Πολιτική

17 Οκτωβρίου 2020 10:27 Τελευταία ενημέρωση : 17 Οκτωβρίου 2020 20:42

Μητσοτάκης: έτοιμος τον Απρίλιο ο φράχτης στον Έβρο

Διάβασέ μου το...

Ο πρωθυπουργός είπε ότι οι εργασίες προχωρούν ταχύτατα και δεσμεύθηκε να επιστρέψει στον Έβρο για να εγκαινιάσει το έργο...Τα χαρακτηριστικά του φράκτη.

Μητσοτάκης: έτοιμος τον Απρίλιο ο φράχτης στον Έβρο
-

«Είναι το ελάχιστο που μπορούσαμε να κάνουμε για την ασφάλεια των συνόρων και για να αισθάνονται οι πολίτες του Έβρου πιο ασφαλείς», δήλωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνομιλία που είχε με τους φορείς του Νομού, μετά την παρουσίαση που έγινε στις Φέρες, για την κατασκευή του νέου φράχτη στον Έβρο.

«Θα είμαστε, όπως και σε όλα, στην ώρα μας. Το πρώτο τμήμα του φράχτη δεν άντεξε μόνο του, αλλά επειδή υπήρξε η Αστυνομία, ο Στρατός, οι συνοριοφύλακες, οι Εβρίτες. Κράτησαν το φρόνημα της πατρίδας πολύ υψηλό», πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός δεσμευόμενος να επισκεφθεί ξανά την περιοχή μέχρι τον Απρίλιο όποτε και αναμένεται η ολοκλήρωση του έργου. Αυτή τη στιγμή κατασκευάζεται νέος φράχτης μήκους 26 χιλιομέτρων και αναβαθμίζονται παλαιότερα τμήματα μήκους 10 χιλιομέτρων.

Ο διάλογος με τους συνοριοφύλακες

Στη συνέχεια, ο Πρωθυπουργός είχε διάλογο με εκπροσώπους των συνοριοφυλάκων που τον υποδέχτηκαν στην περιοχή. «Θέλουμε να σας ευχαριστήσουμε για τη στήριξη της πολιτείας σε αυτό το δύσκολο έργο που ήδη εδώ και πολλά χρόνια κάνουμε: για τις νέες προσλήψεις συναδέλφων μετά από 18 χρόνια. Είναι πραγματικά μεγάλη στήριξη για εμάς» είπε στον Πρωθυπουργό ο εκπρόσωπος των συνοριοφυλάκων, Παναγιώτης Χαρέλας. Ο κ. Μητσοτάκης τον ευχαρίστησε και ανέφερε: «ήταν μία δέσμευση την οποία είχαμε αναλάβει».

«Ο τελευταίος τιτάνιος αγώνας που κάναμε στις Καστανιές και σε όλο τον Έβρο τον περασμένο Μάρτιο, δείχνει ουσιαστικά ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε όλοι μαζί με τη βοήθεια και τη στήριξη της πολιτείας» τόνισε ο εκπροσωπος των συνοριοφυλάκων για να λάβει την ακόλουθη απάντηση από τον Κυριάκο Μητσοτάκη: «Γι’ αυτό και είμαστε εδώ για να σας ενισχύσουμε και με τεχνικά μέσα αλλά και με ανθρώπινο δυναμικό».

Οι νέες προσλήψεις συνοριοφυλάκων

Σημειώνεται ότι 400 νέοι μόνιμοι συνοριοφύλακες αναλαμβάνουν άμεσα καθήκοντα στον Έβρο, άλλοι 800 στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και άλλοι 480 στην υπόλοιπη Ελλάδα. Συνολικά, σε ένα χρόνο 1.680 συνοριοφύλακες αναπτύσσονται σε όλα τα σημεία που απαιτούν ενισχυμένη αστυνομική παρουσία, αποφορτίζοντας ταυτόχρονα το προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ. από αυτό το έργο, ώστε να αφοσιωθεί στη μάχη της εγκληματικότητας σε πόλεις και χωριά.

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ - ΕΒΡΟΣ - ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ

Τα χαρακτηριστικά του νέου φράχτη

Η δημιουργία του νέου τεχνητού εμποδίου (φράχτη) στον Έβρο θα συμβάλλει στην προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας στέλνοντας παράλληλα ένα σαφές μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ότι η Ελλάδα προστατεύει με επάρκεια τα εξωτερικά ευρωπαϊκά σύνορα. Το έργο συνεπάγεται πολλαπλά οφέλη καθώς πέραν του βασικού αμυντικού-αποτρεπτικού του χαρακτήρα, θα λειτουργήσει και ως ένα σύγχρονο αντιπλημμυρικό έργο με γνώμονα αφενός την ιδιαίτερη γεωμορφολογία του Έβρου και αφετέρου το σεβασμό στην τοπική αγροτική παραγωγή.

Ο νέος φράχτης θα αποτελείται από ισχυρό μεταλλικό κιγκλίδωμα από χάλυβα ύψους 5 μέτρων, και μαζί κατασκευάζονται χωματουργικά έργα συντήρησης, αναβάθμισης και κατασκευής νέων οδών επιτήρησης και συντήρησης των τεχνητών εμποδίων κατά μήκος του ποταμού. Παράλληλα, θα ενισχυθεί ο υφιστάμενος φράχτης με την προσθήκη προς την πλευρά της Ελλάδας συνεχούς ισχυρού μεταλλικού κιγκλιδώματος, επίσης από χάλυβα, συνολικού ύψους 4,3 μέτρων.

Η παρουσίαση για τα χαρακτηριστικά του εμποδίου στον Έβρο έγινε από Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρη Οικονόμου και στη συνέχεια πήρε τον λόγο ο Σύμβουλος επίβλεψης έργου, Γεώργιος Ντουνιάς. Ο Πρωθυπουργός συνοδευόταν στην επίσκεψη που πραγματοποιεί στον Έβρο από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο, τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο, τον Αρχηγό της ΕΛΑΣ, Αντιστράτηγο Μιχαήλ Καραμαλάκη. Παρόντες ήταν, επίσης, ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, Χρήστος Μέτιος, ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου, Δημήτρης Πέτροβιτς, οι Βουλευτές Έβρου της ΝΔ, Αναστάσιος Δημοσχάκης, Χρήστος Δερμεντζόπουλος και Σταύρος Κελέτσης, ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης κ. Ζαμπούκης καθώς και εκπρόσωποι φορέων.

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ - ΕΒΡΟΣ - ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ

Συνάντηση Μητσοτάκη με τον μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως

Τον μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως Ανθιμο επισκέφθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Στη διάρκεια του διαλόγου που είχαν ενώπιον των τηλεοπτικών συνεργείων ο μητροπολίτης εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στον πρωθυπουργό για την αποτελεσματική αντιμετώπιση όσων έγιναν στα ελληνοτουρκικά σύνορα τον περασμένο Φεβρουάριο και Μάρτιο. "Μας κάνατε να νιώθουμε ασφαλείς και υπερήφανοι", είπε χαρακτηριστικά ο μητροπολίτης στον κ. Μητσοτάκη.

Κάποια στιγμή η συζήτηση έφτασε στον γιο του πρωθυπουργού, Κωνσταντίνο, που υπηρετεί τη στρατιωτική του θητεία στην Αλεξανδρούπολη. Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι ο γιος του θα παραμείνει όλη τη θητεία του στον Εβρο από όπου και θα απολυθεί. Στο σημείο αυτό ο μητροπολίτης είπε «μπράβο» στον πρωθυπουργό γιατί, όπως σχολίασε, οι πατεράδες έρχονται να πάρουν τα παιδιά τους που υπηρετούν εδώ και να τα πάνε αλλού να υπηρετήσουν.

Μετά τη συνάντηση με τον μητροπολίτη, ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε τον γιο του στο στρατόπεδο που υπηρετεί. Κατά την παραμονή του στις Φέρες, ομάδα συνοριοφυλάκων πλησίασε τον κ. Μητσοτάκη, τον ευχαρίστησαν για τη στήριξη που τους παρέχει και του πρόσφεραν ως αναμνηστικό δώρο τα διακριτικά της στολής τους.

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ - ΕΒΡΟΣ - ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ

Στη Σαμοθράκη ο πρωθυπουργός

«Το πρώτο μέλημα της κυβέρνησης μας είναι η φροντίδα της ακριτικής Ελλάδας και ειδικά των ακριτικών νησιών», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην αρχή της ομιλίας του στη συνάντηση που είχε με τον δήμαρχο, το δημοτικό συμβούλιο και εκπροσώπους φορέων της Σαμοθράκης. «Η κυβέρνηση μας είναι κυβέρνηση των έργων, όχι των λόγων», δήλωσε ο πρωθυπουργός και είπε ότι για όλα τα έργα υπάρχει κεντρική παρακολούθηση για την πορεία εξέλιξης τους.

Σε ότι αφορά στη Σαμοθράκη είπε ότι τους 15 μήνες που είναι κυβέρνηση έχουν αντιμετωπιστεί οι περισσότερες από τις εκκρεμότητες που κληρονόμησε από το παρελθόν. Έκανε, μάλιστα, ιδιαίτερη αναφορά στις μεγάλες πλημμύρες του 2017 στη Σαμοθράκη που προκάλεσαν σημαντικές ζημιές, λέγοντας πως ορισμένες από αυτές τις πληγές δεν έχουν κλείσει ακόμα.

Κυριάκος Μητσοτάκης -Σαμοθράκη

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός τοποθετήθηκε αναλυτικά πάνω στα ζητήματα που έθεσαν ο δήμαρχος, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι και εκπρόσωποι φορέων και σημείωσε:

- Είναι θετικό που όλες οι πλευρές αναγνωρίζουν ότι δόθηκε λύση στο θέμα της ακτοπλοϊκής σύνδεσης της Σαμοθράκης και είναι υπό εξέταση η επέκταση της επιδότησης, καθώς ο δήμαρχος ζήτησε η επιδότηση να είναι και τους 12 μήνες του χρόνου.

- Στο λιμάνι έγιναν έργα που είχαν να γίνουν από το 1998, ωστόσο πρέπει να γίνουν και άλλα, γιατί, όπως τόνισε, το λιμάνι είναι το μέλλον της Σαμοθράκης και η σημερινή υποδομή του δεν μπορεί να το υπηρετήσει αυτό το μέλλον.

- Ο εναλλακτικός τουρισμός μπορεί να έχει εξαιρετική ποιότητα και υψηλά έσοδα αρκεί να προσφέρει ποιότητα, υποδομές και εμπειρία.

- Για το θέμα της κατασκευής αεροδρομίου στη Σαμοθράκη δεν έχει διαμορφώσει ακόμα προσωπική άποψη και είναι υπό εξέταση το σχετικό αίτημα.

- Είναι εξαιρετικά επιφυλακτικός στην τοποθέτηση πολλών και μεγάλων ανεμογεννητριών σε μικρά νησιά, όπως η Σαμοθράκη.

- Στον τομέα της Υγείας λύθηκε το πρόβλημα με την έλλειψη παιδιάτρου στο Κέντρο Υγείας Σαμοθράκης και πρέπει να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα ότι δεν υπάρχει ζήτηση για την κάλυψη οργανικών θέσεων στην Υγεία. Υπάρχει και η λύση των πλωτών ασθενοφόρων για τα νησιά και η κυβέρνηση έχει ένα συνολικό σχέδιο για την ενίσχυση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης.

- Να "τρέξουν" ο Δήμος και η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης να εντάξουν προτάσεις στο Πρόγραμμα "Τρίτσης". Ίσως μπορούν να ενταθούν η κατασκευή βρεφονηπιακού και παιδικού σταθμού.

- Το Αρχαιολογικό Μουσείο Σαμοθράκης θα είναι έτοιμο το 2021.

- Στον τομέα του Αθλητισμού θα υπάρξουν άμεσες λύσεις.

- Είναι δίκαιο το αίτημα των ψαράδων σχετικά με την προμήθεια πετρελαίου, καθώς είναι αναγκασμένοι να κάνουν 70 μίλια διαδρομή μέχρι την Αλεξανδρούπολη και επιστροφή για να πάρουν και να μεταφέρουν το πετρέλαιο που χρειάζονται.

Κυριάκος Μητσοτάκης -Σαμοθράκη

Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη είπε ότι το ερχόμενο καλοκαίρι κι ενώ θα αρχίζει η νέα τουριστική περίοδος θα είναι σε πλήρη ανάπτυξη το Αρχαιολογικό Μουσείο Σαμοθράκης. Φέτος αυτό που έγινε είναι ότι άνοιξε η μία αίθουσα για να παραταθεί ο χρόνος παραμονής των όποιων επισκεπτών στο νησί. Μέχρι το τέλος του χρόνου θα είναι οι μελέτες για τον "Πύργο του Φονιά" και από το 2021 θα μπορέσει να χρηματοδοτηθεί το έργο. Για το Λαογραφικό Μουσείο υπάρχουν οι χρηματοδοτήσεις.

Ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χρήστος Μέτιος ανέφερε στοιχεία για την πορεία των έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη στη Σαμοθράκη. Ο δήμαρχος Νίκος Γαλατούμος τόνισε την ανάγκη να διατυπωθεί επισήμως το αίτημα για την επιστροφή του αγάλματος της Νίκης της Σαμοθράκης από το Μουσείο του Λούβρου, όπου βρίσκεται, στον τόπο του και γι αυτό το σκοπό να υπάρξει μια διεκδίκηση ανάλογη με αυτή για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα. Επισήμανε πως μετά τις ζημιές που έπαθε από τις πλημμύρες το κτίριο του δημαρχείου δεν μπορεί να λειτουργήσει ξανά ως δημαρχείο και θα στεγαστεί στο παλιό γυμνάσιο-λύκειο.

Είπε ακόμα ότι υπάρχουν κενά σε εκπαιδευτικό προσωπικό. Παρόντες στη συνάντηση ήταν ο υφυπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος, ο γενικός γραμματέας Υποδομών Γιώργος Καραγιάννης, γενικοί γραμματείς άλλων υπουργείων και ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς. Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, το δημοτικό συμβούλιο ανακύρηξε τον κ. Μητσοτάκη επίτημο δημότη Σαμοθράκης.

Τον πρωθυπουργό συνοδεύουν (άλλοι στον Έβρο και άλλοι στη Σαμοθράκη) οι υπουργοί Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, οι υφυπουργοί Πολιτικής Προστασίας Λευτέρης Οικονόμου, Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος, Μακεδονίας και Θράκης Θεόδωρος Καράογλου και οι Μάριος Θεμιστοκλέους - ΓΓ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Γιώργος Καραγιάννης - ΓΓ Υποδομών, Ξένια Καπώρη - Διευθύντρια του Ιδιαίτερου Γραφείου ΓΓ Συντονισμού.

Gallery

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ