Καιρός

26 Ιουνίου 2020 17:40

Ο καιρός για τους αγρότες

Διάβασέ μου το...

Ηλιόλουστο, με άνοδο του υδραργύρου έρχεται το τελευταίο Σαββατοκύριακο του άστατου φέτος Ιουνίου. Οδηγίες από τους ειδικούς προς τους καλλιεργητές.

Ο καιρός για τους αγρότες
-

Ηλιόλουστο, με άνοδο του υδραργύρου έρχεται το τελευταίο Σαββατοκύριακο του άστατου φέτος Ιουνίου, προσφέροντας ευκαιρίες φυγής σε βουνό και θάλασσα, αλλά και με πρόωρο μελτέμι, που μπορεί να κάνει τη ζημιά του.  Γι' αυτό τα μάτια μας "δεκατέσσερα" για φωτιές, με το "199" πάντα, σε πρώτη ζήτηση!

Πιο αναλυτικά για αύριο Σάββατο, περιμένουμε γενικά αίθριο ουρανό σε ολόκληρη τη χώρα, αλλά το μεσημέρι και το απόγευμα στα δυτικά και βόρεια Ηπειρωτικά θα συννεφιάσει με τοπικές βροχές και μπόρες στα βουνά.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 12 έως 34 βαθμούς Κελσίου, στα κεντρικά από 13 έως 34 και νοτιότερα από 19 έως 30 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι 3 με 5, στο Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ. 

Ο καιρός το Σάββατο σε 20 αγροτικές περιοχές

Καιρός για Αγρότες - κάρτα - 27/6/2020

Οδηγίες προς τους αγρότες

Το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Καβάλας, ενημερώνει τους καλλιεργητές για την ευδεμίδα στο αμπέλι.

Το δίκτυο των φερομονικών παγίδων της υπηρεσίας μας, ανά νομό, έχει ως εξής:

  • Ν. Καβάλας: Ελευθερές, Ελαιοχώρι, Μυρτόφυτο, Φωλιά, Κάριανη, Ορφάνι, Κοκκινοχώρι, Ποδοχώρι, Πλατανότοπος
  • Ν. Δράμας: Μικροχώρι, Φωτολίβος, Καλή Βρύση, Καλλίφυτος
  • Ν. Ξάνθης: Άβδηρα, Μάνδρα-Βελόνη
  • Ν. Σερρών: Άμπελοι, Τριανταφυλλιά

Με βάση τα στοιχεία που παρέχει το δίκτυο φερομονικών παγίδων, η πτήση της δεύτερης γενιάς του εντόμου ξεκίνησε στις πρώιμες και μεσοπρώιμες περιοχές με χαμηλό αριθμό συλλήψεων, ενώ επίκειται η έναρξη και στις όψιμες περιοχές, τις επόμενες ημέρες.

Σημειώνεται ότι λόγω της ιδιαίτερης γεωμορφολογίας των περιοχών κάθε αμπελουργικής ζώνης, η έναρξη πτήσεων της δεύτερης γενιάς δεν είναι ταυτόχρονη σε όλες τις περιοχές και μπορεί να υπάρξει χρονική διαφοροποίηση ανά περιοχές. Οι αμπελουργοί καλό είναι να ελέγχουν τα πρέμνα τους για την παρουσία αυγών, ιδιαίτερα στην περίπτωση όπου βρίσκονται μακριά από το δίκτυο παγίδων.

Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στην αντιμετώπιση της ευδεμίδας αυτή την περίοδο, διότι οι ζημιές που προκαλούνται από αυτή τη γενιά είναι σημαντικές, ιδίως στα επιτραπέζια σταφύλια.

Τονίζεται ότι οι ψεκασμοί πρέπει να είναι επιμελημένοι και να επιτυγχάνουν καλή διαβροχή των ραγών, οι οποίες βρίσκονται στο στάδιο της ταχείας ανάπτυξης. Ενώ όταν χρησιμοποιούνται εντομοκτόνα επαφής θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι καιρικές προγνώσεις, ώστε όταν αναμένονται βροχοπτώσεις να μη πραγματοποιούνται ψεκασμοί καθώς τα εντομοκτόνα επαφής συχνά εκπλύνονται από την βροχή.

Για την επιτυχή καταπολέμηση της ευδεμίδας θα πρέπει να υπάρξει επανάληψη των ψεκασμών, η οποία θα λαμβάνει υπόψη την εξέλιξη της πτήσης του εντόμου, την ένταση προσβολής του αμπελώνα αλλά και την κατεύθυνση της παραγωγής (επιτραπέζιο ή οινοποιήσιμο αμπέλι).

Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να ακολουθούνται οι συμβουλές των τοπικών Γεωπόνων

Αναλυτικά ο καιρός για τους αγρότες με τον Τάσο Αρνιακό:

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ