Πολιτική

24 Ιουλίου 2020 11:51 Τελευταία ενημέρωση : 24 Ιουλίου 2020 14:40

Επέτειος αποκατάστασης της Δημοκρατίας: τα μηνύματα των πολιτικών

Διάβασέ μου το...

Με περιορισμένο αριθμό προσκεκλημένων η δεξίωση στον κήπο του Προεδρικού Μεγάρου. Τα μηνύματα της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας.

Επέτειος αποκατάστασης της Δημοκρατίας: τα μηνύματα των πολιτικών
-

Με περιορισμένο αριθμό προσκεκλημένων, μόλις 500 άτομα, λόγω της πανδημίας, θα πραγματοποιηθεί απόψε στον κήπο του Προεδρικού Μεγάρου η δεξίωση για την 46η επέτειο αποκατάστασης της Δημοκρατίας στη χώρα μας.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, θα υποδεχθεί τους πολιτικούς αρχηγούς, 22 υπουργούς, 60 βουλευτές, 90 αντιστασιακούς, 70 εκπροσώπους των Γραμμάτων και του Πολιτισμού, καθώς και 40 προσκεκλημένους από τον χώρο της υγείας αλλά και της παροχής υπηρεσιών, οι οποίοι με τη δουλειά τους στήριξαν την ελληνική κοινωνία την περίοδο του lockdown.

Σε αυτό το πλαίσιο, για πρώτη φορά έχουν προσκληθεί στη δεξίωση για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας υπάλληλοι σούπερ μάρκετ, υπάλληλοι στην καθαριότητα, υπάλληλοι delivery, νοσηλευτές και νοσηλεύτριες, οδηγοί ασθενοφόρων, καθώς και πυροσβέστες. Πρόκειται, δηλαδή, για επαγγελματίες, που υπήρξαν οι «ήρωες» της καθημερινότητας κατά τη διάρκεια των περιορισμών εξαιτίας της πανδημίας, στο πρόσωπο των οποίων η Προεδρία επιθυμεί να τιμήσει όλους εκείνους που με αυταπάρνηση στάθηκαν δίπλα στον συνάνθρωπο σε δύσκολες στιγμές για την ελληνική κοινωνία.

Παράλληλα, έχουν προσκληθεί οι αρχηγοί των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, πρυτάνεις των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της χώρας, ανώτατοι δικαστικοί, εκπρόσωποι παραγωγικών τάξεων, επαγγελματικών οργανώσεων και επιμελητηρίων (ΣΕΒ, ΓΣΕΕ κ.λπ.), εκπρόσωποι των μεγάλων ιδρυμάτων της χώρας, μέλη Ανεξάρτητων Αρχών, καθώς και δημοσιογράφοι.

Τα μηνύματα της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου παρέστη στην εκδήλωση για τους ήρωες του αντιδικτατορικού αγώνα που πραγματοποιήθηκε στα πρώην κρατητήρια του ΕΑΤ – ΕΣΑ. Η κυρία Σακελλαροπούλου κατέθεσε στεφάνι στη μνήμη των θυμάτων της δικτατορίας και ξεναγήθηκε στο Μουσείο Αντιδικτατορικής Δημοκρατικής Αντίστασης από εκπροσώπους του Συνδέσμου Φυλακισθέντων Εξορισθέντων 1967-74.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε την εξής δήλωση: «Σήμερα είναι μια μέρα τιμής και μνήμης για όλους αυτούς που αγωνίστηκαν, βασανίστηκαν, εξορίστηκαν για να μπορούμε εμείς σήμερα να απολαμβάνουμε τα αγαθά της δημοκρατίας. Αγωνίστηκαν για τη δημοκρατία, για την ελευθερία, για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Και πρέπει να εκτός από το να τους τιμούμε, να διατηρούμε τη μνήμη αυτή ζωντανή, ώστε να μην ξαναζήσουμε ποτέ τέτοιες στιγμές».

ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΣΤΕΦΑΝΟΥ - ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥ - ΠΑΡΚΟ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ

«Η Ελλάδα γιορτάζει, σήμερα, 46 χρόνια απρόσκοπτης δημοκρατικής πορείας, τη   μεγαλύτερη περίοδο ομαλότητας στην πρόσφατη ιστορία της. Πιο ώριμη από ποτέ, διδάσκεται από τις εμπειρίες της. Αντλεί ισχύ απ’ τις δυσκολίες της. Και καθημερινά οικοδομεί την ιστορική επιλογή που έκανε πριν από ένα χρόνο: Να βαδίσει τολμηρά στο δρόμο της αλήθειας, της εθνικής ενότητας και της κοινωνικής συνοχής» τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στο μήνυμά του και πρόσθεσε μεταξύ άλλων:

«Αν η 24η Ιουλίου του 1974, σημαίνει τη μετάβαση της χώρας από το χειμώνα της δικτατορίας στην άνοιξη του Κοινοβουλευτισμού, η 24η Ιουλίου του 2020 δηλώνει την απόφασή της να συνδεθεί γόνιμα με τις αξίες εκείνης της αλλαγής. Αλλά και ταυτόχρονα να σφραγίσει τη δική της, νέα εποχή. Εμβαθύνοντας το δημοκρατικό κεκτημένο χωρίς λαϊκισμούς. Υπηρετώντας το Κράτος Δικαίου χωρίς διχασμούς. Και διεκδικώντας τον εκσυγχρονισμό χωρίς εκπτώσεις στη φροντίδα για τον πολίτη».

«Η κατάκτηση της προκοπής του ελληνικού λαού και της εθνικής του ασφάλειας, η οποία και πριν 46 χρόνια απειλείτο και σήμερα απειλείται, είναι βέβαιο ότι με αποφασιστικότητα και ενότητα αυτοί οι στόχοι, επίκαιροι όσο ποτέ, θα κατακτηθούν και πάλι» ανέφερε στο μήνυμά του ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Κωνσταντίνος Τασούλας, από την έδρα της Ολομέλεια για τα 46 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας.

Ο κ. Τασούλας στην ομιλία του, και εκφράζοντας όλο το Σώμα, υπογράμμισε πως «η πρώτη φωτογραφία, μετά το ξέσπασμα του στρατιωτικού πραξικοπήματος, είναι το προαύλιο της Βουλής κατειλημμένο από άρματα μάχης». Υπενθύμισε τα λόγια του 'Αγγελου Τερζάκη ότι «η Δημοκρατία είναι και αναβαθμός Πολιτισμού», όπως είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ο σπουδαίος στοχαστής κατά την ομιλία του στην πρώτη επέτειο της αποκατάσταση της Δημοκρατίας, τον Ιούλιο του 1975, στην εκδήλωση στην Πνύκα. Τόνισε ότι το θεμέλιο της Δημοκρατίας είναι «η λαϊκή κυριαρχία», λέγοντας ότι -όπως έχει σημειώσει σε ένα βιβλίο Συνταγματικού Δικαίου ο Αλέξανδρος Σβώλος- το κύρος του θεμελίου αυτού «προέρχεται και περιβάλλεται με το κύρος της θεϊκής αλήθειας». Και κατέληξε: «Σήμερα είναι μια άλλη εποχή. Έχουμε βιώσει, με τα σκαμπανεβάσματα που όλοι γνωρίζουμε, την πιο μακροχρόνια περίοδο δημοκρατικής ομαλότητας στην χώρα. Και καθήκον μας προβάλλει, έναντι εκείνης της αποκαταστάσεως, προφανώς η διαφύλαξη αυτής της θεϊκής αλήθειας» της Δημοκρατίας.

Μήνυμα για την 46η επέτειο αποκατάστασης της Δημοκρατίας έστειλε, με ανάρτησή του στο twitter, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας«24/7/74: Η ιστορική στιγμή που σηματοδότησε την αποκατάσταση και θεμελίωση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα», αναφέρει ο κ. Δένδιας και προσθέτει: «Με οδηγό την παρακαταθήκη του Kων/νου Καραμανλή καλούμαστε να συνεχίσουμε να οδηγούμε την Ελλάδα στον δρόμο της Δημοκρατίας, της εθνικής ενότητας, της ανάπτυξης και της συνοχής».


Μήνυμα για τα 46 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας έστειλε σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ, στο οποίο τονίζει: «Τιμούμε τις αγωνίστριες και τους αγωνιστές που θυσίασαν την προσωπική τους ελευθερία ή ακόμη και την ίδια τους τη ζωή, στη μάχη κατά της χούντας των συνταγματαρχών». «Σε μια συγκυρία όπως η σημερινή, που οι δημοκρατικοί θεσμοί και οι δημοκρατικές κατακτήσεις της κοινωνίας μας αμφισβητούνται και βάλλονται καθημερινά, η επέτειος αυτή αποκτά βαρύνουσα σημασία», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ και καταλήγει: «Δεν θα κάνουμε βήμα πίσω από την υπεράσπιση των κοινωνικών δικαιωμάτων και των συνταγματικών μας ελευθεριών. Αυτός είναι ο καλύτερος φόρος τιμής για τους αγωνιστές του αντιδικτατορικού κινήματος και τα θύματα της χούντας».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ