Οικονομία

14 Ιουλίου 2020 13:32 Τελευταία ενημέρωση : 14 Ιουλίου 2020 22:37

ΣτΕ: Αναδρομικά 11 μηνών για τους συνταξιούχους

Διάβασέ μου το...

Ποιους αφορά η δικαίωση από το ανώτατο δικαστήριο. Για ποια περίοδο και ποιες περικοπές αποφάνθηκλε θετικά το ΣτΕ. Αντιδράσεις των κομμάτων.

ΣτΕ: Αναδρομικά 11 μηνών για τους συνταξιούχους
-

Σήμερα η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας με πέντε αποφάσεις της έκρινε ότι για το χρονικό διάστημα Ιουνίου 2015 μέχρι Μάιο του 2016 δικαιούνται αναδρομικά οι συνταξιούχοι.

Σύμφωνα με τις αποφάσεις του ανωτάτου δικαστηρίου οι συνταξιούχοι που ήδη έχουν προσφύγει διεκδικώντας αναδρομικά για τις περικοπές που έχουν υποστεί, για το παραπάνω χρονικό διάστημα δικαιώνονται. Δηλαδή για το ανωτέρω διάστημα όσοι έχουν ήδη προσφύγει δικαστικά, θα πάρουν αναδρομικά.

Εκείνοι που δεν έχουν προσφύγει ακόμα, ωστόσο δεν χάνουν το δικαίωμα διεκδίκησης και μπορούν να προσφύγουν στο μέλλον. Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση έχει δυνατότητα να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση και να δώσει αναδρομικά για τους έντεκα μήνες και σε εκείνους που δεν έχουν ήδη προσφύγει στα δικαστήρια.

Σε ό,τι αφορά τις αξιώσεις μετά το 2016, όταν ψηφίστηκε ο «νόμος Κατρούγκαλου», το ΣτΕ έκρινε ότι δεν μπορεί κανείς να διεκδικήσει αναδρομικά. Όμως για το χρονικό διάστημα από το 2013 ως και τον Ιούνιο του 2015 όταν εκδόθηκε η απόφαση της Ολομελείας του ΣτΕ, που αποφάσισε ότι είναι αντισυνταγματικές οι περικοπές μόνον μετά το 2012, με τις σημερινές αποφάσεις του Δικαστηρίου, επαναλαμβάνει ό,τι είχε ήδη πει το 2015.

Δηλαδή ότι αναδρομικά μπορούν να πάρουν μόνον οι συνταξιούχοι που είχαν προσφύγει τότε, μέχρι τον Ιούνιο του 2015.

Βρούτσης: Η κυβέρνηση θα ανακοινώσει τον χρόνο και τον τρόπο υλοποίησης της απόφασης του ΣτΕ

Η κυβέρνηση έχει αποδείξει, μέχρι σήμερα, τον σεβασμό της στις δικαστικές αποφάσεις, όπως πρόσφατα έκανε με τη νομοθέτηση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης ν.4670/2020 με την οποία εκπληρώνει με αξιοπιστία και χρονοδιάγραμμα τις δεσμεύσεις της στους συνταξιούχους, δηλώνει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, μετά την απόφαση του ΣτΕ, που δικαιώνει τους συνταξιούχους που διεκδικούσαν αναδρομικά για τις περικοπές που έχουν υποστεί.

Το υπουργείο δηλώνει πως μελετά τη σημερινή απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας και «συνεκτιμώντας τις δημοσιονομικές δυνατότητες και αντοχές της εθνικής μας οικονομίας, η κυβέρνηση θα ανακοινώσει τον χρόνο και τον τρόπο υλοποίησης της απόφασης αυτής».

Στο ίδιο μήκος κύματος η ανάρτηση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου στο Twitter, όιπου ο Στέλιος Πέτσας έγραψε "Η Κυβέρνηση σέβεται τις αποφάσεις των Ανώτατων Δικαστηρίων της χώρας. Αφού μελετήσει την απόφαση του ΣτΕ, λαμβάνοντας υπόψη τις οικονομικές εξελίξεις και τις δημοσιονομικές δυνατότητες, θα ανακοινώσει τον τρόπο και τον χρόνο εφαρμογής όσων προβλέπονται στην απόφαση αυτή".

Διαβάστε τις περιλήψεις των αποφάσεων

Διαβάστες τις περιλήψεις των αποφάσεων της Ολομελείας του Συμβουλίου της Επικρατείας 1439-1443/2020, που αφορούν α) τις περικοπές των κυρίων και επικουρικών συντάξεων δυνάμει των Ν 4051/2012 και Ν 4093/2012, β) τον επανυπολογισμό των συντάξεων δυνάμει του Ν 4387/2016 και γ) τον χρονικό περιορισμό των αποτελεσμάτων των αποφάσεων ΣτΕ Ολ 2287-8/2015 σε σχέση με το άρθρο 1 ΠΠΠ ΕΣΔΑ:

Αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης

Σε δήλωση της, η Έφη Αχτσιόγλου, Τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρει «ο κ. Βρούτσης να δώσει τα αναδρομικά σε όλους τους συνταξιούχους, μην τους αναγκάσει σε δικαστικά έξοδα για να πάρουν αυτό που δικαιούνται. Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τα αναδρομικά των συνταξιούχων επιβεβαίωσε την αντισυνταγματικότητα των περικοπών στις συντάξεις που είχε επιβάλει ο κ. Βρούτσης ως υπουργός της κυβέρνησης Σαμαρά».

Όπως σημειώνει η κ. Αχτσιόγλου, «8 χρόνια μετά το ΣτΕ αποκαθιστά τους συνταξιούχους για την περίοδο από τον Ιούλιο του 2015  μέχρι το Μάιο του 2016, καθώς ο ασφαλιστικός νόμος 4387/2016 που ψηφίστηκε  τότε θεράπευσε αυτήν την αντισυνταγματικότητα. Το ελάχιστο που έχει να κάνει πλέον ο κ. Βρούτσης για τις αντισυνταγματικές περικοπές του, είναι να δώσει σε όλους ανεξαιρέτως τους συνταξιούχους τα αναδρομικά που δικαιούνται. Είναι αδιανόητο να αναγκάσει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους σε δικαστικά έξοδα για να πάρουν αυτό που έχει κριθεί ότι δικαιούνται».

Σε ανακοίνωση του Τομέα Συνταξιούχων του Κινήματος Αλλαγής αναφέρεται «Η σημερινή απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας για τα αναδρομικά των συνταξιούχων κρίνεται περιοριστική ως προς το χρονικό εύρος (11μηνο απο τον Ιούνιο του 2015 που το ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματικές τις πρότερες περικοπές εως το 13/5/2016 που ψηφίστηκε ο νόμος Κατρούγκαλου) αντί της επέκτασης έως 1/1/2019 ημερομηνία εφαρμογής του επαναϋπολογισμού των συντάξεων κατά τον προαναφερόμενο νόμο».

Είναι επίσης περιοριστική και ως προς τους δικαιούχους αποδίδοντας τα αναδρομικα μόνο σε όσους συνταξιούχους εχουν καταθέσει δικαστικές προσφυγές. Οφείλει ηθικά η Κυβέρνηση άμεσα με νομοθετική ρύθμιση να επεκτείνει την απονομή στο σύνολο των συνταξιούχων τόσο ως μέτρο δικαίου, όσο και για την αποφυγή της ταλαιπωρίας και της οικονομικής εξάντλησης των συνταξιούχων που θα προστρέχουν για κατάθεση νέων δικαστικών αγωγών», καταλήγει το ΚΙΝΑΛ.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, σε ανακοίνωση του, αναφέρει «οι σημερινές αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, που δικαιώνουν εν μέρει τους συνταξιούχους, δεν μπορούν να παραγράψουν τις τεράστιες απώλειες που υπέστησαν οι συνταξιούχοι, εδώ και περίπου δέκα χρόνια, διαδοχικά απ’ τις κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ, για τις οποίες έχουν δουλέψει και δίκαια τις διεκδικούν. Ουσιαστικά, αυτές οι αποφάσεις δρομολογούν την επιστροφή ενός μικρού μόνο μέρους, που αφορά 11 μήνες και τα οποία αναδρομικά η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι θα αποδώσει σε βάθος χρόνου...  Η κυβέρνηση εδώ και τώρα πρέπει να δώσει τα οφειλόμενα σε όλους τους συνταξιούχους που τα δικαιούνται».