Οικονομία

20 Μαΐου 2020 14:21

“Πράσινο φως” για εκταμίευση 748 εκ. ευρώ για την Ελλάδα

Διάβασέ μου το...

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκφράζει ανησυχία για τις καθυστερήσεις στην εκτέλεση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων. Τι σημειώνεται για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές.

“Πράσινο φως” για εκταμίευση 748 εκ. ευρώ για την Ελλάδα
-

To "πράσινο φως" για την εκταμίευση 748 εκατ. ευρώ άναψε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με την 6η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας για την Ελλάδα που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Βασισμένη στις επαφές τεχνικών κλιμακίων της Επιτροπής με τις ελληνικές αρχές κατά τη διάρκεια του Απριλίου, η έκθεση της Επιτροπής, διαπιστώνει, σύμφωνα με πληροφορίες της ανταποκρίτριας του ΑΝΤ1 στις Βρυξέλλες, Μαρίας Αρώνη, ότι «λαμβανομένων υπόψιν των εξαιρετικών συνθηκών που δημιούργησε η πανδημία του COVID19, η Ελλάδα έχει αναλάβει την απαραίτητη δράση για να εκπληρώσεις τις συμφωνημένες μεταρρυθμιστικές δεσμεύσεις”. Ως εκ τούτου η Κομισιόν προτείνει στο Eurogroup την ενεργοποίηση μέτρων ύψους 748 εκατ. ευρώ για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, μέσω της επιστροφής των κερδών επί των ελληνικών ομολόγων (ANFAs και SMPs).

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ωστόσο, εκφράζει ανησυχία για τις καθυστερήσεις στην εκτέλεση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων, το οποίο όπως σημειώνει συνεχίζει να υποεκτελείται το 2019. Σημειώνεται, εξάλλου, ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου προς τους ιδιώτες έφτασαν τον Ιανουάριο, τα 1,3 δις ευρώ.

Σε ό,τι αφορά το τραπεζικό σύστημα, η έκθεση τονίζει ότι ναι μεν έχει σταθεροποιηθεί, αλλά αναμένεται να ενισχυθούν τα τρωτά σημεία του, λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας. Σε γενικές γραμμές, το 2019, η ρευστότητα ενισχύθηκε και βελτιώθηκε η ποιότητα των περιουσιακών στοιχειών, ενώ έχουν εκπληρωθεί και οι κεφαλαιακές απαιτήσεις. Ειδικότερα για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια επισημαίνεται ότι επιταχύνθηκε ο ρυθμός μείωσής τους το 2019, αλλά το ύψους τους παραμένει μεγάλο, στα 68.5 δισ Ευρώ.

Σε σχέση με την τρίμηνη επέκταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας, η Επιτροπή αναφέρει ότι οι πλειστηριασμοί έχουν σταματήσει λόγω της μη λειτουργίας των δικαστηρίων.

Σε ότι αφορά τις επιπτώσεις από την κρίση της πανδημίας, η Επιτροπή κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την ανεργία που αναμένεται να φτάσει το 20% το 2020, αλλά και για το δυνατό πλήγμα που εκτιμάται ότι θα δεχθούν ο τουρισμός, η ναυτιλία και οι εξαγωγές. Η ύφεση θα είναι της τάξεως του 10% φέτος στην Ελλάδα, εκτιμά η Επιτροπή, όμως το 2021 εκτιμάται ότι θα υπάρχει σημαντική ανάκαμψη της οικονομίας.

Σε ό,τι αφορά τους δημοσιονομικούς στόχους, η Επιτροπή τονίζει ότι η Ελλάδα το 2019 πέτυχε για 5η συνεχή χρονιά το στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ και κατέγραψε δημοσιονομικό πλεόνασμα 1,5% πολύ πάνω από το μέσο όρο της ευρωζώνης που είναι -0,8%. Σημειώνεται ότι η Ελλάδα θα επωφεληθεί τόσο από τις αποφάσεις του Εurogroup και των Συνόδων Κορυφής, όσο και από το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ (750δισ.Ευρώ PEPP), αλλά και την αύξηση της διαθεσιμότητας των διαρθρωτικών κονδυλίων της ΕΕ, το πρόγραμμα SURE για την απασχόληση και την στήριξη της ΕΤΕπ στις επιχειρήσεις. 

Σημειώνεται επίσης ότι η Ελλάδα εκτός από την πανδημία έχει να αντιμετωπίσει και το μεταναστευτικό, με αύξηση στις ροές 46% το 2019.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ