Κοινωνία

01 Οκτωβρίου 2020 11:25 Τελευταία ενημέρωση : 01 Οκτωβρίου 2020 21:06

Απουσίες στους καταληψίες μαθητές

Διάβασέ μου το...

Πρόβλεψη για τους μαθητές που παρεμποδίζουν την εκπαιδευτική διαδικασία προβλέπεται σε ΦΕΚ που δημοσιεύτηκε. Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση.

Απουσίες στους καταληψίες μαθητές
-

Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ (4264/Β'/30.09.2020) η υπουργική απόφαση, με βάση την οποία καθίσταται υποχρεωτική η σύγχρονη εξ αποστάσεων εκπαίδευση σε περιπτώσεις έκτακτων ή απρόβλεπτων γεγονότων, συμπεριλαμβανομένων και των καταλήψεων.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την απόφαση της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως και της αρμόδιας υφυπουργού Σοφίας Ζαχαράκη, σε περίπτωση έκτακτου ή απρόβλεπτου γεγονότος, το οποίο καθιστά αδύνατη ή ιδιαιτέρως δυσχερή τη διεξαγωγή της εκπαιδευτικής διαδικασίας σε τμήμα ή σε ολόκληρη σχολική μονάδα, τα σχολεία υποχρεούνται να παρέχουν σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση, υποχρεωτική τόσο για τους εκπαιδευτικούς όσο και για τους μαθητές.

Οι μαθητές που παρεμποδίζουν τη διεξαγωγή της εκπαιδευτικής διαδικασίας δεν θα επιτρέπεται να συμμετέχουν στη σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση και θα λαμβάνουν απουσίες για όσες διδακτικές ώρες προβλέπει το ωρολόγιο πρόγραμμα της ημέρας.

Επιπλέον, η απόφαση προβλέπει ότι οι απουσίες από κάθε διδακτική ώρα σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης θα καταγράφεται από τον εκπαιδευτικό, θα προσμετράται στο γενικό σύνολο των απουσιών και θα λαμβάνεται υπόψη για τον χαρακτηρισμό της φοίτησης.

Πρόσβαση στην τηλεκπαίδευση

Η αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος προχώρησε σε διευκρινίσεις σχετικά με την πρόσβαση στην τηλεκπαίδευση, κατά την τακτική ενημέρωση των πολιτικών συντακτών:

- Έχουμε αναβαθμίσει τα ψηφιακά συστήματα του Υπ. Παιδείας για την υλοποίηση της τηλεκπαίδευσης.

- Έχουμε εξασφαλίσει δωρεάν χρήση πλατφόρμας για την τηλεκπαίδευση η οποία έχει ήδη συνδεθεί από την αρχή του σχολικού έτους με το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο.

- Έχουμε εξασφαλίσει δωρεάν δεδομένα (data) για τη χρήση πλατφορμών που χρησιμοποιεί το ΥΠΑΙΘ για την τηλεκπαίδευση.

- Εχουμε ενισχύσει τα σχολεία με πάνω από 20.000 φορητές συσκευές οι οποίες διατίθενται ήδη, με απόφαση του Διευθυντή, σε αυτούς που τις έχουν ανάγκη. Αναμένονται άλλες περίπου 50.000 συσκευές μέσω ΕΣΠΑ.

- Υπάρχει η δυνατότητα να συνδεθεί κανείς στην πλατφόρμα τηλεκπαίδευσης ακόμη και τηλεφωνικά, με απλή τηλεφωνική κλήση με αστική χρέωση.

Κατά των καταλήψεων η ΔΑΚΕ 

Η ΔΑΚΕ Δημοσίου Τομέα  και η ΔΑΚΕ Καθηγητών τάσσονται κατά των καταλήψεων και υπέρ των ανοιχτών σχολείων.

Τη δεύτερη μάλιστα ανακοίνωση αυτή των καθηγητών συνυπογράφει ο σημερινός Πρόεδρος της ΟΛΜΕ Θόδωρος Τσούχλος.

Αναλυτικά η ανακοίνωση: 

"Η ΔΑΚΕ Καθηγητών Δ.Ε, με αφορμή την κατάσταση που επικρατεί στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και τις ειδικές συνθήκες που επικρατούν λόγω του κορονοϊού, καταθέτει την πρόταση της στην εκπαιδευτική κοινότητα:
Συγκεκριμένα:
• Εκτιμούμε ότι πρέπει να μειωθεί ο αριθμός των μαθητών ανά τμήμα, έτσι ώστε να υπάρξει ένα αίσθημα ασφάλειας στους καθηγητές και στους μαθητές.
• Πιστεύουμε ότι , εφόσον δεν είναι δυνατή η λειτουργία των σχολικών μονάδων σε μία βάρδια με μειωμένο αριθμό μαθητών ανά τμήμα, θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο των δύο κύκλων (πρωί, απόγευμα) ή της εκ περιτροπής προσέλευσης των τμημάτων (μέρα παρά μέρα).
• Θεωρούμε αναγκαίο να γίνει η πρόσληψη του απαραίτητου εκπαιδευτικού δυναμικού.
• Επιβάλλεται να γίνει πρόσληψη βοηθητικού προσωπικού (καθαρίστριες) εκεί, όπου υπάρχουν ελλείψεις.
Η ΔΑΚΕ Καθηγητών Δ.Ε κατανοεί τις ανησυχίες μερίδας μαθητών, καθηγητών και γονέων. Ωστόσο,  θεωρεί  ότι η τακτική των καταλήψεων δε λύνει τα υφιστάμενα προβλήματα, αλλά αντίθετα δημιουργεί εντάσεις εντός της εκπαιδευτικής κοινότητας. Πάγια αρχή της παράταξής μας ήταν ο διάλογος εντός της εκπαιδευτικής κοινότητας με ανοιχτά σχολεία. Όπως και στις πρόσφατες κινητοποιήσεις των μαθητών για το ζήτημα της Μακεδονίας η ΔΑΚΕ Καθηγητών Δ.Ε κατανόησε τον αγώνα των  μαθητών, αλλά στάθηκε αντίθετη στην τακτική των καταλήψεων τότε, έτσι και τώρα η ΔΑΚΕ Καθηγητών θεωρεί ότι οι καταλήψεις δε βοηθούν στη επίλυση των προβλημάτων της Δημόσιας Εκπαίδευσης και δε μας βρίσκουν σύμφωνους"

Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση 

Σε ανακοίνωσή του το ΕΠΕΚΕ Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει:  

"Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, υπό το βάρος των μαθητικών κινητοποιήσεων και της κοινωνικής κατακραυγής όπως αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις όπου αποδοκιμάζεται, διακίνησε στα ΜΜΕ ανακοίνωση με τίτλο: «FAKE NEWS και στην Παιδεία», προσπαθώντας να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα. Την ίδια στιγμή, η διαδήλωση χιλιάδων μαθητών στο κέντρο της Αθήνας δεχόταν χημικά -αντί δηλαδή διαλόγου με το πιο ευαίσθητο τμήμα της εκπαιδευτικής κοινότητας σε μια δύσκολη για όλους συγκυρία. Αντί συζήτησης με τους μαθητές, απειλές για αποκλεισμό από την εξ’ αποστάσεως εκπαίδευσης, όσων μαθητών συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις. Κρίση πανικού ή ιδεολογική εμμονή; 

Στο έγγραφο που διένειμε το υπουργείο αναφέρεται πως «τα τμήματα με αριθμό μαθητών 26-30 είναι στο 3% του συνόλου»... Σοκάρει η παραδοχή πως περίπου 40.000 μαθητές αποτελούν για το υπουργείο Παιδείας και την κυβέρνηση μια στατιστική ασημαντότητα. Ούτε μια λέξη βέβαια για τους εκατοντάδες χιλιάδες μαθητές που φοιτούν σε τμήματα των 22, των 23 και των 24 παιδιών. Ούτε μια λέξη και για το γεγονός ότι η ΝΔ ψήφισε την αύξηση του αριθμού μαθητών ανά τάξη στα νηπιαγωγεία και στα δημοτικά σχολεία. Ο ΣΥΡΙΖΑ, ήδη από την πρώτη φάση της πανδημίας, ζήτησε τη δραστική μείωση του αριθμού μαθητών στις σχολικές τάξεις. Το ίδιο ζήτησε και η επιστημονική επιτροπή του υπουργείου Υγείας και του ΕΟΔΥ. Όμως η κυβέρνηση αδιαφόρησε, με την υπουργό Παιδείας να τονίζει σε κάθε της τηλεοπτική εμφάνιση πως είναι αδύνατον να χτιστούν νέα σχολεία. Όμως η δημιουργία μικρότερων τμημάτων θα γινόταν με αξιοποίηση κάθε διαθέσιμης αίθουσας σε τοπικό επίπεδο και για το χρονικό διάστημα της πανδημίας.Η μόνη απάντηση του υπουργείου ήταν ο… ιστορικός πλέον «μέσος όρος Κεραμέως».

Παράλληλα, το υπουργείο Παιδείας όφειλε να προσλάβει επιπλέον προσωπικό. Ενδεικτικά, το 2019-2020 και με χρήματα που είχε προβλέψει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, προσλήφθηκαν 40.000 αναπληρωτές εκπαιδευτικοί. Φέτος, και με τουλάχιστον 7.000 εκπαιδευτικούς να έχουν συνταξιοδοτηθεί ή να αδυνατούν να εργαστούν λόγω κορονοϊού, έχουν προσληφθεί 32.000. Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι!"

Το Κίνημα Αλλαγής προτρέπει την κυβέρνηση να πείσει του μαθητές που βρίσκονται στις καταλήψεις κι όχι να ρίχνει λάδι στη φωτιά με απειλές και τιμωρίες. Σε σχόλιο του γραφείου Τύπου του κόμματος αναφέρει ότι τα σχολεία πρέπει να είναι ανοιχτά και ασφαλή κι αυτό δεν επιτυγχάνεται με απειλές και τιμωρίες. «Με αυτές τις δηλώσεις η κυβέρνηση ρίχνει λάδι στη φωτιά. Η επίδειξη πυγμής απέναντι στη νέα γενιά, μόνο αδυναμία προδίδει», επισημαίνει το Κίνημα Αλλαγής και προσθέτει ότι επιτέλους η κυβέρνηση πρέπει να πάρει συγκεκριμένα μέτρα για την προστασία των μαθητών, των εκπαιδευτικών, των γονιών τους, όπως έχει προτείνει». «Και να μιλήσει στους νέους με πειθώ. Ώστε να συνεχιστεί σωστά η εκπαιδευτική διαδικασία. Ουσία λοιπόν και όχι απουσία στα σχολεία», υπογραμμίζει το Κίνημα Αλλαγής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ