Πολιτική

14 Μαΐου 2020 09:43

Φώφη Γεννηματά στον ΑΝΤ1: εξαντλούνται σε κοκορομαχίες για την ύφεση, αντί να τη σταματήσουν (βίντεο)

Διάβασέ μου το...

Για την οικονομική κρίση, τον τουρισμό, αλλά και την εκδήλωση για τη Marfin και το ενδεχόμενο εκλογών μίλησε η επικεφαλή του Κινήματος Αλλαγής.

Φώφη Γεννηματά στον ΑΝΤ1: εξαντλούνται σε κοκορομαχίες για την ύφεση, αντί να τη σταματήσουν (βίντεο)
-

«Στην πρώτη φάση τα πήγαμε καλά όλοι, ως χώρα, κόμματα και πολίτες. Τώρα είναι η ώρα της κυβέρνησης, για αποφάσεις και οργανωμένο σχέδιο για να μην εκτιναχθούν ύφεση και ανεργία», δήλωσε η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, μιλώντας στον ΑΝΤ1 και την εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα».

Η Φώφη Γεννηματά κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι, «δεν ανταποκρίνεται» αφού «δε φαίνεται να έχει σχέδιο» και εκτίμησε ότι, «οι εργαζόμενοι θα πληρώσουν το ‘μάρμαρο’».

Κατηγόρησε, επίσης, ότι «εξαντλείται σε Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου και σε νομοσχέδια που έχουν ως προτεραιότητα αδιαφανείς διαδικασίες».

« Ένα πελατειακό κράτος που ξαναχτίζεται όπως γνωρίζαμε από την παλαιά δεξιά, ένα κράτος απευθείας αναθέσεων και μετακλητών», είπε σχετικά και σημείωσε ότι, «η Βουλή υπολειτουργεί η Βουλή για να επιβάλλει η κυβέρνηση το πάγωμα του κατώτατου μισθού χωρίς διάλογο και να έρχονται και να ψηφίζονται άρον – άρον σημαντικά νομοσχέδια όπως αυτό για το περιβάλλον ή αυτό που έρχεται για την παιδεία».

Χαρακτήρισε δε, «αστείο» ότι στο νομοσχέδιο για την Παιδεία προβλέπεται αύξηση μαθητών ανά τάξη.  

«Είναι αστείο και να το συζητάμε. Δεν ανταποκρίνεται καν σε αυτά που υγειονομικά πρέπει να τηρούμε στις παραλίες και τους υπαίθριους χώρους, όπως δείξατε στο ρεπορτάζ σας πριν από λίγα λεπτά. Και τελευταία στιγμή έρχεται και μία τροπολογία για να μπει μία κάμερα στην τάξη χωρίς να λέει πως και με ποιες ακριβώς προϋποθέσεις θα μεταδίδεται το μάθημα στα παιδιά που θα είναι στο σπίτι. Προφανώς κανένα παιδί δεν πρέπει να μείνει πίσω αλλά είναι άλλο πράγμα το ψηφιακό σχολείο και η εξ αποστάσεως εκπαίδευση και άλλο οι αυθαιρεσίες και η προχειρότητα. Μπορούμε και οφείλουμε να βρούμε τον πιο πρόσφορο τρόπο πως πρέπει να γίνει αυτό, χωρίς αλαζονεία και αυταρχισμό».

Κληθείσα να σχολιάσει τυχόν ομοιότητες του Κινήματος Αλλαγής με τον ΣΥΡΙΖΑ, είπε πως «δεν υπάρχει καμία ομοιότητα με τον ΣΥΡΙΖΑ, αντίθετα, αυτή η κρίση ανέδειξε τις διαφορές μας, στην πρώτη φάση», ενώ στη δεύτερη, που είμαστε τώρα, «κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση εξαντλούνται σε κοκορομαχίες, για το πού θα πάει η ύφεση, αντί να την σταματούν».

Όσο αφορά στο θέμα του τουρισμού, τον οποίον χαρακτήρισε ως στήριγμα της οικονομίας, η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής είπε πως, η κυβέρνηση δεν έχει κάνει τίποτα για τη στήριξή του, σχολιάζοντας ότι, «πρέπει να διεκδικήσει», αντί να δηλώνει ικανοποίηση με τις ευρωπαϊκές εξαγγελίες.

«Η οικονομία μας σε μεγάλο βαθμό στηρίζεται στον τουρισμό και αυτό σημαίνει ότι θα έπρεπε να κάνουμε τα πάντα μέχρι τώρα για να σώσουμε ό,τι σώζεται. Αποφάσεις δεν έχουν παρθεί. Η Κυβέρνηση περιμένει άπραγη για τις εξελίξεις στην Ευρώπη και μάλιστα δηλώνει ικανοποιημένη. Χθες μπορεί να έγινε ένα βήμα όμως παραμένει το μεγάλο πρόβλημα αφού δεν υπάρχει ενιαίο υγειονομικό πρωτόκολλο στην Ευρώπη και όλα, αν και πως θα ανοίξουν οι μετακινήσεις από χώρα σε χώρα, παραπέμπονται σε διμερείς διακρατικές συμφωνίες; Πως χωρίς ενιαία ευρωπαϊκή οδηγία θα αντιμετωπισθεί η τάση που φαίνεται να επικρατεί στις οι βόρειες χώρες να κρατήσουν για εσωτερικό τουρισμό τους πολίτες τους;», σημείωσε σχετικά.

«Θα έπρεπε ο επιχειρηματίας του τουρισμού να γνωρίζει ποιο είναι το πλαίσιο», εκτίμησε και ανέφερε κάποιες από τις προτάσεις της παράταξής της, για τη στήριξη του τουρισμού, όπως η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση και τον τουρισμό από το 13 στο 6%, η ακύρωση προκαταβολής φόρου, αλλά και το να επιδοτηθούν όλα τα ένσημα στους εργαζόμενους του τουρισμού, που θα δουλέψουν λιγότερο αυτήν τη σεζόν.

Ερωτηθείσα για τη χρηματοδότηση των προτάσεων αυτών, μίλησε για τις ευρωπαϊκές επιδοτήσεις ύψους 7 δισ. ευρώ.

 Απαντώντας σε ερώτηση για την παρουσία της στην τιμητική εκδήλωση για τα θύματα της Marfin, τόνισε ότι, «στην πολιτική έχουμε αντιπάλους, όχι εχθρούς» και συμπλήρωσε πως, «τη λογική του διπόλου και του νέου διχασμού πρέπει να την αποφύγουμε, γιατί μας στοίχισε πολύ ακριβά. Αποδεικνύουμε και υποστηρίζουμε το ‘ποτέ ξανά’ στην πράξη».

Σχολιάζοντας προηγούμενη παρέμβαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης στον ΑΝΤ1, η Φώφη Γεννηματά, κατηγόρησε το υπουργείο ότι, «το μόνο που κάνει διαρροές μέτρων που μετά αποδεικνύεται ότι δεν ισχύουν» και ζήτησε την άμεση ενεργοποίηση του μηχανισμού de minimis για να αποζημιωθούν οι αγρότες, οι κτηνοτρόφοι και οι αλιείς, «όπως έκαναν ήδη οι περισσότερες χώρες της Ευρώπης και προκαταβολή του 50% των ενισχύσεων του 2020 μέσα στο Μάιο».

Τέλος, κληθείσα να απαντήσει στο ενδεχόμενο εκλογών, απάντησε πως «δε φοβόμαστε τις εκλογές, το Μαξίμου τα διαρρέει αυτά», ενώ από την άλλη σημείωσε πως «δεν μπορώ να σκεφτώ πώς θα γίνουν εκλογές με μάσκες και γάντια» και κατέληξε:

« Ας δουλέψει η κυβέρνηση να βγάλει με ασφάλεια τη χώρα από την κρίση».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ