Κόσμος

10 Ιουλίου 2020 16:11 Τελευταία ενημέρωση : 10 Ιουλίου 2020 20:37

Αγία Σοφία: μπορεί να γίνει τζαμί, λέει το ΣτΕ της Τουρκίας

Διάβασέ μου το...

Διάταγμα του Ερντογάν που επιτρέπει την προσευχή μέσα στην Αγία Σοφία. Στα χέρια του Τούρκου Προέδρου βρίσκεται πλέον η τύχη του Μνημείου. Εντονες αντιδράσεις στην Αθήνα.

Αγία Σοφία: μπορεί να γίνει τζαμί, λέει το ΣτΕ της Τουρκίας
-

Το τουρκικό Συμβούλιο της Επικρατείας, το κορυφαίο διοικητικό δικαστήριο της Τουρκίας, ανακοίνωσε σήμερα ότι ακύρωσε το κυβερνητικό διάταγμα του 1934, με το οποίο μετατράπηκε σε τζαμί η Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης, αποφασίζοντας ότι είναι παράνομο και ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για τη μετατροπή του μνημείου σε τζαμί, παρά τις διεθνείς προειδοποιήσεις εναντίον μιας τέτοιας ενέργειας.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας αποδέχθηκε σχετικό αίτημα που είχαν καταθέσει ενώσεις και ακύρωσε την κυβερνητική απόφαση του 1934, μετέδωσε το κρατικό τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Η υπόθεση συζητήθηκε στις 2 Ιουλίου στο 10o τμήμα του τουρκικού Συμβουλίου της της Επικρατείας (Danistay), σε μία δίκη που διήρκησε μόλις 17 λεπτά, επί μιας παλιάς προσφυγής που έκανε ο, κατά τα άλλα άγνωστος, «Σύνδεσμος Προσφοράς στα Βακούφια, τα Ιστορικά Μνημεία και το Περιβάλλον».

Ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν είχε προτείνει τη μετατροπή σε τζαμί της Αγίας Σοφίας, η οποία έχει καθεστώς μουσείου και περιλαμβάνεται στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Διάταγμα Ερντογάν για προσευχή

Διάταγμα που επιτρέπει την προσευχή εντός της Αγίας Σοφίας υπέγραψε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την Παρασκευή. Το διάταγμα έρχεται λίγη ώρα αφότου το τουρκικό Συμβούλιο της Επικρατείας αποφάσισε να επιτρέψει την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. "Αποφασίστηκε ότι η Αγία Σοφία θα τεθεί υπό την εποπτεία της Ντιγιανέτ (Αρχή Θρησκευτικών Υποθέσεων) και θα ξανανοίξει για προσευχή", ανέφερε ο Ερντογάν σε μια ανακοίνωση που αναρτήθηκε στο Twitter.


Εν αναμονή της ομιλίας Ερντογάν

Ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν θα εκφωνήσει ομιλία αργότερα σήμερα, μετά την απόφαση του τουρκικού Συμβουλίου της Επικρατείας που άνοιξε τον δρόμο για να μετατραπεί σε τζαμί η Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Ερντογάν πρόκειται να εκφωνήσει την ομιλία του λίγο πριν από τις 9 μ.μ. (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), ανακοίνωσε ο επικεφαλής του γραφείου Τύπου της τουρκικής προεδρίας.

Τους Ευρωπαίους ομολόγους του, ενημέρωσε ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, όπως αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter.

Εντονες οι αντιδράσεις των κομμάτων στην Αθήνα

"Ως πρωθυπουργός ο Αλέξης Τσίπρας είχε αναδείξει τις σχετικές ευθύνες της Τουρκίας για αυτό το οικουμενικής αξίας μνημείο, μεταξύ άλλων και κατά την επίσκεψη του Προέδρου Ερντογάν στην Αθήνα. Ανάλογα πρέπει να πράξει και η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, έστω και τώρα, κινητοποιώντας τη διεθνή κοινότητα και καλώντας την γείτονα να σεβαστεί τις διεθνείς υποχρεώσεις της ως μέλος της UNESCO και ως χώρα που σέβεται την ιστορία", αναφέρει μεταξύ άλλων ο Γιώργος Κατρούγκαλος.

Εντονες ειναι οι αντιδράσεις και των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ