Καιρός

03 Ιουνίου 2020 18:11

Ο καιρός για τους αγρότες

Διάβασέ μου το...

Η ψύχρα της Ευρώπης περιορίζεται και τη θέση της παίρνει η ζεστή… «ανάσα» της Αφρικής, απομακρύνοντας μπόρες, χαλάζια και αστάθεια. Οδηγίες από τους ειδικούς προς τους καλλιεργητές.

Ο καιρός για τους αγρότες
-

Μετά και τις σημερινές βροχές και μπόρες, από αύριο σιγά-σιγά, η ψύχρα της Ευρώπης περιορίζεται όλο και βορειότερα και τη θέση της παίρνει η ζεστή ανάσα της Αφρικής, απομακρύνοντας μπόρες, χαλάζια και αστάθεια.

Πιο αναλυτικά για αύριο Πέμπτη, περιμένουμε πρωινές και βραδινές ομίχλες και γενικά αίθριο ουρανό σε ολόκληρη τη χώρα και μόνο το απόγευμα στα βουνά της Βόρειας χώρας θα εκδηλωθούν πρόσκαιρες μπόρες.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο. Στα βόρεια ο υδράργυρος θα δείξει από 10 έως 27   βαθμούς Κελσίου, στα κεντρικά από 11  έως 29 και νοτιότερα από 15 έως 30 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοδυτικοί 3 με 4 και τοπικά 5 μποφόρ  

Ο καιρός την Πέμπτη σε 20 αγροτικές περιοχές

Καιρός για Αγρότες - κάρτα - 4/6/2020

Οδηγίες για τους αγρότες

Το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Καβάλας,  ενημερώνει τους καλλιεργητές για την ύπαρξη ωιδίου στο αμπέλι.

Το ωίδιο θεωρείται από τις πιο σοβαρές ασθένειες, η οποία ενδημεί στα αμπέλια της περιοχής μας. Το παρόν βλαστικό στάδιο είναι ευαίσθητο σε προσβολές. Συνιστάται συνεχής έλεγχος των αμπελώνων και επέμβαση με κατάλληλα ωϊδιοκτόνα, ιδιαίτερα σε περιοχές όπου η

ασθένεια είχε εμφανιστεί έντονη και κατά την περσινή χρονιά. Η επανάληψη των ψεκασμών εξαρτάται από τις καιρικές συνθήκες, την ποικιλία και την περιοχή. Στην περίπτωση του ωϊδίου, επίσης, θα πρέπει να γίνεται εναλλαγή των χρησιμοποιούμενων φυτοπροστατευτικών προϊόντων από διαφορετικές ομάδες, προς αποφυγήν ανάπτυξης ανθεκτικότητας. Στο στάδιο της άνθησης και της καρπόδεσης μπορεί να προτιμηθεί το θειάφι σε μορφή επίπασης,

ιδιαίτερα σε χρονιές όπως η φετινή όπου προς στιγμήν οι θερμοκρασίες που επικρατούν δεν είναι υψηλές. Γενικότερα απαιτείται προσοχή καθώς το θειάφι, σε θερμοκρασίες μεγαλύτερες των 30ο C, μπορεί να προκαλέσει φυτοτοξικότητα.

Τονίζεται ότι μπορεί να πραγματοποιείται συνδυασμένη καταπολέμηση ωϊδίου και περονοσπόρου. Στην ανάσχεση των ασθενειών βοηθούν ο καλός αερισμός των πρέμνων με κατάλληλα χειμερινά και θερινά κλαδέματα και η μείωση της υγρασίας στο εσωτερικό τους.

Σε κάθε περίπτωση όμως θα πρέπει να ακολουθούνται οι συμβουλές των τοπικών Γεωπόνων.

Αναλυτικά ο καιρός για τους αγρότες με τον Τάσο Αρνιακό:

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ