεία

Πέτσας - Μενδώνη

Αναφερθείσα στις επιχορηγήσεις στα δημοτικά περιφερειακά θέατρα, η κ. Μενδώνη τόνισε ότι επισπεύσθηκε η εκταμίευση και δόθηκαν 20.000 ευρώ στο καθένα. «Οι επιχορηγήσεις στα θέατρα δεν θα ζητηθούν πίσω ακόμα κι αν δεν γίνει δυνατό να υλοποιηθούν οι παραστάσεις», σημείωσε η υπουργός. Επιπλέον, η κ. Μενδώνη εξήγησε ότι θα δοθεί «κουπόνι πολιτιστικών παραγωγών» σε όσους είχαν αγοράσει εισιτήρια για παραστάσεις που δεν έγιναν.

Τα θερινά σινεμά μπορούν να ανοίξουν από 1η Ιουνίου, όπως ανακοίνωσε η υπουργός Πολιτισμού. Το όριο πληρότητας θα είναι στο 40% ώστε να τηρούνται οι αποστάσεις. Αναφορικά με τους αρχαιολογικούς χώρους, η κ. Μενδώνη ανακοίνωσε ότι θα ανοίξουν στις 18 Μαΐου. Θα πρέπει να τηρούνται αποστάσεις 1,5 μέτρου, ενώ θα εισέρχεται συγκεκριμένος αριθμός ατόμων ανά ώρα. Επιπλέον, θα υπάρχει σύσταση για χρήση μάσκας και αντισηπτικών.

Τα μουσεία θα ανοίξουν ξανά στις 15 Ιουνίου, ανέφερε η υπουργός. Όσον αφορά τα πολιτιστικά δρώμενα σε ανοιχτούς χώρους, θα μπορούν να ξεκινήσουν από 15 Ιουλίου. Στα μουσεία θα πρέπει να τηρούνται αποστάσεις 2 μέτρων, ενώ θα επιτρέπονται κλιματιστικά μόνο ανοικτού κυκλώματος. Επίσης, θα εισέρχεται συγκεκριμένος αριθμός ατόμων ανά ώρα.

Τέλος, η κ. Μενδώνη ανακοίνωσε ότι το υπουργείο Πολιτισμού, σε συνεργασία με τους συνεργαζόμενους φορείς και δήμους, θα διοργανώσει 200 μικρά πολιτιστικά δρώμενα σε αρχαιολογικούς χώρους, που αποτιμώνται σε 2 εκατ. ευρώ. Καταλήγοντας, διαμήνυσε ότι το ακαδημαϊκό έτος θα παραταθεί μέχρι τις 31/7 για την καλλιτεχνική εκπαίδευση.

ΣΥΡΙΖΑ για μέτρα: είναι πολύ λίγα κι έρχονται πολύ αργά

Ο ΣΥΡΙΖΑ, σε ανακοίνωση του υποστηρίζει ότι «τα μέτρα που εξήγγειλε κακήν κακώς η κυβέρνηση για να κατευνάσει το κίνημα διαμαρτυρίας στον πολιτισμό είναι πολύ λίγα και έρχονται πολύ αργά» και συμπληρώνει:

Σήμερα η κυβέρνηση επιχείρησε να απαντήσει στην κοινωνική κατακραυγή που πυροδότησε η προκλητική και προσβλητική στάση της έναντι των εργαζόμενων του πολιτισμού. Η απάντησή της φανερώνει την ολοκληρωτική απουσία συνεκτικού σχεδίου, τόσο για την οικονομική κρίση όσο και για το χώρο του πολιτισμού ειδικότερα.

Τα νέα μέτρα της κυβέρνησης -μέτρα υπό την πίεση ενός πολύμορφου κινήματος διαμαρτυρίας και την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ- είναι πολύ λίγα και έρχονται πολύ αργά. Είναι η λογική απόληξη ενός κυβερνητικού προγράμματος στο οποίο δεν υπήρχε ούτε λέξη για τον πολιτισμό της χώρας.

Η κυρία Μενδώνη οφείλει να καταλάβει πως είναι υπουργός Πολιτισμού και μέσα σε αυτήν την κρίση δεν μπορεί να περιμένει «να αυτορυθμιστεί η αγορά», όπως μας ενημέρωσε. Η αυτορρύθμιση της αγοράς οδηγεί, ειδικά σε συνθήκες κρίσης, στην κατάρρευση της κοινωνικής συνοχής, στην έκρηξη της ανεργίας, στην επιστροφή στις εποχές της ανασφάλειας και του φόβου.

Η κυβέρνηση της Ν.Δ. και ο κ. Μητσοτάκης προσωπικά φαίνεται να ενδιαφέρονται για τον κόσμο των τεχνών και της δημιουργίας μόνο όταν μπορούν να φωτογραφηθούν δίπλα του για προσωπική προβολή. Η σκληρή πραγματικότητα απαιτεί κάτι εντελώς διαφορετικό: ουσιαστική στήριξη των ανθρώπων και των φορέων του πολιτισμού ως κρίσιμο κρίκο σε ένα συνολικό σχέδιο κοινωνικής ανασύνταξης.

Δεν έπεισαν ΣΥΡΙΖΑ και Κίνημα Αλλαγής οι εξαγγελίες της υπουργού Πολιτισμού.

Σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται "Τα μέτρα που εξήγγειλε κακήν κακώς η κυβέρνηση για να κατευνάσει το κίνημα διαμαρτυρίας στον πολιτισμό είναι πολύ λίγα και έρχονται πολύ αργά. Σήμερα η κυβέρνηση επιχείρησε να απαντήσει στην κοινωνική κατακραυγή που πυροδότησε η προκλητική και προσβλητική στάση της έναντι των εργαζόμενων του πολιτισμού. Η απάντησή της φανερώνει την ολοκληρωτική απουσία συνεκτικού σχεδίου, τόσο για την οικονομική κρίση όσο και για το χώρο του πολιτισμού ειδικότερα. Τα νέα μέτρα της κυβέρνησης -μέτρα υπό την πίεση ενός πολύμορφου κινήματος διαμαρτυρίας και την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ- είναι πολύ λίγα και έρχονται πολύ αργά. Είναι η λογική απόληξη ενός κυβερνητικού προγράμματος στο οποίο δεν υπήρχε ούτε λέξη για τον πολιτισμό της χώρας. 

Η κυρία Μενδώνη οφείλει να καταλάβει πως είναι υπουργός Πολιτισμού και μέσα σε αυτήν την κρίση δεν μπορεί να περιμένει «να αυτορυθμιστεί η αγορά», όπως μας ενημέρωσε. Η αυτορρύθμιση της αγοράς οδηγεί, ειδικά σε συνθήκες κρίσης, στην κατάρρευση της κοινωνικής συνοχής, στην έκρηξη της ανεργίας, στην επιστροφή στις εποχές της ανασφάλειας και του φόβου. Η κυβέρνηση της Ν.Δ. και ο κ. Μητσοτάκης προσωπικά φαίνεται να ενδιαφέρονται για τον κόσμο των τεχνών και της δημιουργίας μόνο όταν μπορούν να φωτογραφηθούν δίπλα του για προσωπική προβολή. Η σκληρή πραγματικότητα απαιτεί κάτι εντελώς διαφορετικό: ουσιαστική στήριξη των ανθρώπων και των φορέων του πολιτισμού ως κρίσιμο κρίκο σε ένα συνολικό σχέδιο κοινωνικής ανασύνταξης".

Το ΚΙΝΑΛ, σε ανακοίνωσή του, αναφέρει "Αφού χρειάσθηκε να ξεσηκωθούν οι άνθρωποι του πολιτισμού. Αφού χρειάσθηκε να κτυπήσουν «ηχηρές καμπάνες» που επισήμαναν τα δραματικά προβλήματα του χώρου, η Κυβέρνηση αποφάσισε δια της κυρίας Υπουργού Πολιτισμού να προχωρήσει σε ορισμένες εξαγγελίες για την επανεκκίνηση του Πολιτισμού. Χωρίς ουσιαστική διαβούλευση με τους ανθρώπους του. Εδώ όμως δεν ισχύει το κάλιο αργά παρά ποτέ. Δεν μηδενίζουμε την οικονομική ενίσχυση ανθρώπων που έχουν ανάγκη. Επισημαίνουμε όμως ότι το κύριο ζήτημα ήταν και είναι η συνέχιση της πολιτιστικής δημιουργίας, με τους ανθρώπους του χώρου ενεργούς και όχι επιδοματούχους. Και βέβαια όχι «καταρτιζόμενους» όπως εξαγγέλθηκε (και ελπίζουμε χωρίς το περιβόητο σύστημα των voucher).Και αυτός ο στόχος δεν επιτυγχάνεται με τις σημερινές εξαγγελίες. Οι δικές μας προτάσεις για ένα Ειδικό Πρόγραμμα που στηρίζει τον Πολιτισμό, με Πρωτόκολλα Υγείας και Ασφάλειας, Ταμείο Αρωγής και Σχέδιο για τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις, είναι αυτές που δίνουν λύσεις στα προβλήματα.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ