Οικονομία

27 Μαΐου 2020 15:05 Τελευταία ενημέρωση : 27 Μαΐου 2020 21:31

Κομισιόν: πακέτο 1,85 τρις ως... αντίδοτο στον κορονοϊό

Διάβασέ μου το...

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε ένα μεγάλο πακέτο για τον επόμενο μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ και το Tαμείο Ανάκαμψης.

Κομισιόν: πακέτο 1,85 τρις ως... αντίδοτο στον κορονοϊό
-

Ένα άνευ προηγουμένου σε μέγεθος σχέδιο για την ανασυγκρότηση της οικονομίας της ΕΕ που πλήττεται από την κρίση του κορονοϊού, πρότεινε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το σχέδιο ανασυγκρότησης βασίζεται στο αναθεωρημένο πρόγραμμα του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου (ΠΔΠ) της περιόδου 2021-2027, στο οποίο θα προστεθεί το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, ύψους 750 δις ευρώ.

Το Ταμείο Ανάκαμψης, ή «Eπόμενη Γενιά της ΕΕ», όπως το ονομάζει η Κομισιόν, θα χρηματοδοτηθεί μέσω έκδοσης ομολόγων 30ετούς διάρκειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Από τα 750 δις ευρώ, τα 500 δις ευρώ θα χορηγηθουν με τη μορφή επιχορηγήσεων (όπως προέβλεπε η γαλλογερμανική πρόταση) και τα 250 δις ευρώ με τη μορφή δανείων.

Μαζί με το νέο πολυετή προϋπολογισμό της ΕΕ, ύψους 1,1 τρις ευρώ που προτείνει η Κομισιόν, το συνολικό πακέτο ανάκαμψης από την κρίση ανέρχεται σε 1,85 τρις ευρώ. Αν σε αυτά προστεθεί και το δίχτυ ασφαλείας για οικονομίες, επιχειρήσεις και εργαζομένους, ύψους 540 δις ευρώ, που συμφώνησε τον περασμένο Απρίλιο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, η συνολική απάντηση στην κρίση φτάνει τα 2,4 τρις Ευρώ.

Το ποσόν που θα χρηματοδοτήσει το Ταμείο Ανάκαμψης, καθώς και οι όροι χορήγησής του, μένει να οριστικοποιηθούν και εξαρτώνται από την ικανότητα δανεισμού των Βρυξελλών. Για να εξυπηρετηθεί η έκδοση νέου χρέους, η Επιτροπή προτείνει την αύξηση των ίδιων πόρων της ΕΕ στο 2% του Ακαθάριστου Εθνικού Εισοδήματος της ΕΕ, έναντι το 1,2% που ισχύει σήμερα. Η αύξηση αυτή η Επιτροπή προτείνει να προκύψει από φόρους σε ρύπους διοξειδίου του άνθρακα, σε είδη πλαστικών και σε ψηφιακούς φόρους.  

Σύνθετη διαπραγμάτευση και αγώνας δρόμου για την επικύρωση της συμφωνίας 

Η ομόφωνη έγκριση του Ταμείου Ανάκαμψης σε συνδυασμό με τον νέο πολυετή προϋπολογισμό της ΕΕ θα είναι ένα σύνθετο και δύσκολο εγχείρημα. Ηδη πριν από την πανδημία, οι «27» είχαν αποτύχει να συμφωνήσουν τον Φεβρουάριο για τον πολυετή ευρωπαϊκό προϋπολογισμό (2021-2027), ύψους 1 τρις. Ευρώ.  Η κρίση της πανδημίας που ακολούθησε δεν οδήγησε σε γεφύρωση των θέσεων του Βορά και του Νότου, παρά το γεγονός ότι οι χώρες της νότιας Ευρώπης είναι οι περισσότερο πληγείσες από την κρίση της πανδημίας.

H πρόταση της Κομισιόν για το σχέδιο ανάκαμψης θα αποτελέσει τη βάση των διαπραγματεύσεων μεταξύ των χωρών-μελών, προκειμένου να βρεθεί συμφωνία σε επίπεδο ηγετών στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου. Αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες εκτιμούν ότι η συμφωνία θα πρέπει να επιτευχθεί, το συντομότερο δυνατό και το αργότερο ως τον Ιούλιο, προκειμένου να μπορέσει να τεθεί σε ισχύ ο νέος πολυετής ευρωπαϊκός προϋπολογισμός την 1η Ιανουαρίου του 2021. Εξάλλου, θα χρειασθεί να βρεθεί λύση ώστε η χρηματοδότηση για την στήριξη των οικονομιών που απειλούνται με ύφεση να είναι διαθέσιμη το φθινόπωρο. Η Κομισιον προτείνει αύξηση των πόρων του τρέχοντος ΠΔΠ για το 2020 κατά 11,5 δις ευρώ, διαθέσιμα από τον Σεπτέμβριο.

Ο επόμενος προϋπολογισμός οικονομικής ανάκαμψης θα πρέπει να ανταποκριθεί στις πολιτικές προτεραιότητες της Κομισιόν, όπως η ψηφιακή οικονομία και η ενεργειακή μετάβαση. Παράλληλα, παραμένει ο στόχος της ανάπτυξης της «στρατηγικής αυτονομίας» της ΕΕ, ώστε να γίνει πιο ανθεκτική στις κρίσεις και λιγότερο εξαρτημένη από το εξωτερικό, και κυρίως από την Κίνα.

Χορήγηση 33 δις ευρώ στην Ελλάδα

Βάσει της πρότασης της Κομισιόν, η Ελλάδα θα λάβει 22,5 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 9,4 δισ. ευρώ σε δάνεια. Τη μερίδα του λέοντος λαμβάνουν η Ιταλία και η Ισπανία.  

Την ικανοποίηση του εξέφρασε με ανάρτηση του στο Twitter, ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, επισημαίνοντας ότι τώρα είναι η ώρα των ηγετών της Ε.Ε να φανούν αντάξιοι των περιστάσεων.

Κυρ. Μητσοτάκης - tweet - πρόταση Κομισιόν - 750δις

Πέτσας: Η Ελλάδα επωφελείται περισσότερο από άλλες χώρες

Το σχέδιο των 750 δισ. ευρώ της Κομισιόν για την οικονομική ανάκαμψη της Ευρώπης μετά την κρίση που έχει προκαλέσει ο κορωνοϊός, σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, σημειώνοντας πως οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πληρούν τις τέσσερις προϋποθέσεις που από την αρχή είχε θέσει η Ελλάδα για το «Ταμείο Ανάκαμψης»:

  • Να είναι μεγάλο και φιλόδοξο.
  • Να είναι ευέλικτο.
  • Να βασίζεται περισσότερο σε επιχορηγήσεις και λιγότερο σε δάνεια.
  • Να χρηματοδοτηθεί από κοινό ευρωπαϊκό δανεισμό»

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης χαιρέτισε τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ως ένα γενναίο βήμα το οποίο αποδεικνύει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) μπορεί να δράσει αποφασιστικά προς το συμφέρον των Ευρωπαίων πολιτών. «Με κινητήριες δυνάμεις την αλληλεγγύη, τη σύγκλιση και τη συνοχή, η ΕΕ μπορεί να βγει πιο ισχυρή και από αυτή την κρίση».

Όπως είπε ο κ. Πέτσας «η Ελλάδα είναι από τις χώρες που επωφελούνται περισσότερο από τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς το ενισχυμένο "χρηματοδοτικό πακέτο" που της αναλογεί, ύψους δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ, αντανακλά την ενισχυμένη αξιοπιστία της».

«Η Κυβέρνηση θα το αξιοποιήσει για να πυροδοτήσει τη δυναμική επανεκκίνηση της οικονομίας προς όφελος όλων των Ελλήνων. Με σύνεση και υπευθυνότητα, δεν θα το ξοδέψουμε, αλλά θα το επενδύσουμε για να μεταμορφώσουμε την Ελλάδα», κατέληξε ο κ. Πέτσας.

Δύσκολες διαπραγματεύσεις προέβλεψε η Μέρκελ

«Δύσκολες» διαπραγματεύσεις, οι οποίες δεν θα ολοκληρωθούν στο προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, προέβλεψε η Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ σε ό,τι αφορά την πρόταση που παρουσίασε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επισημαίνοντας ωστόσο ότι το Βερολίνο και το Παρίσι είχαν με την πρόσφατη πρότασή τους μια «καλή συμβολή» στην προσπάθεια της Επιτροπής. Βασική προτεραιότητα θα είναι οι πόροι που θα διατεθούν να εξυπηρετούν πραγματικά την ανάκαμψη και το μέλλον, είπε χαρακτηριστικά η Καγκελάριος.

«Πρέπει πρώτα να εξετάσουμε την πρόταση. Πιστεύω ότι η Γερμανία και η Γαλλία έδωσαν μια καλή συμβολή. Είναι σαφές ότι οι διαπραγματεύσεις θα είναι δύσκολες και δεν θα ολοκληρωθούν στο προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Ο στόχος πρέπει να είναι να βρούμε το φθινόπωρο αρκετό χρόνο προκειμένου να διαβουλευθούν τα θέματα τα εθνικά κοινοβούλια και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ώστε όλα να μπορούν να τεθούν σε ισχύ την 1.1.2021», δήλωσε η κυρία Μέρκελ κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ενώ τόνισε ότι οι διαδικασίες θα συμπέσουν χρονικά με την περίοδο της γερμανικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε., το β΄ εξάμηνο του τρέχοντος έτους. «Θα προσπαθήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις να στηρίξουμε τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ώστε να καταλήξουμε σε συμφωνία», πρόσθεσε η Καγκελάριος.

Κληθείσα να σχολιάσει το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε μια πρόταση ύψους κατά 50% μεγαλύτερου από του γερμανογαλλικού σχεδίου, η Άγκελα Μέρκελ τόνισε ότι δεν ξαφνιάζεται από το γεγονός ότι η πρόταση των Βρυξελλών δεν είναι 100% ίδια με αυτήν που υπέβαλαν η ίδια και ο Εμανουέλ Μακρόν. «Αυτή η πρόταση περιέχει στοιχεία αυτών που συζητήθηκαν μεταξύ Γερμανίας και Γαλλίας και στοιχεία που ανέφεραν τέσσερα άλλα κράτη-μέλη (ενν. Αυστρία, Σουηδία, Ολλανδία, Δανία), δηλαδή τις εγγυήσεις ή τα δάνεια. Τώρα θα γίνουν διαπραγματεύσεις. Και πάντα - και με το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο πάντα είναι έτσι - οι προτάσεις της Επιτροπής δεν παραμένουν ίδιες μετά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και ακόμη περισσότερο μετά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», συνέχισε η γερμανίδα Καγκελάριος, διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι η κυβέρνησή της θα «συνοδεύσει εποικοδομητικά» την πρόταση, αφού προηγουμένως την εξετάσει ενδελεχώς. «Για μένα είναι ιδιαίτερα σημαντικό το πώς θα οικοδομηθεί όλο αυτό, εάν πρόκειται για πόρους οι οποίοι με τη δομή εκταμίευσής τους εξυπηρετούν πραγματικά την ανάκαμψη, εάν εξυπηρετούν το μέλλον, πώς θα μπορούν γίνουν οι έλεγχοι. Υπάρχουν ακόμη πάρα πολλά ζητήματα να διευκρινίσουμε», κατέληξε η κυρία Μέρκελ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ