Πολιτική

07 Οκτωβρίου 2020 10:30 Τελευταία ενημέρωση : 07 Οκτωβρίου 2020 22:37

Μπορέλ για Βαρώσια: Έντονη ανησυχία της ΕΕ για τις εξελίξεις

Διάβασέ μου το...

Αποκλείονται οριστικά οι όποιες προοπτικές συνομιλιών και επίλυσης του Κυπριακού, αν η Τουρκία υλοποιήσει την απειλή της, διαμηνύει η Λευκωσία.

Μπορέλ για Βαρώσια: Έντονη ανησυχία της ΕΕ για τις εξελίξεις
-

Την ανησυχία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ανακοίνωση του Τούρκου Προέδρου να ανοίξει τα Βαρώσια, εκφράζει με δήλωσή του ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ.

Συγκεκριμένα, όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στις Βρυξέλλες, Μαρία Αρώνη, ο κ. Μπορέλ αναφέρει στη δήλωσή του: «Η ΕΕ ανησυχεί βαθιά για τις σημερινές ανακοινώσεις και εξελίξεις σχετικά με τη Βαρώσια. Θα προκαλέσουν μεγαλύτερες εντάσεις και ενδέχεται να περιπλέξουν τις προσπάθειες για την επανάληψη των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού. Αυτό που επείγει τώρα είναι η ανοικοδόμηση της εμπιστοσύνης και όχι η δημιουργία μεγαλύτερων διχασμών. Η ΕΕ θα συνεχίσει να υποστηρίζει τέτοιες προσπάθειες, όπως τόνισαν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 1-2 Οκτωβρίου. Η ΕΕ βρίσκεται σε στενή επαφή με τα Ηνωμένα Έθνη και παρακολουθεί στενά την κατάσταση επί τόπου. Ο πλήρης σεβασμός των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ παραμένει απαραίτητος.»

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η χθεσινή δήλωση του Επιτρόπου για τη Διεύρυνση, Όλιβερ Βάρχελι, ο οποίος όταν ρωτήθηκε σχετικά, κατά την παρουσίαση της έκθεσης της Κομισιόν για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, είπε: «Το άνοιγμα των Βαρωσίων που ανακοίνωσε ο Τούρκος Πρόεδρος δεν συμβάλλει στην αποκλιμάκωση στην περιοχή».

Εν τω μεταξύ, ο Κύπριος Πρέσβης με ένα “non paper” που κατέθεσε και συζητήθηκε χθες στο Συμβούλιο των Μονίμων Αντιπροσώπων των κρατών-μελών στην ΕΕ, τονίζει ότι αν η Τουρκία ανοίξει την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου αποκλείονται οριστικά οι όποιες προοπτικές συνομιλιών και επίλυσης του Κυπριακού.

Υπενθυμίζεται ότι στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 1-2 Οκτωβρίου, γίνεται ειδική αναφορά στα ψηφίσματα 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τα Βαρώσια.

Αμμόχωστος - Βαρώσια - Κύπρος - κατεχόμενα

Την ανησυχία του εξέφρασε και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να αποφεύγονται μονομερείς ενέργειες που θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν εντάσεις στη νήσο και να υπονομεύσουν την επιστροφή στον διάλογο ή τη μελλοντική επιτυχία των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού.

ΚΚΕ: Υποκριτική η στάση ΕΕ, ΗΠΑ και ΝΑΤΟ

Το ΚΚΕ καταγγέλλει την απόφαση Ερντογάν για το άνοιγμα του παραλιακού μετώπου των Βαρωσίων στην κατεχόμενη Αμμόχωστο, υπογραμμίζοντας πως «η απόφαση αυτή είναι ενταγμένη στη διαιώνιση της 46χρονης τουρκικής κατοχής στο 37% των εδαφών της Κύπρου και αποτελεί μέρος των διχοτομικών σχεδίων που εξυφαίνονται».

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Γραφείο Τύπου του κόμματος, αναφέρεται: «Οι εξελίξεις αυτές αποκαλύπτουν για άλλη μια φορά την υποκριτική στάση της ΕΕ, των Αμερικανών και του ΝΑΤΟ, που φουσκώνουν τα πανιά της τουρκικής επιθετικότητας προωθώντας στρατηγικές σχέσεις με την αστική τάξη της Τουρκίας. Παράλληλα εκθέτουν την κυβέρνηση της ΝΔ, που εμπλέκει ακόμα πιο βαθειά τη χώρα στους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς και καλλιεργεί επικίνδυνο εφησυχασμό στο λαό. 

Σήμερα γίνεται ακόμα πιο αναγκαίο να δυναμώσει η απαίτηση για Κύπρο ανεξάρτητη, ένα και όχι δύο κράτη, με μια και μόνη κυριαρχία, μια ιθαγένεια και διεθνή προσωπικότητα, χωρίς ξένα στρατεύματα και βάσεις, χωρίς εγγυητές και προστάτες, κοινή πατρίδα Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, με το λαό νοικοκύρη στον τόπο του».

Ελληνική Λύση: Ελλάδα και Ευρώπη κατώτερες των περιστάσεων

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Γραφείο Τύπου της Ελληνικής Λύσης για την τουρκική πρόκληση στην Αμμόχωστο, αναφέρονται τα εξής:

«Η σύνοδος κορυφής της ΕΕ μετά από την πίεση της Κύπρου, έκανε αναφορά στο ψήφισμα 550 του ΣΑΗΕ, που προβλέπει την  επέκταση της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στα Βαρώσια. “Απαντώντας” ο Ερντογάν εισβάλει στα Βαρώσια!

Ελλάδα και Ευρώπη κατώτεροι των περιστάσεων. Η Ελληνική Λύση απαιτεί από την Κυβέρνηση την διακοπή κάθε επιμέρους διαλόγου, και την λήψη σκληρών μέτρων, με πρώτο απ’ όλα το μποϋκοτάζ στα τουρκικά προϊόντα και το κλείσιμο των συνόρων».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ