Οικονομία

08 Μαΐου 2020 19:18 Τελευταία ενημέρωση : 08 Μαΐου 2020 21:53

Eurogroup: Συμφωνία για φθηνά δάνεια στις χώρες που έχουν πληγεί από τον κορονοϊό

Διάβασέ μου το...

Την ώρα που οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες “βυθίζονται” στην ύφεση εξαιτίας της κρίσης που πυροδότησε η πανδημία. Τι δήλωσαν Σεντένο - Ρέγκλινγκ

Eurogroup: Συμφωνία για φθηνά δάνεια στις χώρες που έχουν πληγεί από τον κορονοϊό
-

Της Μαρίας Αρώνη 

Σε συμφωνία κατέληξε το Eurogroup για τους όρους που θα διέπουν τα δάνεια του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), για να καλυφθούν οι δαπάνες υγείας των χωρών που έχουν πληγεί από την πανδημία.

Όπως είπε ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, τα δάνεια αυτά θα έχουν 10ετή περίοδο ωρίμανσης και θα είναι διαθέσιμα ως τον Δεκέμβριο του 2022 ή και αργότερα, αν χρειαστεί. "Όλες οι χώρες της ευρωζώνης θα μπορούν να αντλούν δάνεια που αντιστοιχούν στο 2% του ΑΕγχΠ τους και δεν θα υπάρχει στιγματισμός", ξεκαθάρισε ο Μάριο Σεντένο. 

Το Συμβούλιο των Διοικητών του ESM θα συνεδριάσει πριν την 1η Ιουνίου για να επικυρώσει την απόφαση του Eurogroup και να τεθεί σε λειτουργία η πιστωτική γραμμή του ESM. 

«Αν όλες οι χώρες προσφύγουν στη στήριξη του ESM, που δεν το πιστεύω, ο ESM θα διαθέσει συνολικά δάνεια ύψους 240 δις ευρώ», είπε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ.

Εξάλλου, ο επίτροπος οικονομίας, Πάολο Τζεντιλόνι παρουσίασε στους υπουργούς οικονομικών της ευρωζώνης τις ζοφερές οικονομικές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το 2020. Όπως είπε, τόσο η ύφεση το 2020, όσο και η ανάπτυξη που αναμένεται να ακολουθήσει το 2021 θα είναι «άνιση» μεταξύ των χωρών της ΕΕ.  

Καθώς οι χώρες της ΕΕ βυθίζονται σε βαθιά ύφεση, το σημαντικότερο «εργαλείο» της ΕΕ για την επανεκκίνηση της ανάπτυξης, είναι το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, το οποίο όμως θα καθυστερήσει να υλοποιηθεί, διότι το χάσμα μεταξύ των χωρών για το μέγεθός του και για τον τρόπο χρηματοδότησης, παραμένει αγεφύρωτο. 

"Όλες οι προσπάθειές μας θα πρέπει να επικεντρωθούν στη δημιουργία ενός μεγάλου ταμείου ανάκαμψης για την επανεκκίνηση των οικονομιών μας",  τόνισε ο Μάριο Σεντένο. 

Η Γαλλία πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εκδίδει ομόλογα που θα φέρνουν στον προϋπολογισμό της ΕΕ συμπληρωματικά 150-300 δις ευρώ το χρόνο, για τα έτη 2021-2023. Όμως όπως είναι γνωστό η Γερμανία και άλλες χώρες του Βορά, αντιτίθεται στην ιδέα έκδοσης κοινού χρέους. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να καταθέσει την πρότασή της τη μεθεπόμενη εβδομάδα. Η πρόταση αυτή θα πρέπει να περιλαμβάνει δάνεια και επιχορηγήσεις, όπως έχει πει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ