Κόσμος

14 Ιουνίου 2020 20:03 Τελευταία ενημέρωση : 14 Ιουνίου 2020 23:51

Μπαχτσελί: η Αγία Σοφία πρέπει να ανοίξει ως τόπος λατρείας των μουσουλμάνων

Διάβασέ μου το...

Νέες προκλητικές δηλώσεις από την Άγκυρα για το ζήτημα της Αγίας Σοφίας, μόλις δύο 24ωρα μετά την παρέμβαση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το θέμα... Τι αποκαλύπτει Τούρκος ιστορικός.

Μπαχτσελί: η Αγία Σοφία πρέπει να ανοίξει ως τόπος λατρείας των μουσουλμάνων
-

Σε νέες προκλητικές δηλώσεις για την Αγία Σοφία προχώρησε ο πρόεδρος του Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος, Ντεβλέτ Μπαχτσελί.

Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, ο Μπαχτσελί δήλωσε ότι η Αγία Σοφίας πρέπει να βρίσκεται σε αρμονία με τις καρδιές των μουσουλμάνων και οι πόρτες του πρέπει να ανοίξουν για λατρευτικούς λόγους.

Οι δηλώσεις του κυβερνητικού εταίρου του Ταγίπ Ερντογάν έρχονται δύο μόλις ημέρες μετά την παρέμβαση των ΗΠΑ για το θέμα.

«Η θέση μας δεν έχει αλλάξει. Εξακολουθούμε να θεωρούμε την Αγία Σοφία μνημείο ιδιαίτερης σημασίας και στηρίζουμε τη διατήρησή της με τρόπο που θα σέβεται την πολύθρησκευτική ιστορία της», δήλωσε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε Έλληνες ανταποκριτές.

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει, μεταξύ άλλων, πως «η Αγία Σοφία είναι ένα σύμβολο ειρηνικής συνύπαρξης, ουσιαστικού διαλόγου και σεβασμού μεταξύ των θρησκειών».

Την ίδια ώρα, ο Τούρκος ιστορικός και συγγραφέας, Αχμέτ Αναπαλί, σε συνέντευξη του στο 24 TV, τόνισε ότι οι ετοιμασίες για την μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί έχουν ήδη αρχίσει! Αν και δεν αποκάλυψε την πηγή του, επικαλέστηκε έναν άνθρωπο που είναι “ο πιο αξιόπιστος της χώρας μετά τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν“, ο οποίος του είπε πως “έιναι έτοιμα τα χαλιά που θα καλύψουν τα 7.000 τ.μ. της Αγιάς Σογιάς και θα έχουν χρώμα πορφυρό, το χρώμα της εποχής του Μωάμεθ του Πορθητή. Τα χαλιά έχουν χρηματοδοτηθεί από ιδιώτη, όχι από την κυβέρνηση”.