Πολιτική

29 Αυγούστου 2020 12:49 Τελευταία ενημέρωση : 29 Αυγούστου 2020 21:00

Οκτάι για 12 μίλια: Αν αυτό δεν είναι αιτία πολέμου, τότε τι είναι;

Διάβασέ μου το...

Ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας επανέλαβε ότι η Τουρκία θα υπεραστιστεί κάθε κυβικό μέτρο νερού στην Ανατολική Μεσόγειο. Η απάντηση του ελληνικού ΥΠΕΞ.

Οκτάι για 12 μίλια: Αν αυτό δεν είναι αιτία πολέμου, τότε τι είναι;
-

Ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας, Φουάτ Οκτάι, αναφέρθηκε στις συμφωνίες οριοθέτησης ΑΟΖ της Ελλάδας με την Αίγυπτο και την Ιταλία. «Η Ελλάδα θέλει να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια. Αν αυτό δεν είναι αιτία πολέμου, τότε τι είναι;», ανέφερε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας, Φουάτ Οκτάι.

Ο Οκτάι επανέλαβε ότι η Τουρκία θα υπεραστιστεί κάθε κυβικό μέτρο νερού στην Ανατολική Μεσόγειο, ό,τι κι αν γίνει και πρόσθεσε πως περιμένουν ίση και δίκαιη αντιμετώπιση από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μάλιστα, έστειλε και μήνυμα στην Ευρώπη “να μην περιμένει ότι η Άγκυρα θα υποχωρήσει. Δεν θα εγκαταλείψουμε τα δικαιώματα μας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο”.

ΥΠΕΞ προς Τουρκία:  Η άσκηση δικαιωμάτων κυριαρχίας της Ελλάδας δεν υπόκειται σε καμίας μορφής τουρκική αρνησικυρία

Την αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης προκάλεσαν οι δηλώσεις του Τούρκου Αντιπροέδρου. Σε ανακοίνωσή του ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει: 

«Η πρωτοφανής αντίληψη της Τουρκίας ότι δύναται να απειλεί με τη χρήση βίας γειτονικές της χώρες όταν αυτές ασκούν τα νόμιμα δικαιώματά τους αντίκειται στον σύγχρονο πολιτικό πολιτισμό αλλά και σε θεμελιώδεις διατάξεις του Διεθνούς Δικαίου.

Καλούμε την Τουρκία να αντιληφθεί ότι το Διεθνές Δίκαιο και οι αξίες επί των οποίων οικοδομήθηκε η σύγχρονη διεθνής τάξη δεσμεύουν  όλα τα κράτη του κόσμου. Δεν εφαρμόζονται επιλεκτικά και αποτελεί ευθύνη της διεθνούς κοινότητας να τις υπερασπιστεί αφού η παραβίασή τους σηματοδοτεί μέγιστους κινδύνους.

Η Τουρκία δεσμεύεται από το Άρθρο 2 (4) του Χάρτη των Η.Ε., μεταξύ άλλων. Αν έχει διαφορετική αντίληψη, ας το δηλώσει ρητά. Σε κάθε περίπτωση, της υπενθυμίζουμε ότι η άσκηση δικαιωμάτων κυριαρχίας της Ελλάδας δεν υπόκειται σε καμίας μορφής τουρκική αρνησικυρία».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ