Πολιτική

10 Σεπτεμβρίου 2020 19:23 Τελευταία ενημέρωση : 10 Σεπτεμβρίου 2020 20:51

Μητσοτάκης – Μακρόν: Τελεσίγραφο στην Τουρκία για να σταματήσουν οι προκλήσεις

Διάβασέ μου το...

Σύμφωνα με κυβρνητικες πηγές, υπήρξε απόλυτη συμφωνία και συμβατότητα στην κεντρική στρατηγική απέναντι στην Τουρκία.

Μητσοτάκης – Μακρόν: Τελεσίγραφο στην Τουρκία για να σταματήσουν οι προκλήσεις
-

Συνάντηση με τον πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας, Εμανουέλ Μακρόν είχε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην Κορσική, λίγο πριν την η Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη.

Όπως αναφέρουν κυβερνητικες πηγές, υπήρξε απόλυτη συμφωνία και συμβατότητα στην κεντρική στρατηγική απέναντι στην Τουρκία. «Σταματούν οι προκλήσεις και αρχίζουν οι συζητήσεις, διαφορετικά ανοίγει ο δρόμος για κυρώσεις», συμφώνησαν οι δυο ηγέτες, κάτι που όπως σημειώνουν οι ίδιες πήγες, είναι στο κλίμα του άρθρου του πρωθυπουργού στις τρεις ξένες εφημερίδες.

Προσθέτουν ότι συζητήθηκε ακόμα η προοπτική και το ενδιαφέρον μιας στρατηγικής σχέσης.

Κυβερνητικες πηγές έλεγαν «κάντε λίγη υπομονή και θα ακούσετε περισσότερα από τον πρωθυπουργό στη Θεσσαλονίκη».

Μητσοτάκης - Μακρόν

«Η Ελλάδα δεν είναι μόνη της. Έχει πολλούς εταίρους στο πλευρό της, κάτι που αναμένεται να αποτυπωθεί και στα συμπεράσματα (Διακήρυξη) της Ευρωμεσογειακής Διάσκεψης», συμπληρωνουν.

Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη έκανε την εξής ανάρτηση στο Twitter: «Χαίρομαι που ξαναβρίσκω τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τη σύνοδο κορυφής Med7, που φιλοξενεί η Γαλλία στο Αζαξιό. Οι συζητήσεις μας για τη στρατηγική εταιρική σχέση μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας ήταν καρποφόρες. Του εξέφρασα την πλήρη αλληλεγγύη μας μετά τη φωτιά της Μόριας».

Μακρόν - tweet

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας και ο πρωθυπουργός έσπευσαν να στείλουν νέα ηχηρά μηνύματα, με αποδέκτες την Άγκυρα και τον πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. "Η επιλογή είναι ξεκάθαρη. Η Τουρκία μπορεί να συνεργαστεί και να βρει κοινό έδαφος ή μπορεί να συνεχίσει να συμπεριφέρεται ως ο επιτιθέμενος, παίζοντας παιχνίδια εντυπώσεων στις παρυφές της Ευρώπης, και να πληρώσει ένα σημαντικό οικονομικό τίμημα για τη συμπεριφορά της. Μπορεί να επιλέξει εάν η Ελλάδα θα αποτελέσει γέφυρα ή εμπόδιο για την εταιρική σχέση και την πρόοδο", σημείωσε ο πρωθυπουργός, σε άρθρο του στο οποίο αναλύει τις ελληνικές θέσεις στο διεθνές ακροατήριο και δημοσιεύεται ταυτόχρονα στις εφημερίδες The Times, Frankfurter Allgemeine Zeitung, και Le Monde.

Μητσοτάκης - Μακρόν

Ο πρόεδρος Μακρόν, από την πλευρά του, δήλωσε ότι οι επτά χώρες που θα συμμετάσχουν σήμερα στην Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη θα πιέσουν, ώστε να υιοθετηθεί κοινή ευρωπαϊκή θέση απέναντι στην Τουρκία. Η Ευρώπη θα πρέπει να είναι πιο ξεκάθαρη και να έχει μια πιο ενιαία θέση απέναντι στην Τουρκία, σχολίασε ο πρόεδρος της Γαλλίας, προσθέτοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση επιθυμεί να αποφύγει την κλιμάκωση της έντασης, όμως η Άγκυρα πρέπει να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της σε κάποιες περιοχές. "Η Τουρκία δεν αποτελεί πλέον εταίρο μας στην Ανατολική Μεσόγειο", ανέφερε ο κ. Μακρόν, που εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει εκ νέου ένας εποικοδομητικός διάλογος με την Άγκυρα. Ταυτόχρονα, χαρακτήρισε ως "απαράδεκτες" τις συμφωνίες που έχει συνάψει η Τουρκία με τον Αλ Σάρατζ, καθώς σε αυτές "υπάρχει ξεκάθαρη άρνηση νόμιμων κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας".

Μητσοτάκης - Μακρόν

Μητσοτάκης - Μακρόν

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ