Πολιτική

20 Ιουλίου 2020 13:07 Τελευταία ενημέρωση : 20 Ιουλίου 2020 20:56

Πέτσας: Ανατριχιαστικοί οι ηχογραφημένοι διάλογοι για το Μάτι

Διάβασέ μου το...

Εντονη πολιτική αντιπαράθεση για τα ηχητικά ντοκουμέντρα και τις αποκαλύψεις για αποπερια συγκάλυψης ευθυνών. Μήνυση της Γεροβασίλη στην Καθημερινή. Κόντρα ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ και προταση για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής.

Πέτσας: Ανατριχιαστικοί οι ηχογραφημένοι διάλογοι για το Μάτι
-

Ανατριχιαστικούς χαρακτήρισε τους ηχογραφημένους διαλόγους και τις αποκαλύψεις των τελευταίων ημερών για το Μάτι και την προσπάθεια συγκάλυψης ευθυνών ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, καλώντας την Όλγα Γεροβασίλη, αν τους αμφισβητεί, να στραφεί εναντίον οποιουδήποτε χρησιμοποίησε το όνομά της.

«Καθώς συμπληρώνονται δύο χρόνια από την εθνική τραγωδία στο Μάτι νέα και ανατριχιαστικά στοιχεία βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Ήταν γνωστό από τις ίδιες εκείνες μέρες ότι η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επιχειρούσε να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη από το έγκλημα που διαπράχθηκε. Τα μεσάνυχτα της ίδιας εκείνης μέρας ο τότε Πρωθυπουργός κ. Τσίπρας συγκαλούσε στο Αρχηγείο της Πυροσβεστικής επικοινωνιακού χαρακτήρα σύσκεψη - παρωδία στην οποία τόσο ο ίδιος όσο και οι συναρμόδιοι Υπουργοί προσποιούνταν ότι δεν ήξεραν για νεκρούς. Κι αυτό ενώ ήδη το ΕΚΑΒ είχε παραλάβει τις σορούς απανθρακωμένων ανθρώπων και το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) ζητούσε σάκους για δεκάδες σορούς», ανέφερε ο Στέλιος Πέτσας.

Όπως προσέθσε, «Λίγες μέρες αργότερα ο τότε Υπουργός Πολιτικής Προστασίας κ. Τόσκας σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου δήλωνε ότι ψάχνει για λάθη και δεν βρίσκει. Λίγους μήνες αργότερα και ενώ είχε αναλάβει το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη η κυρία Γεροβασίλη, ο τότε Αρχηγός της Πυροσβεστικής -σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία που αποκάλυψε η εφημερίδα «Καθημερινή»- ασκούσε στον εμπειρογνώμονα του Σώματος που είχε ορίσει η Δικαιοσύνη απειλές -και μάλιστα με χυδαίες εκφράσεις- προκειμένου να συγκαλύψει τους πραγματικούς ενόχους και να μην επιρρίψει ευθύνες σε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ».

Ο Στέλιος Πέτσας επεσήμανε ότι «Οι ηχογραφημένοι διάλογοι μεταξύ του εμπειρογνώμονα και του τότε Αρχηγού της Πυροσβεστικής είναι ανατριχιαστικοί. Εάν λοιπόν η κυρία Γεροβασίλη αμφισβητεί οτιδήποτε, οφείλει να στραφεί εναντίον εκείνου που χρησιμοποίησε το όνομά της, εν αγνοία της όπως η ίδια ισχυρίζεται».

Καταλήγοντας για το εν λόγω θέμα, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανέφερε ότι «Όλα τα στοιχεία παραπέμπουν, πέρα από το έγκλημα της 23ης Ιουλίου και σε έγκλημα συγκάλυψης. Και για τα δύο αυτά εγκλήματα υπάρχουν τεράστιες ηθικές, πολιτικές και ποινικές ευθύνες. Και είναι απαραίτητο -όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης- να διαλευκανθεί η υπόθεση και να αποδοθούν ευθύνες. Το οφείλουμε στη μνήμη των θυμάτων».

Στον Στέλιο Πέτσα απάντησε σε υψηλούς τόνους η Όλγα Γεροβασίλη, η οποία έστειλε εξώδικο στην Καθημερινή και κατέθεσε και μήνυση για όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας.

Παράλληλα, κατατέθηκε μήνυση της Όλγας Γεροβασίλη κατά της «Καθημερινής της Κυριακής», όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ "για συκοφαντικό και παντελώς ψευδές δημοσίευμα σε βάρος της, δια του Τύπου και ηλεκτρονικά, καθώς και κατά παντός άλλου υπευθύνου τυχόν εμπλέκεται στη συκοφαντική δυσφήμιση του προσώπου της, ως και των φερόμενων ως συνομιλούντων στην επίμαχη στιχομυθία που φέρεται να «δημοσιεύει» η Εφημερίδα «Καθημερινής της Κυριακής»".

Απαντώντας στον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, που έστρεψε τα πυρά του κατά της Όλγας Γεροβασίλη, η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρει:

"Υποδείξεις για τον τρόπο που θα αμυνθώ νομικά απέναντι στην προσπάθεια συκοφάντησής μου και σπίλωσης της προσωπικής και πολιτικής μου τιμής δε δέχομαι από κανέναν, ειδικά από κάποιον που μόλις χθες χαρακτήρισε την προσφυγή μου στη δικαιοσύνη ως απειλή και σήμερα μου την προτείνει ως καταφυγή. Όταν αναφέρεται -δε- σε εμένα ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Μητσοτάκη μιλώντας για απόδοση ευθυνών σε όλα τα επίπεδα κρούει ανοιχτές θύρες. Μιας και αναπαράγει, στ' αλήθεια, με άλλα λόγια τα αναφερθέντα στη χθεσινή μου απάντηση προς τον ίδιον.

Η διαλεύκανση της υπόθεσης, η απόδοση της δικαιοσύνης και των πιθανών ευθυνών, σε όποιους κι αν αναλογούν, αποτελεί την ελάχιστη υποχρέωση -των επιφορτισμένων γι' αυτό το σκοπό αρμόδιων δομών της Πολιτείας- απέναντι στους νεκρούς και τους πληγέντες από την τραγωδία στο Μάτι. Και αυτή η διαδικασία, υπηρεσιακά, διοικητικά και δικαστικά, είχε ξεκινήσει επί των ημερών μας, με τον θεσμικά δέοντα τρόπο. Ήταν η ίδια ακριβώς στιγμή που κάποιοι άλλοι μικροπολιτικά και ανήθικα ξεκινούσαν την μακρόχρονη σκύλευση νεκρών και την πολιτική καπηλεία της τραγωδίας".

ΣΥΡΙΖΑ: Ο χυδαίος αντιπερισπασμός δεν θα περάσει

Σε ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται:

  1. «Σε δηλώσεις του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ για το κλίμα στη Νέα Υόρκη τον Σεπτέμβριο του 2019, ο κ. Μητσοτάκης, ως πρωθυπουργός πλέον, χαρακτήρισε «διαφορετική» την πυρκαγιά στο Μάτι και την απέδωσε σε «ακραία καιρικά φαινόμενα, απευθείας συνέπεια της κλιματικής αλλαγής». Εντός συνόρων, ωστόσο, συνεχίζει να κάνει πολιτική εκμεταλλευόμενος την τραγωδία.
  2. Ο κ. Μητσοτάκης έχρισε ΓΓ του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη τον πρώην αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ, κ. Τσουβάλα, τον οποίον ως αντιπολίτευση κατηγορούσε για τις ευθύνες του σχετικά με το Μάτι και τον οποίον είχε αποπέμψει ο κ. Τσίπρας ως πρωθυπουργός ακριβώς για αυτές τις ευθύνες.
  3. Ο κ. Μητσοτάκης αναβάθμισε σε υποστράτηγο της Πυροσβεστικής τον επιχειρησιακό επικεφαλής στο Μάτι, τον οποίο είχε καταγγείλει με σφοδρότητα.

Μετά από όλα αυτά και:

  • ενώ εδώ και 4 μήνες έχει αφήσει οικονομία, εργαζόμενους, επιχειρήσεις και τουρισμό να καταρρέουν
  • ενώ έχει οδηγήσει, ήδη πριν την πανδημία, τη χώρα σε ύφεση και συγχρόνως επιβεβαιώνει πως θα έχουμε τη μεγαλύτερη ύφεση μεταπολεμικά με την υπογραφή του
  • ενώ βρίσκεται στις Βρυξέλλες, όπου ούτε το θέμα των κυρώσεων στην Τουρκία κατάφερε να περάσει από τη Σύνοδο Κορυφής, ούτε και να εξασφαλίσει τα κονδύλια που έχει ανάγκη η ελληνική οικονομία από το Ταμείο Ανάκαμψης, καθώς οι επιχορηγήσεις διαρκώς ψαλιδίζονται,

ο κ. Μητσοτάκης και η ΝΔ συνεχίζουν τους χυδαίους αντιπερισπασμούς και την πολιτική τυμβωρυχία με την τραγωδία στο Μάτι, για να μην ασχολείται κανείς με τα αδιέξοδα στα οποία οδηγούν τη χώρα.

Οι διαρκείς αντιπερισπασμοί, είτε με το παρακράτος της Δεξιάς που λειτουργούσε υπονομευτικά ήδη επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, είτε με ανυπόστατες, ψευδείς και χυδαίες καταγγελίες, δεν θα καταφέρουν να κρύψουν τα πραγματικά προβλήματα που δημιουργεί στη χώρα και τους πολίτες η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη. Προβλήματα τα οποία πλέον αναγνωρίζει μέχρι και ο υπουργός Οικονομικών, κ. Σταϊκούρας, ο οποίος παραδέχθηκε κυνικά ότι “προφανώς, ένα κομμάτι της κοινωνίας θα φτωχύνει”».

Κόντρα ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ  

Απαντώντας στον ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ αναφέρει «τα 102 θύματα της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι δεν είναι αντιπερισπασμός, κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι μια εθνική τραγωδία για την οποία έχετε ευθύνη! Αφήστε λοιπόν τα πολλά λόγια κι απαντήστε ευθέως:  Αν, όπως ισχυρίζεται η κα. Γεροβασίλη, είναι ψέματα όσα λέει ο πρώην Αρχηγός της Πυροσβεστικής κ. Ματθαιόπουλος για άνωθεν πολιτικές εντολές συγκάλυψης, θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη εναντίον του; Είναι το πρώτο που θα ανέμενε κανείς από κάποιον που θεωρεί ότι θίγεται και συκοφαντείται».

Απαντώντας στην Νέα Δημοκρατία, η Κουμουνδούρου σημειώνει  «Δεν περιμέναμε τη ΝΔ να μας υποδείξει αν και ποιον θα μηνύσει η κ. Γεροβασίλη. Περιμέναμε ωστόσο να διαβάζει τουλάχιστον τις μηνύσεις που καταθέτουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, πριν βγάλει ανακοινώσεις και εκτεθεί. Ενημερώνουμε λοιπόν ότι η κ. Γεροβασίλη, επειδή συκοφαντείται βάναυσα, κατέθεσε σήμερα το μεσημέρι μήνυση κατά των δύο φερομένων ως συνομιλούντων στην επίμαχη στιχομυθία που φέρονται να την εμπλέκουν, κατά της εφημερίδας Καθημερινή, των συντακτών που ενέπλεξαν το όνομά της και κατά παντός άλλου υπευθύνου. Το πρόβλημα ωστόσο της ΝΔ δεν είναι μόνο ότι δεν διαβάζει. Η ΝΔ δεν απαντά κιόλας στο βασικό ερώτημα που της θέσαμε:

  • Γιατί ο κ. Μητσοτάκης επιβράβευσε όσους χειρίστηκαν την τραγωδία στο Μάτι, τους οποίους κατήγγειλε προεκλογικά;
  • Γιατί έκανε ΓΓ του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη τον πρώην αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ, κ. Τσουβάλα, τον οποίο ως αντιπολίτευση κατηγορούσε για τις ευθύνες του για το Μάτι και τον οποίο είχε αποπέμψει ο κ. Τσίπρας ως Πρωθυπουργός ακριβώς για αυτές τις ευθύνες;
  • Γιατί  αναβάθμισε σε Υποστράτηγο της Πυροσβεστικής τον επιχειρησιακό επικεφαλής στο Μάτι, τον οποίον επίσης είχε καταγγείλει με σφοδρότητα όταν ήταν στην αντιπολίτευση;

Οφείλει επιτέλους να απαντήσει».

Οι αντιδράσεις των άλλων κομμάτων και η Προανακριτική

Η Πρρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής από την Κρήτη, αναφέρθηκε σε όσα έρχονται στο φως της δημοσιότητας, τονίζοντας πως «αποδεικνύεται ότι οι χειρισμοί του ΣΥΡΙΖΑ είναι προκλητικοί και απαράδεκτοι. Χειρίστηκε τις τύχες μας χωρίς δημοκρατικό ήθος και χωρίς αίσθημα ευθύνης».

Το ΚΚΕ, σε ανακοίνωση του αναφέρει «Η μεγαλύτερη τιμή της μνήμης των θυμάτων στο Μάτι είναι η πλήρης αποκάλυψη όλων των πτυχών της τραγωδίας, για να μάθει ο ελληνικός λαός τι πραγματικά συνέβη εκείνες τις ώρες, η επούλωση των μεγάλων πληγών και η άμεση λήψη όλων εκείνων των αναγκαίων μέτρων, προκειμένου να μην επαναληφθούν στο μέλλον τέτοια τραγικά περιστατικά. Ωστόσο, ούτε η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ ούτε η αξιωματική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ, που τότε ήταν αυτή κυβέρνηση, κινούνται προς μία τέτοια κατεύθυνση. Αντίθετα επιδίδονται σε μία άθλια μικροκομματική αντιπαράθεση, η οποία ουσιαστικά  συγκαλύπτει τις πραγματικές αιτίες αυτής της ανείπωτης τραγωδίας».

“Για την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ  κάθε ασυλία σε πολιτικό είναι αδιανόητη Και η θέση της Νέας Δημοκρατίας ότι τους πολιτικούς αντιπάλους δεν τους πηγαίνεις στο δικαστήριο,  ισοδυναμεί με αμοιβαία συγκάλυψη εγκλημάτων. Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ  λοιπόν θα καταθέσει πρόταση για την σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την φονική πυρκαγιά στο Μάτι. Ώστε να αποδοθούν οι ποινικές ευθύνες σε όσους εμπλέκονται, όπως θα γινόταν για κάθε Έλληνα πολίτη, για κάθε δημόσιο λειτουργό”, αναφέρει σε δήλωση του ο Κυριάκος Βελόπουλος.