Quantcast

Οικονομία

30 Σεπτεμβρίου 2020 10:28 Τελευταία ενημέρωση : 30 Σεπτεμβρίου 2020 18:26

Πρόγραμμα “Γέφυρα”: Παράταση για τις αιτήσεις

Διάβασέ μου το...

Για πόσο καιρό δόθηκε παράταση. Κόντρα Αχτσιόγλου με το ΥΠΟΙΚ για την πρώτη κατοικία.

Πρόγραμμα “Γέφυρα”: Παράταση για τις αιτήσεις

«Η Κυβέρνηση παρατείνει, για 1 μήνα, έως και το Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2020, την προθεσμία υποβολής αιτήσεων στο πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ, το οποίο παρέχει στήριξη σε δανειολήπτες που πλήττονται από τις οικονομικές συνέπειες του κορονοϊού και έχουν δάνεια με υποθήκη στην Α΄ κατοικία», αναφέρει σε δήλωσή του ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.  

Παράλληλα, ο κ. Σταϊκούρας αναφέρει:

«Πρόγραμμα που αφορά τη στήριξη με κρατική επιδότηση της μηνιαίας δόσης δανείου σε ποσοστό έως 90% και για χρονικό διάστημα 9 μηνών. Πρόγραμμα το οποίο, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, πέτυχε! 

Συγκεκριμένα, μέσα σε 58 ημέρες, δηλαδή από 3 Αυγούστου μέχρι 29 Σεπτεμβρίου, υποβλήθηκαν 131.155 αιτήσεις.  Στο αντίστοιχο πρόγραμμα της προηγούμενης Κυβέρνησης, μέσα σε 13 μήνες, υποβλήθηκαν περίπου 7.000 αιτήσεις. Συγκρίνοντας τα 2 προγράμματα, διαπιστώνεται ότι στο πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ υποβλήθηκαν 18 φορές περισσότερες αιτήσεις, στο 1/6 του χρόνου. 

Το Υπουργείο Οικονομικών λαμβάνει συνεχώς μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, προκειμένου να αντιμετωπιστούν, έγκαιρα και αποτελεσματικά, οι οικονομικές δυσχέρειες που προκύπτουν είτε από την υγειονομική κρίση του Covid-19, είτε από τα πρωτοφανή και ακραία καιρικά φαινόμενα, τα οποία έχουν πλήξει αρκετούς Νομούς στην Ελληνική Επικράτεια». 

Αχτσιόγλου: Στον αέρα η πρώτη κατοικία

«Πυρά» κατά του υπουργού Οικονομικών εξαπολύει με δήλωσή της η Τομεάρχης Οικονομικών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Έφη Αχτσιόγλου. Συγκεκριμένα,  αναφέρει ότι «ο κ. Σταϊκούρας σήμερα ανακοίνωσε την παράταση για έναν μήνα των αιτήσεων για το πρόγραμμα “ΓΕΦΥΡΑ”. Κάνοντας ότι δεν βλέπει τον ελέφαντα στο δωμάτιο δεν ανέφερε λέξη για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Ο λόγος είναι απλός και κυνικός: Διότι κανένα πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας δεν υφίσταται αυτή τη στιγμή στη χώρα.Παρά το γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε πολλάκις με στόμφο αυτή την προστασία έως 31/12/2020, ουδέποτε νομοθέτησε κάποια σχετική ρύθμιση με αποτέλεσμα ήδη να πραγματοποιούνται κανονικά πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας.Μάλιστα, σχετική τροπολογία για οριζόντια προστασία της πρώτης κατοικίας που κατατέθηκε από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., απορρίφθηκε ασυζητητί από τη ΝΔ».

Επίσης, προσθέτει ότι «το πρόγραμμα “ΓΕΦΥΡΑ” δεν συνιστά πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας,παρά προσωρινή επιδότηση των πληγέντων από τον κορονοϊό. Η διαφήμιση προγραμμάτων που δεν έχουν σχέση με την προστασία της πρώτης κατοικίας, καθώς και οι άνευ αντικειμένου στομφώδεις διακηρύξεις του κ. Μητσοτάκη, δεν μπορούν να θολώσουν τα νερά της ωμής πραγματικότητας που βιώνουν οι πολίτες της χώρας, την ώρα που πλήττονται από την ακραία υφεσιακή πολιτική της κυβέρνησης»

Κόκκινα δάνεια - χρήματα

Απάντηση του ΥΠΟΙΚ στον ΣΥΡΙΖΑ

Σε ανακοίνωση-απάντηση του Υπ. Οικονομικών στην δήλωση της Έφης Αχτσιόγλου, αναφέρεται «Η κ. Αχτσιόγλου επανήλθε με σημερινή γραπτή δήλωσή της στο θέμα της προστασίας της Πρώτης Κατοικίας, επικαλούμενη μάλιστα σχετική τροπολογία που κατατέθηκε την περασμένη Παρασκευή από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Τροπολογία για την οποία, ωστόσο, δεν έκανε την παραμικρή αναφορά από το βήμα της Βουλής, κατά την προχθεσινή τοποθέτησή της, δείχνοντας έτσι πως ούτε η ίδια δεν είχε πειστεί για τη δυνατότητα εφαρμογής της. Όσον αφορά τα υπόλοιπα σημεία της σημερινής της δήλωσης, αποδεικνύουν ότι, για πολλοστή φορά, «ξεχνά» μια σειρά από αλήθειες και αντικειμενικά δεδομένα, τα οποία, προφανώς, δεν βολεύουν τον ΣΥΡΙΖΑ:

 1. Από τον Φεβρουάριο του 2019, δεν υφίσταται προστασία της Πρώτης Κατοικίας: Η προστασία της Πρώτης Κατοικίας ξεκίνησε με την ψήφιση του Νόμου 3869/2010, μέσω δικαστικής διαδικασίας. Στα τέλη του 2015, συμφωνήθηκε η λήξη της προστασίας της Πρώτης Κατοικίας και θεσπίστηκε ο Νόμος 4346/2015, που έθεσε ως καταληκτική προθεσμία την 31η Δεκεμβρίου 2018. Τελικά, η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έληξε την προστασία της Πρώτης Κατοικίας τον Φεβρουάριο του 2019.
 2. Στη συνέχεια, ο Νόμος 4605/2019, που ενεργοποιήθηκε τον Ιούλιο του 2019, παρείχε προστασία μόνο για 6 μήνες, καλύπτοντας συγκεκριμένη περίμετρο δανειοληπτών. Συγκεκριμένα, μόνο αυτούς που είχαν μη εξυπηρετούμενο δάνειο κατά την 31.12.2018. Επίσης έθετε μία σειρά από αυστηρά κριτήρια εισοδήματος και περιουσίας, που αποτελούσαν απαραίτητη προϋπόθεση συμμετοχής. Ο Νόμος αυτός έληγε στις 31.12.2019.  Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας παρέτεινε τη διάρκειά του για επιπλέον 7 μήνες, μέχρι την 31.07.2020.
 3. Παράλληλα, εντοπίσαμε μια σειρά προβλημάτων στην εφαρμογή του Νόμου 4605/2019, όπως η κατάθεση εγγράφων που ο πολίτης αδυνατούσε να προσκομίσει, και με σχετική νομοθετική πρωτοβουλία που αναλάβαμε, θεραπεύτηκαν, καταργώντας εντελώς την υποχρέωση προσκόμισης δικαιολογητικών. Παρά τις πολλές και σημαντικές βελτιώσεις που επήλθαν, νομοθετικές και λειτουργικές, συμπεριλαμβανομένης της επέκτασης της περιμέτρου των δυνητικά επιλέξιμων οφειλετών, το πλαίσιο προστασίας δεν είχε τα προσδοκώμενα αποτελέσματα. Συγκεκριμένα, στους 13 μήνες εφαρμογής του Νόμου, υποβλήθηκαν περίπου 7.000 αιτήσεις.  Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αντικατέστησε τον Νόμο του ΣΥΡΙΖΑ με το πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ, όπου μέσα σε 58 ημέρες υποβλήθηκαν 131.155 αιτήσεις. Συγκρίνοντας τα 2 προγράμματα, διαπιστώνεται ότι στο ΓΕΦΥΡΑ υποβλήθηκαν 18 φορές περισσότερες αιτήσεις στο 1/6 του χρόνου.  Αυτή είναι προστασία της 1ης κατοικίας, με έργα και όχι με λόγια.
 4. Ακόμη και πριν από την πανδημία του κορονοϊού προστατεύσαμε έμπρακτα την 1η κατοικία, όχι μόνο μέσω του Ν. 4605/2019, αλλά παράλληλα σε συμφωνία με τις τράπεζες και τους διαχειριστές δανείων, όπου οι πολίτες ρύθμισαν επιτυχώς πάνω από 270.000 δάνεια, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που αφορούν στην 1η κατοικία τους. Έτσι οι πολίτες έσωζαν στην πράξη το σπίτι τους, επειδή ρύθμιζαν και πλήρωναν τα χρέη τους.  Και πλήρωναν τα χρέη τους, γιατί τους δώσαμε αυτή τη δυνατότητα, τόσο διαδικαστικά όσο και οικονομικά, με τη βελτίωση του διαθέσιμου εισοδήματός τους, αφού μειώναμε σταθερά τους φόρους και λοιπές επιβαρύνσεις.
 5. Όσον αφορά στον νέο Κώδικα Διευθέτησης Οφειλών και Παροχής 2ης Ευκαιρίας, και εκεί εντάσσουμε μέτρα κοινωνικής προστασίας, έτσι ώστε οι πολίτες έμπρακτα να διασώσουν την 1η κατοικία τους. Συγκεκριμένα, θεσπίζουμε μια νέα εξωδικαστική διαδικασία για τα νοικοκυριά – σε αντιδιαστολή με τον Νόμο Κατσέλη, που υποχρέωνε να προσφύγουν στα δικαστήρια και να περιμένουν έως και 12 έτη για να βρουν μια λύση στο πρόβλημά τους. Με τον νέο εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών, που σύντομα θα φέρουμε στη Βουλή προς ψήφιση, οι πολίτες μπορούν πλέον να ρυθμίζουν τα χρέη τους, προς τράπεζες και Δημόσιο, σε έως 240 δόσεις – αριθμό διπλάσιο από τις 120 δόσεις που είχε νομοθετήσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Με τον τρόπο αυτό, σε πολλές περιπτώσεις η μηνιαία δόση που θα καλούνται να καταβάλουν οι οφειλέτες θα περιορίζεται στο μισό, σε σύγκριση με το προηγούμενο καθεστώς. Παράλληλα, παρέχουμε επιδότηση δανείων 1ης κατοικίας στα ευάλωτα νοικοκυριά, υποστηρίζοντας την προσπάθειά τους να είναι συνεπή με τις υποχρεώσεις τους. Εάν όμως κάποιο νοικοκυριό, έχει πλήρη οικονομική αδυναμία και δεν μπορεί να εξυπηρετήσει καμία ρύθμιση, οπότε ουσιαστικά έχει πτωχεύσει, τότε του δίνουμε τη δυνατότητα να απαλλαγεί από όλα τα χρέη του. Λαμβάνουμε μάλιστα μέριμνα, ώστε το σπίτι του να το αγοράσει ένας Φορέας και να του το παραχωρήσει, ώστε να παραμείνει σε αυτό. Έτσι, δεν θα φύγει ο ευάλωτος από το σπίτι του. Και εφόσον το ευάλωτο νοικοκυριό ανακάμψει οικονομικά στο μέλλον, έχει την αποκλειστική δυνατότητα να επαναγοράσει το σπίτι του. Με τα ανωτέρω μέτρα δίνουμε στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις μια 2η ευκαιρία. 
 6. Όσον αφορά στους πλειστηριασμούς, τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους: Επί ΣΥΡΙΖΑ έγιναν 25.672 πλειστηριασμοί.. Σήμερα, σε συμφωνία μάλιστα με τις τράπεζες και τους διαχειριστές δανείων, παρέχεται αναστολή των πλειστηριασμών 1ης κατοικίας όλων των ευάλωτων νοικοκυριών, έως το τέλος του έτους, οπότε και θα εφαρμοστούν τα ανωτέρω μέτρα προστασίας του νέου Κώδικα. Ως προς το εισοδηματικό όριο των 7.000 ευρώ ανά άτομο για να χαρακτηριστεί ευάλωτος ένας πολίτης, θα πρέπει να θυμίσουμε στην κ. Αχτσιόγλου, η οποία, σε μία από τις πολλές αναρτήσεις της, υποστήριξε ότι είναι περιορισμένος ο αριθμός όσων δικαιούνται αναστολή πλειστηριασμών, το εν λόγω εισοδηματικό όριο το θέσπισε η ίδια, ως Υπουργός Εργασίας, το 2017 με τον Νόμο 4472 και μετέπειτα το 2019 με την ΚΥΑ 10747. Πέραν αυτού, είναι προφανές ότι ο πολίτης θα πρέπει να καταθέσει στην τράπεζα τα σχετικά τεκμήρια, έτσι ώστε να αποδείξει ότι είναι όντως ευάλωτος. Μόνο έτσι θα αποφύγουμε και θα αντιμετωπίσουμε τους στρατηγικούς κακοπληρωτές.
Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει, με αποτελεσματικότητα, υπευθυνότητα και κοινωνική δικαιοσύνη, το ευαίσθητο ζήτημα της υπερχρέωσης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, διασφαλίζοντας τη στήριξη όσων πραγματικά έχουν ανάγκη αλλά και τη διατήρηση και βελτίωση της κουλτούρας πληρωμών».

Κόκκινα δάνεια

Αχτσιόγλου: Τη μπάλα στην εξέδρα πετάει ο κ. Σταϊκούρας για την πρώτη κατοικία

Σε δήλωση της, η Έφη Αχτσιόγλου, αναφέρει «Ο κ. Σταϊκούρας με μία νέα ανακοίνωση-απάντηση επιχειρεί μάταια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις. Η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών απλά επιβεβαιώνει ότι αυτή τη στιγμή στη χώρα δεν υφίσταται καμία προστασία της πρώτης κατοικίας με ευθύνη της ΝΔ και πάρα τις διακηρύξεις του κ. Μητσοτάκη. Αναφορικά με τους ισχυρισμούς του κ. Σταϊκούρα:

 1. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. αντικατέστησε τον νόμο Κατσέλη και παρέτεινε την προστασία της πρώτης κατοικίας. Η σημερινή κυβέρνηση έληξε την προστασία της πρώτης κατοικίας τον Ιούλιο του 2020 και απέρριψε την τροπολογία που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. για οριζόντια προστασία.
 2. Μάταια επιχειρεί η ΝΔ εδώ και καιρό να παραπλανήσει τους πολίτες με νούμερα περί πλειστηριασμών επί ΣΥΡΙΖΑ, τσουβαλιάζοντας και αθροίζοντας διαδικασίες άσχετες με την πρώτη κατοικία, για να αποπροσανατολίσει από το κύριο ζήτημα. Αν θέλει να είναι ειλικρινής ας απαντήσει στο πόσοι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας γίνονται επί ΝΔ.
 3. Η επίκληση του προγράμματος “ΓΕΦΥΡΑ” δεν απαντά σε τίποτα. Το πρόγραμμα αυτό δεν είναι πρόγραμμα προστασίας της πρώτης κατοικίας.
 4. Ο πολυδιαφημισμένος νέος πτωχευτικός κώδικας τη μόνη «επιλογή» που δίνει στους δανειολήπτες είναι για τον τρόπο που θα χάνουν το σπίτι τους: με πλειστηριασμό ή με τη μετατροπή τους σε ενοικιαστές.
 5. Αναφορικά με τα κριτήρια που θέτει ο νέος πτωχευτικός για να δώσει τη «μοναδική ευκαιρία» στους πολίτες να γίνουν ενοικιαστές των σπιτιών τους αφού τα χάσουν από την τράπεζα, να θυμίσουμε στον κ. Σταϊκούρα ότι τα κριτήρια δεν είναι πασπαρτού. Όταν τίθενται κριτήρια για ένα κοινωνικό επίδομα δεν σημαίνει ότι αυτά είναι επαρκή και για κάθε άλλη ρύθμιση και σε όποιες συνθήκες. Με αυτή τη λογική θα είχαμε μόνο τα κριτήρια του ΚΕΑ για οποιαδήποτε ρύθμιση στη χώρα.

Όσο για το αν οι πολίτες μετά την εκλογή της ΝΔ είδαν τέτοια άνοδο του εισοδήματός τους που πλέον μπορούν να αποπληρώνουν τις δόσεις τους ενώ πριν δεν μπορούσαν, όπως ισχυρίζεται ο κ. Σταϊκούρας, το αφήνουμε στην κρίση των ίδιων των πολιτών».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ