Quantcast

Κοινωνία

24 Οκτωβρίου 2020 07:21 Τελευταία ενημέρωση : 24 Οκτωβρίου 2020 15:09

Χρυσή Αυγή: Πρώτη νύχτα στη φυλακή για τους καταδικασθέντες

Διάβασέ μου το...

Στις φυλακές Δομοκού τα ηγετικά στελέχη της Χρυσής Αυγής. Θα τεθούν σε καραντίνα 14 ημερών λόγω κορονοϊού.

Χρυσή Αυγή: Πρώτη νύχτα στη φυλακή για τους καταδικασθέντες

Στις φυλακές Δομοκού μετήχθησαν το βράδυ της Παρασκευής τα ηγετικά στελέχη της Χρυσής Αυγής, που κρίθηκαν ένοχα για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.

Αμέσως μετά την άφιξή τους ο διευθυντής των φυλακών προχωρά σεπροσωπική συνέντευξη με κάθε κρατούμενο ξεχωριστά, κατά την οποία ενημερώνεται για τυχόν ζητήματα υγείας ή άλλα θέματα. Από την συνέντευξη αυτή προκύπτει πώς θα χωριστούν τα δίδυμα που θα είναι στο ίδιο κελί.

Κατά την διάρκεια της κράτησης τους έχει ληφθεί μέριμνα να μην έρχονται σε επαφή με άλλους κρατούμενους για λόγους ασφαλείας, αλλά ούτε και μεταξύ τους, όσοι είναι «στα μαχαίρια».

Χρυσή Αυγή - άφιξη - φυλακές - Δομοκός - Πρωινοί Τύποι

Όλοι θα τεθούν σε καραντίνα 14 ημερών λόγω κορονοϊού, αφού πρώτα υποβληθούν στο σχετικό τεστ.

Η μεταγωγή τους έγινε με ισχυρή αστυνομική συνοδεία και μέτρα ασφάλειας, αλλά και αυστηρά μέτρα για τον κορονοϊό.

Οι κλούβες της αστυνομίας που μετέφεραν τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης αναχώρησαν από την ΓΑΔΑ χθες νωρίς το απόγευμα .

Διεύθυνση Αστυνομίας Φθιώτιδας - μεταγωγές - Χρυσή Αυγή - φυλακές

Σχεδόν όλοι πέρασαν από το κτήριο της Διεύθυνσης Αστυνομίας Φθιώτιδας από όπου βλέπετε και τα αποκλειστικά πλάνα, πριν ολοκληρωθεί η μεταγωγή τους.

Η πρώτη κλούβα που μετέφερε 6 άτομα έφτασε στη Λαμία περίπου τις 5 το απόγευμα. Στο Tμήμα Mεταγωγών της Διεύθυνσης Αστυνομίας Φθιώτιδας είχε σημάνει συναγερμός και όλοι οι αστυνομικοί ήταν επί ποδός.

Κάτω από αυστηρά μέτρα  οι κρατούμενοι κατέβηκαν από την κλούβα και μπήκαν στα κρατητήρια. Λίγα λεπτά αργότερα οι 3 από αυτούς αναχώρησαν για το σωφρονιστικό κατάστημα του Δομοκού και οι υπόλοιποι 3 για αυτό του Μαλανδρίνου.

Διεύθυνση Αστυνομίας Φθιώτιδας - μεταγωγές - Χρυσή Αυγή - φυλακές

Μετά από 2 ώρες έφτασε και η μεγάλη κλούβα του Τμήματος μεταγωγών, στην οποία επέβαιναν 28 μέλη της Χρυσής Αυγής, ανάμεσά τους τα ηγετικα στελέχη.

Στην Λαμία κατέβηκε μόνο ο Γιώργος Ρουπακιάς που με άλλη κλούβα και με συνοδεία ισχυρής δύναμης της αστυνομίας πήρε τον δρόμο για το Μαλανδρίνο.  

Διεύθυνση Αστυνομίας Φθιώτιδας - μεταγωγές - Χρυσή Αυγή - φυλακές

Άφαντος ο Χρήστος Παππάς 

Κι ενώ όλα τα ηγετικά στελέχη της Χρυσής Αυγής πέρασαν την πύλη των φυλακών άφαντος παραμένει ο υπαρχηγός της οργάνωσης Χρήστος Παππάς, ο οποίος μέσω του δικηγόρου διαμηνύει ότι δεν προτίθεται να οδηγηθεί στην φυλακή για να εκτίσει την ποινή του, που είναι 13 έτη κάθειρξη ως μέλος του διευθυντηρίου της εγκληματικής οργάνωσης, τουλάχιστον μέχρι να πάει η υπόθεση στο Εφετείο.

Σχολιάζοντας το θέμα, με δηλώσεις του στο Mega, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ανέφερε ότι "η Αστυνομία δεν μπορεί να κάνει προληπτικές συλλήψεις για κανέναν πολίτη. Η υποχρέωση του Χρ. Παππά να παρουσιάζεται στο αστυνομικό τμήμα ήταν για κάθε 1η μέρα του μήνα αλλά μετά δεν υπήρχε κάποια διαδικασία που να προβλέπει τι γίνεται στο μεσοδιάστημα. Στις 7 Οκτωβρίου βγήκε η απόφαση για την καταδίκη της Χρυσής Αυγής", συνέχισε ο κ. Πέτσας. "Ηταν άγνωστη η διαμονή του διότι δεν είχε εμφανιστεί μετά την 1η Οκτωβρίου. Αυτό που κάνει τώρα η Αστυνομία είναι να κινήσει όλες τις διαδικασίες που προβλέπονται τώρα ώστε αυτό που αποφάσισε η δικαιοσύνη να εκτλεστεί" κατέληξε.

Διεύθυνση Αστυνομίας Φθιώτιδας - μεταγωγές - Χρυσή Αυγή - φυλακές

Το Κίνημα Αλλαγής σε ανακοίνωση του ανφέρει "Συνεχίζονται οι ανεπαρκείς δικαιολογίες της κυβέρνησης σε σχέση με την κριτική που της ασκείται για την διαφυγή του καταδικασθέντα για την εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής, Χρήστου Παππά. Με χθεσινή ανακοίνωσή του, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη μας γνωστοποίησε τις ενδιαφέρουσες απόψεις του, λέγοντας επί λέξει πως: «Εάν η Αστυνομία παρακολουθούσε με οποιοδήποτε τρόπο τον Χ. Παππά θα παρανομούσε διπλά. Απέναντι σε έναν πολίτη και απέναντι σε έναν κατηγορούμενο. Στη σημερινή Ελλάδα και διακυβέρνηση οι παρακολουθήσεις γίνονται με εντολή εισαγγελέα. Όποιος έχει αντίθετη γνώμη να το δηλώσει καθαρά!».

Από την ανακοίνωση αυτή λείπει κάθε στέρεο νομικό επιχείρημα. Γι’ αυτό και το υπουργείο προσφεύγει στην αόριστη και εύκολη επίκληση γενικών λόγων και αρχών. Ένα πραγματικό θεατρικό έργο εκτυλίσσεται μπροστά μας. Που προσπαθεί να κρύψει σημαντικά πράγματα από το λαό. Που θέλει να ξέρει. Ένα θέατρο που παίζεται μπροστά από τις μπλε κουρτίνες που εμποδίζουν τη θέα στα παρασκήνια. Ας δούμε λοιπόν πίσω από αυτές. Διότι εκεί υπάρχει μια μικρή αποκάλυψη. Διότι φαίνεται τελικά πως υπάρχει μια «περίεργη» αστυνομική νομοθεσία. Και κάποιες «περίεργες» διατάξεις που γκρεμίζουν το κυβερνητικό αφήγημα για το ότι η Αστυνομία δεν οφείλει να παρακολουθεί υπόπτους σοβαρών εγκλημάτων και μάλιστα χωρίς άδεια εισαγγελέα. Ας δούμε κάποιες από αυτές (αν και είναι πολύ περισσότερες που θα χρειάζονταν εκατοντάδες λέξεις για να τις περιγράψουμε). Συγκεκριμένα,

  1. Οι διοικητές των τμημάτων ασφαλείας παρακολουθούν (επί λέξει) την δραστηριότητα των εξτρεμιστών, φροντίζουν για την αναζήτηση υποδίκων και επιτηρούν υπόπτους διάπραξης εγκλημάτων ώστε να προλαμβάνουν την τέλεση αξιοποίνων πράξεων (άρθρο 26 ΠΔ 141/1991).
  2. Η αστυνομία “κατοπτεύει”, δηλαδή παρακολουθεί πρόσωπα που την ενδιαφέρουν (επί λέξει) επειδή είναι ύποπτα εγκληματικών ενεργειών (άρθρο 79 ΠΔ 141/1991).
  3. Το αστυνομικό προσωπικό φροντίζει να γνωρίζει τους υπόπτους διάπραξης εγκλημάτων που ανήκουν στην τοπική αρμοδιότητά τους, ώστε να μπορεί να τους αναζητήσει όταν χρειαστεί (άρθρο 99 ΠΔ 141/1991).
  4. Η υποδιεύθυνση της ΓΑΔΑ που ασχολείται με το οργανωμένο έγκλημα συγκεντρώνει, επεξεργάζεται και αναλύει επιχειρησιακά πληροφορίες για την πρόληψη και καταστολή του οργανωμένου εγκλήματος και τους εγκληματίες αυτής της κατηγορίας, συνεργαζόμενη με άλλες συναρμόδιες υπηρεσίες της (άρθρο 2 ΠΔ 7/2017).
  5. Η υποδιεύθυνση της ΓΑΔΑ που ασχολείται με την κρατική ασφάλεια παρακολουθεί την δράση ατόμων ή ομάδων που απειλούν το δημοκρατικό πολίτευμα ή είναι ύποπτοι για πράξεις βίας (άρθρο 7 ΠΔ 7/2017).

Αν για την κυβέρνηση ο Χρήστος Παππάς κατηγορούνταν για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, Αν για την κυβέρνηση τα μέλη της Χρυσής Αυγής συνιστούν μια οργανωμένη απειλή κατά της δημοκρατίας, Αν για την κυβέρνηση κάθε υπόδικο μέλος της Χρυσής Αυγής ήταν ύποπτο για τέλεση νέων αξιοποίνων πράξεων και Αν ισχύουν αυτές οι διατάξεις, Τότε, το να επικαλείται η κυβέρνηση τα δικαιώματα των καταδικασθέντων χρυσαυγιτών κόντρα στο νόμο και τις πιο πάνω αστυνομικές υποχρεώσεις, είναι κωμωδία. Και αν χρειαζόταν εισαγγελική παραγγελία για την παρακολούθηση, που δεν προκύπτει από τις ανωτέρω διατάξεις, κάποιος θα έπρεπε να την ζητήσει. Αν πάλι, η κυβέρνηση θεωρεί ότι σε καμιά περίπτωση δεν επιτρεπόταν να παρακολουθεί τον όπως το χαρακτηρίζει «πολίτη-κατηγορούμενο Παππά», τότε ας καταργήσει τις διατάξεις αυτές. Ως Κίνημα Αλλαγής δεν ζητήσαμε αυτό που παγίως γίνεται σε τέτοια φιάσκα, δηλαδή να παραιτηθούν οι υπεύθυνοι. Ζητάμε κάτι απλούστερο. Να σταματήσει να παραπλανά η κυβέρνηση τον κόσμο με ψευδείς ανακοινώσεις για τα καθήκοντα της Αστυνομίας και ταυτόχρονα, να βρει σήμερα τον Παππά. Που προς το παρόν κρύβεται πίσω από τις μπλε κουρτίνες της παραπληροφόρησης".

Διεύθυνση Αστυνομίας Φθιώτιδας - μεταγωγές - Χρυσή Αυγή - φυλακές

Φωτογραφίες: tvstar.gr