Οικονομία

11 Ιουνίου 2020 08:08 Τελευταία ενημέρωση : 11 Ιουνίου 2020 11:47

Eurogroup: Στην ατζέντα η δόση των 748 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα

Διάβασέ μου το...

Κατά τη συνεδρίαση αναμένεται να συζητηθεί επίσης η αναστολή των δημοσιονομικών στόχων της Ελλάδας το 2020, ίσως και το 2021.

Eurogroup: Στην ατζέντα η δόση των 748 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα
-

Την εκταμίευση 748 εκατ. ευρώ για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους (κυρίως από την επιστροφή κερδών ANFAs και SMPs), αναμένεται να εξετάσει σήμερα, μεταξύ άλλων, το Eurogroup που συνεδριάζει με τηλεδιάσκεψη στις 16.30 (ώρα Ελλάδος)

Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στις Βρυξέλλες, Μαρία Αρώνη, αξιωματούχος της ΕΕ ανέφερε ότι το Eurogroup θα στηρίξει την απόφασή του στη θετική 6η έκθεση των Θεσμών, στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας για την Ελλάδα. «Οι Θεσμοί καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η Ελλάδα έχει λάβει τις αναγκαίες δράσεις για να εκπληρώσει τις μεταρρυθμιστικές της δεσμεύσεις και αυτό θα αποτελέσει τη βάση συζήτησης στο Eurogroup», είπε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε, επίσης, ότι οι ελληνικές αρχές μένουν προσηλωμένες στο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα.

Η ίδια πηγή ανέφερε ότι «οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης κατανοούν πως η σημερινή κατάσταση είναι διαφορετική και ότι οι απαιτήσεις πρέπει να προσαρμοστούν αναλόγως». Ως εκ τούτου, είπε, οι δημοσιονομικοί στόχοι της Ελλάδας για το 2020 και πολύ πιθανόν και για το 2021 θα εκτιμηθούν λαμβάνοντας υπόψη τις επιπτώσεις της πανδημίας, αφήνοντας να εννοηθεί ότι το Eurogroup κινείται προς την αναστολή της υποχρέωσης επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος στο 3,5% του ΑΕΠ. Σημείωσε, ωστόσο, ότι δεν έχει γίνει καμία συζήτηση για μόνιμη μείωση των δημοσιονομικών στόχων.

Εξάλλου, το Eurogroup θα συζητήσει για την εκλογή νέου προέδρου, μετά την παραίτηση του Μάριο Σεντένο από τα καθήκοντα του Υπουργού Οικονομικών της Πορτογαλίας. Ο απερχόμενος Πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, θα κινήσει σήμερα τη διαδικασία πρόσκλησης των υποψηφίων. Μια διαδικασία που θα ολοκληρωθεί τις επόμενες δύο εβδομάδες.

Η ημερομηνία εκλογής νέου προέδρου του Eurogroup ενδέχεται να μην είναι τελικά η 9η Ιουλίου, καθώς είναι πολύ πιθανό πως την ημερομηνία αυτή θα διεξαχθεί στις Βρυξέλλες το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Το Εurogroup θα καταπιαστεί επίσης με το σχέδιο ανάκαμψης της Επιτροπής, ύψους 750 δις. Ευρώ.