Πολιτική

21 Ιουλίου 2020 15:10 Τελευταία ενημέρωση : 21 Ιουλίου 2020 22:24

Διπλή πρόκληση από την Τουρκία: NAVTEX στο Καστελόριζο και υπερπτήσεις

Διάβασέ μου το...

Επιμένει να προκαλεί η Άγκυρα. Σε επιφυλακή και διπλωματική ψυχραιμία η Αθήνα.

Διπλή πρόκληση από την Τουρκία: NAVTEX στο Καστελόριζο και υπερπτήσεις
-

Τουρκικές έρευνες στα νότια και ανατολικά του Καστελόριζου από σήμερα έως και τις 2 Αυγούστου ανήγγειλε η υδρογραφική υπηρεσία Αττάλειας.

Σύμφωνα με τη NAVTEX είναι προγραμματισμένο να  πραγματοποιηθούν έρευνες από σήμερα έως τις δύο Αυγούστου στη θαλάσσια περιοχή που εκτείνεται περίπου 200 μίλια  ανατολικά της Κρήτης και περίπου 180 μίλια νότια του Καστελόριζου.

Η Τουρκική NAVTEX είναι η ακόλουθη:

TURNHOS N/W : 0977/20 (Antalya NAVTEX Station) (Published Date: 21-07-2020 11:23)

TURNHOS N/W : 0977/20
MEDITERRANEAN SEA
1.SEISMIC SURVEY, BY R/V ORUC REIS, ATAMAN AND CENGIZ HAN BETWEEN 21 JUL-02 AUG 20 IN AREA BOUNDED BY;

33 55.22 N – 027 59.83 E
34 58.25 N – 030 31.50 E
34 18.18 N – 030 54.52 E
34 17.03 N – 030 06.12 E
33 49.13 N – 030 06.38 E
33 40.95 N – 028 46.62 E
33 47.37 N – 028 20.27 E
33 52.98 N – 027 59.97 E

6 NM BERTH REQUESTED.
2. CANCEL THIS MESSAGE 022059Z AUG 20.

Η Άγκυρα έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα πλεύσει στην περιοχή το ερευνητικό πλοίο Oruc Reis και για τον λόγο αυτό έχουν τεθεί σε επιφυλακή οι ένοπλες δυνάμεις σε όλη την επικράτεια.

Γαϊτανάκι υπερπτήσεων στο Αιγαίο

Ζεύγος τουρκικών F-16 πραγματοποίησε υπερπτήσεις σήμερα στις 14:23 στη νήσο Στρογγύλη και στο Καστελόριζο στα 12.500 πόδια.

Στις 14:56, το ίδιο ζεύγος τουρκικών F-16 πραγματοποίησε υπέρπτηση πάνω από το Καστελόριζο, στα 29.000 πόδια.

Άλλο ζεύγος τουρκικών F-16 πραγματοποίησε υπερπτήσεις:

  • στις 16:12 πάνω από την Ρω στα 17.000 πόδια
  • στις 16:16 πάνω από την Ρω, το Καστελόριζο και την Στρογγύλη στα 21.000 πόδια.

Στην συνέχεια, άλλο ζεύγος τουρκικών F-16 πραγματοποίησε υπερπτήσεις:

  • στις 16:26 πάνω από την Ρω και το Καστελόριζο στα 29.000 πόδια
  • στις 16:31 πάνω από το Καστελόριζο στα 9.500- πόδια

Τρίτο ζεύγος τουρκικών F-16 πραγματοποίησε υπερπτήσεις:

  • στις 16:41 πάνω από το Καστελόριζο στα 11.000 πόδια
  • στις 16:42 πάνω από την Ρω στα 5.000 πόδια
  • στις 16:43 πάνω από την Ρω στα 9.000 πόδια και
  • στις 16:51 πάνω από την Ρω στα 13.000 πόδια

H ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ

ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ Κ.Ε.Κ. ΣΤΟ F.I.R. ΑΘΗΝΩΝ - ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ Ε.Ε.Χ. ΤΗΝ 21η ΙΟΥΛΙΟΥ 2020

  • ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΙ : 6 (5x2 F-16 και 1x2 F-4)
  • ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΑ : 4 (3 CN-235 και 1 Ε/Π)
  • ΣΥΝΟΛΟ Α/Φ : 16
  • ΟΠΛΙΣΜΕΝΑ : 8
  • ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ : 17
  • ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ : 82 (50 από τα CN-235 και 32 από τα μαχητικά)
  • ΕΜΠΛΟΚΕΣ : 9

ΠΕΡΙΟΧΗ : Βορειοανατολικό, Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο

  1. Δεκατέσσερις εκ των ανωτέρω παραβιάσεων ήταν οι υπερπτήσεις που πραγματοποίησαν τουρκικά F-16.
  2. Τα ανωτέρω Α/Φ αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική.
Μητσοτάκης - Μαας


Μήνυμα αυτοπεποίθησης, απόλυτης ετοιμότητας και ψυχραιμίας απο το Μαξίμου

Τις τελευταίες ώρες παρατηρείται αυξημένη κινητικότητα στη ναυτική βάση του Ακσάζ και έχουν βγει από εκεί 15 ναυτικές μονάδες γεγονός που έχει σημάνει συναγερμό και στην Αθήνα και στο Πολεμικό Ναυτικό που βρίσκεται σε ύψιστη επιφυλακή.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε συνάντηση στο γραφείο του με τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια και τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον Υπουργό Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο και τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο Φλώρο.

ΌΙπως σημειώνεται από το Μαξίμου, "ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνηση παρακολουθούν τις εξελίξεις με ψυχραιμία και ετοιμότητα", ενώ στέλνοντας σαφές μήνυμα στην Άγκυρα, κατά την συνάντηση του με τον Χ. Μάας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι "η Τουρκία επιλέγει τον λάθος δρόμο".

Τόσο το Υπουργείο Εξωτερικών όσο και το Υπουργείο Άμυνας παρακολουθούν με ψυχραιμία τις κινήσεις της Άγκυρας, ενώ την ίδια ώρα, όπως συμβαίνει άλλωστε το τελευταίο διάστημα, δυνάμεις του Πολεμικού Ναυτικού βρίσκονται σε ετοιμότητα.

Ο Νίκος Δένδιας είχε το απόγευμα της Τρίτης τηλεφωνική επικοινωνία με τον Κύπριο ομόλογο του, Νίκο Χριστοδουλίδη, κατά την οποία «έγινε ανταλλαγή απόψεων και ανασκόπηση της κατάστασης όπως διαμορφώνεται μετά και την νέα έκφανση της τουρκικής προκλητικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο», όπως αναφέρει το ΥΠΕΞ της Κύπρου.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Armyvoice.gr συναγερμός έχει σημάνει σε όλες τις περιοχές των συνόρων από τον Έβρο έως και το Καστελόριζο, ενώ ανακαλούνται και άδειες. Πληροφορίες που κάνουν λόγο ακόμα και για μερική επιστράτευση δεν έχουν ακόμα επιβεβαιωθεί, αν και περιλαμβάνονται στα σχέδια. Το βέβαιο είναι ότι ο ελληνικός στόλος εσπευσμένα βγαίνει σε όλο το Αιγαίο.

"Τραβάει το σχοινί" ο Ερντογάν

Με δήλωση του, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ρίχνει λάδι στην φωτιά, λέγοντας ότι "η Τουρκία δεν χρειάζεται την άδεια κανενός για τα γεωτρύπανα της"

Ο Αλέξης Τσίπτρας συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη με την προηγούμενη ηγεσία του ΥΕΘΑ για τους τουρκικές προκλήσεις.

Σε δήλωση του, ο Τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος αναφέρει "Οι πρόσφατες εξελίξεις, με τη προαναγγελία ερευνών Τουρκικού σκάφους σε περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, αποτελούν συνέπεια του κενού στρατηγικής και των εσωτερικών αντιφάσεων της εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης, που παρέδωσε πλήρως την πρωτοβουλία των κινήσεων στην επιθετικότητα της άλλης πλευράς. Οι κυρώσεις που κυρίως λειτουργούν προληπτικά, δεν διεκδικήθηκαν εγκαίρως και τέθηκαν όψιμα τόσο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο - χωρίς ανταπόκριση- όσο και σήμερα ενώπιον του Γερμανού Υπουργού Εξωτερικών. Παράλληλα, όλη την ημέρα οι διαρροές από το Υπουργείο Άμυνας μιλούν για συναγερμό και πανστρατιά στις ένοπλες δυνάμεις, αλλά την ίδια στιγμή ο κ. Μητσοτάκης αποφεύγει να συγκαλέσει καν το αρμόδιο θεσμικό όργανο, το ΚΥΣΕΑ. Αυτή η κραυγαλέα αντίφαση σε καμία περίπτωση δεν συνάδει με μια στάση ψυχραιμίας και αποφασιστικότητας που οφείλει να εκπέμπει η πολιτική ηγεσία σε κρίσιμες εθνικά περιστάσεις. Όπως δήλωσε ήδη ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, το ελάχιστο που περιμένουμε από την κυβέρνηση είναι, σε περίπτωση απόπειρας έρευνας στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, να μην κάνει τίποτα λιγότερο από όσα κάναμε εμείς τον Οκτώβρη του 2018. Και να πει αυτή τη φορά όλη την αλήθεια στον ελληνικό λαό".

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά κατά την εισαγωγική της ομιλία στην ανοιχτή τηλεδιάσκεψη του Κινήματος Αλλαγής στην Κρήτη τόνισε: "Το πρωί δήλωσα από εδώ από την Κρήτη ότι δυστυχώς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έστειλε στις ελληνικές καλένδες τη συζήτηση για την τουρκική προκλητικότητα, διατηρώντας έτσι την αβεβαιότητα και την ανασφάλεια για την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Δεν πέρασαν ούτε 24 ώρες και επιβεβαιώθηκε ότι κάθε καθυστέρηση αποθρασύνει την Τουρκία και οδηγεί σε νέες επιθετικές ενέργειες εναντίον της Ελλάδας και της Ευρώπης. Ελπίζω να αντιλαμβάνεται τώρα ο κ. Μητσοτάκης ότι οι κυρώσεις έπρεπε ήδη να είχαν συζητηθεί και επιβληθεί. Τώρα προτεραιότητα είναι η ετοιμότητα και αποφασιστικότητα για την αποτροπή κάθε προσπάθειας παραβίασης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

Σε δήλωση του, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, αναφέρει «Το σημερινό βήμα κλιμάκωσης της τουρκικής προκλητικότητας, μια ημέρα μόλις μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, αποδεικνύει ξανά ότι οι περιβόητοι “σύμμαχοι” των ελληνικών κυβερνήσεων, ΕΕ – ΗΠΑ – ΝΑΤΟ, το μόνο που κάνουν είναι να “νίπτουν τας χείρας τους” μπροστά στη στάση της τουρκικής κυβέρνησης, προωθώντας τα δικά τους σχέδια σε βάρος των λαών».

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του κόμματος, "η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ είχε προειδοποιήσει ότι η ανυπαρξία οποιασδήποτε ανακοίνωσης ή απόφασης επιβολής κυρώσεων κατά της Τουρκίας , συνιστούσε πράσινο φως για εισβολή.  Το έθνος σύσσωμο θα σταθεί απέναντι σε οποιαδήποτε απόπειρα παραβίασης της Εθνικής μας κυριαρχίας. Να σταματήσει αμέσως το κλίμα διχασμού, πόλωσης και ψευτοπανηγυριών για δήθεν επιτυχίες. Όλους θα μας κρίνει η ιστορία! Οι στιγμές είναι κρίσιμες και μεγάλες ,δεν είναι ώρα για μικρές αποφάσεις και μικρούς πολιτικούς".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ