Quantcast

Πολιτική

24 Νοεμβρίου 2020 14:32 Τελευταία ενημέρωση : 24 Νοεμβρίου 2020 21:06

Κορονοϊός: Βουλευτές-γιατροί ενώνουν τις δυνάμεις τους στη “μάχη” κατά της πανδημίας

Διάβασέ μου το...

Ολοένα και περισσότεροι βουλευτές από όλα τα κόμματα προσφέρονται εθελοντικά, θέτοντας εαυτούς στη διάθεση του Ε.Σ.Υ. Το "ευχαριστώ" του Βασίλη Κικίλια.

Κορονοϊός: Βουλευτές-γιατροί ενώνουν τις δυνάμεις τους στη “μάχη” κατά της πανδημίας

Εθελοντές στη “μάχη” με τον “αόρατο εχθρό”, τον κορονοϊό που “θερίζει” ζωές στη χώρα μας, είναι άλλοι τρεις βουλευτές. της Νέας Δημοκρατίας. Οι βουλευτές της ΝΔ, Νεοκλής Κρητικός και Βασίλης Γιόγιακας, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Όλγα Γεροβασίλη, Νίκος Ηγουμενίδης, Κώστας Μάρκου, Ανδρέας Μιχαηλίδης, Γιάννης Μουζάλας, Ανδρέας Ξανθός, Σάκης Παπαδόπουλος, Θανάσης Παπαχριστόπουλος, Παύλος Πολάκης και Μερόπη Τζούφη, οι βουλευτές του ΚΙΝΑΛ Μιχάλης Κατρίνης, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Μπαράν Μπουρχάν, Ανδρέας Πουλάς και Γιώργος Φραγγίδηςκαθώς και η βουλευτής της Ελληνικής Λύσης, Μαρία Αθανασίουγνωστοποίησαν πως θέτουν εαυτούς στη διάθεση του Ε.Σ.Υ.

Σε επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Βουλής, ο βουλευτής Λακωνίας της ΝΔ, Νεοκλής Κρητικός, αναφέρει «Δια της παρούσης και παρακινούμενος από τη χθεσινή δημόσια γνωστοποίηση συναδέλφων μου βουλευτών, σας γνωστοποιώ κι εγώ με τη σειρά μου ότι τίθεμαι στις υπηρεσίες του Εθνικού Συστήματος Υγείας, όπως άλλωστε το ίδιο είχα πράξει και στο πρώτο κύμα της πανδημίας και επίσης έχω πράξει και τώρα σε συνεργασία με την Κεντρική Κλινική Αθηνών, της οποίας το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό έθεσε εαυτόν στη διάθεση του Έθνους για την αντιμετώπιση της πανδημικής κρίσης.»

Από την πλευρά του, ο βουλευτής Θεσπρωτίας της ΝΔ, Βασίλης Γιόγιακας, αναφέρει: «Ανταποκρίνομαι στην πρόσκληση του Υπουργείου Υγείας και τίθεμαι ως καρδιολόγος στη διάθεση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και της 6ης Υ.ΠΕ. εθελοντικά και χωρίς αποζημίωση. Ενώνουμε τις δυνάμεις μας για τη στήριξη των ασθενών και των επαγγελματιών του Ε.Σ.Υ., που έχουν υπερβάλει εαυτούς. Τώρα, την ώρα της πιο μεγάλης μάχης που δοκιμάζει τις αντοχές τους στα όρια, μάς χρειάζονται περισσότερο παρά ποτέ».

Με επιστολή της προς τον Υπουργό Υγείας, η γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Όλγα Γεροβασίλη, τον ενημερώνει ότι το σύνολο των βουλευτών-ιατρών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «με πλήρη συναίσθηση της ευθύνης απέναντι στον ελληνικό λαό που δοκιμάζεται σκληρά εν μέσω της πανδημίας και με δεδομένες τις ανάγκες στο Εθνικό Σύστημα Υγείας», προτίθενται να υποστηρίξουν το σύστημα Υγείας κατά τον σχεδιασμό του Υπουργείου.

Προσθέτει ότι «προφανώς, η αποτελεσματικότητα της συνεισφοράς των βουλευτών μας στο σύστημα εναπόκειται στον κεντρικό σχεδιασμό του Υπουργείου Υγείας, με βάση τις ανάγκες των Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων και την ειδικότητα των Ιατρών». Η κ. Γεροβασίλη παραθέτει στην επιστολή της τα ονόματα και τις ειδικότητες των βουλευτών-ιατρών του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία:

  • Γεροβασίλη Όλγα, Ιατρός Ακτινοδιαγνώστρια
  • Ηγουμενίδης Νικόλαος, Ιατρός Καρδιολόγος
  • Μάρκου Κωνσταντίνος, Καθηγητής Ενδοκρινολογίας
  • Μιχαηλίδης Ανδρέας, Ιατρός Ρευματολόγος
  • Μουζάλας Ιωάννης, Ιατρός Γυναικολόγος Χειρουργός - Μαιευτήρας
  • Ξανθός Ανδρέας, Ιατρός Μικροβιολόγος
  • Παπαδόπουλος Αθανάσιος, Ιατρός Παθολόγος
  • Παπαχριστόπουλος Αθανάσιος, Ιατρός Δερματολόγος
  • Πολάκης Παύλος, Ιατρός Γενικός Χειρουργός – Εντατικολόγος
  • Τζούφη Μερόπη, Αν. Καθηγήτρια Παιδιατρικής – Παιδονευρολογίας

Στη μάχη κατά του κορονοϊού μπαίνουν εθελοντικά και οι βουλευτές – γιατροί του Κινήματος Αλλαγής, όπως ενημερώνει με επιστολή του ο γραμματέας της ΚΟ Βασίλης Κεγκέρογλου. Στην επιστολή του προς τον κκ. Κικίλια ο κ. Κεγκέρογλου αναφέρει:

"Όπως είναι ευρύτερα γνωστό, το Κίνημα Αλλαγής, από την εμφάνιση της πανδημίας του νέου κορωνοϊού (COVOD-19) στη χώρα μας, έχει στηρίξει έμπρακτα και ενεργά την εθνική προσπάθεια για την αποφυγή της διάδοσης του ιού και τη μείωση των κρουσμάτων και των ανθρώπινων απωλειών. Κατά τη σταθερή και διαχρονική μας άποψη, η μάχη κατά του κορωνοϊού είναι συλλογική και προϋποθέτει τη συστράτευση όλων, πέρα και πάνω από πολιτικές ή ιδεολογικές διαφορές και αποκλίσεις. «Καρδιά» της άμυνας της κοινωνίας μας απέναντι στον κοινό κίνδυνο παραμένει το Εθνικό Σύστημα Υγείας, στην ενδυνάμωση του οποίου κατατείνει η πολιτική μας δράση, όπως εκφράστηκε -μεταξύ άλλων- με την πρότασή μας για τη δημιουργία νέων ΜΕΘ, που έγινε δεκτή από τη Βουλή των Ελλήνων, η οποία δημιούργησε τις πενήντα κλίνες στο Νοσοκομείο «Σωτηρία», καθώς και με τη συμβολική εκ μέρους μας προσφορά εξοπλισμού για πέντε κλίνες ΜΕΘ. Στο πλαίσιο αυτό και πάντοτε προς τον σκοπό της περαιτέρω ενίσχυσης των δημόσιων υποδομών υγείας, η Κοινοβουλευτική μας Ομάδα επιβεβαιώνει και επισήμως ότι οι βουλευτές μας που προέρχονται από τον χώρο της Υγείας έχουν ήδη με δική τους πρωτοβουλία ανταποκριθεί στο γενικό προσκλητήριο για συστράτευση του ιατρικού προσωπικού της χώρας, θέτοντας τους εαυτούς τους στη διάθεση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και των νοσοκομειακών μονάδων, των οποίων οι αντοχές δοκιμάζονται σε οριακό πλέον σημείο. Προς ενημέρωσή σας, οι βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής που έχουν ήδη τεθεί στη διάθεση του ΕΣΥ είναι οι κ.κ. Μιχάλης Κατρίνης (οδοντίατρος), Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος (ακτινολόγος), Μπαράν Μπουρχάν (ψυχίατρος), Ανδρέας Πουλάς (νεφρολόγος) και Γιώργος Φραγγίδης (μαιευτήρας γυναικολόγος). Ευχή όλων, πολύ σύντομα, η περιπέτεια της πανδημίας να αποτελέσει παρελθόν και μια ζωντανή υπενθύμιση της αξίας της ενότητας, της ομοψυχίας και της κοινωνικής αλληλεγγύης".

Σε δήλωσή του ο βουλευτής Αργολίδος του ΚΙΝΑΛ, Ανδρέας Πουλάς αναφέρει: «Στο πλαίσιο της μάχης κατά της πανδημίας που δίνει η χώρα μας θεωρώ αυτονόητο ότι όλοι πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας μπροστά στον αόρατο εχθρό. Για το λόγο αυτό, κατόπιν συνεννόησής μου με τον Πρόεδρο της Βουλής και την Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κινήματος Αλλαγής, δηλώνω ότι τίθεμαι εθελοντικά στη διάθεση του Γενικού Νοσοκομείου Αργολίδας στο οποίο υπηρετούσα μέχρι την εκλογή μου ως βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής.». 

Σε επιστολή της προς τον Πρόεδρο της Βουλής, η βουλευτής Δυτικού Τομέα Αθηνών της Ελληνικής Λύσης, Μαρία Αθανασίου αναφέρει: «Βλέποντας το κύμα του κορονοϊού που απειλεί τη χώρα μας, με τη σύμφωνη γνώμη σας, θα ήθελα να προσφερθώ εθελοντικά, ως ιατρός, αφού πρωτίστως γίνουν οι απαραίτητες διαδικασίες, ώστε να μπορώ να προσφέρω στα νοσοκομεία Αθηνών».

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό “Θέμα 104,6”, ο βουλευτής Δράμας της ΝΔ, Κώστας Μπλούχος, είπε σχετικά με την απόφασή του να ενταχθεί ξανά στο Ε.Σ.Υ. για τις ανάγκες αντιμετώπισης της πανδημίας: «Πρέπει όλοι να ανταποκριθούμε και να βοηθήσουμε, δέχονται πίεση τα νοσοκομεία». Καλώντας κι άλλους βουλευτές να πράξουν το ίδιο, είπε ότι οφείλουν να δραστηριοποιούνται σε εθελοντική βάση. Είναι δεδομένο ότι δεν είναι ανεξάντλητες οι δυνάμεις του Ε.Σ.Υ. προσθέτοντας ότι κάποιες φορές οι συνθήκες μας ξεπερνούν. «Πρέπει να βγούμε στον πόλεμο, κανένας δεν περισσεύει», σημείωσε.

Από το κυβερνών κόμμα, επίσης, έχει θέσει εαυτόν στην υπηρεσία του Εθνικού Συστήματος Υγείας, ο βουλευτής Λάρισας της ΝΔ, Χρήστος Κέλλας, με την ιδιότητα του αναισθησιολόγου-εντατικολόγου.

Με επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Βουλής, είχε ζητήσει εξάλλου, την απαλλαγή του από τα καθήκοντα του Στ΄ Αντιπροέδρου της Βουλής, ο βουλευτής Λάρισας του ΚΚΕ, Γιώργος Λαμπρούλης, ο οποίος είναι πνευμονολόγος.

Το "ευχαριστώ" του Βασίλη Κικίλια

Ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Ευχαριστώ πολύ όλους τους συναδέλφους βουλευτές-ιατρούς, που στη δύσκολη αυτή μάχη με την πανδημία προσφέρονται εθελοντικά να στηρίξουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας με όλες τους τις δυνάμεις.  Είναι μια ακόμα απόδειξη, μετά τη δωρεά των 50 ΜΕΘ από τη Βουλή των Ελλήνων, ότι οι κορυφαίοι δημοκρατικοί θεσμοί και οι άνθρωποι που τους υπηρετούν, τιμούν και σέβονται τους Έλληνες πολίτες.  Η αξιοποίηση της προσφοράς τους θα λάβει χώρα κατά προτεραιότητα, με βάση τις ειδικότητες που αυτή τη στιγμή έχει ανάγκη το Εθνικό Σύστημα Υγείας για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Και πάλι τους ευχαριστώ».