Κόσμος

26 Νοεμβρίου 2020 16:19 Τελευταία ενημέρωση : 26 Νοεμβρίου 2020 20:38

Αυστηρές κυρώσεις στην Τουρκία ζητά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Διάβασέ μου το...

"Μήνυμα" των ευρωβουλευτών στους ηγέτες της ΕΕ, ενόψει του Συμβουλίου της 11ης Δεκεμβρίου.

Αυστηρές κυρώσεις στην Τουρκία ζητά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
-


Την αυστηρή επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία υπερψήφισε, για πρώτη φορά, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με ευρεία πλειοψηφία, υιοθετώντας την τροπολογία που κατέθεσε η Ελληνική και Κυπριακή Αντιπροσωπεία, με πρωτοβουλία των Βαγγέλη Μεϊμαράκη, Λευτέρη Χριστοφόρου και Λουκά Φουρλά. 

Πρόκειται για μια σημαντική απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που στέλνει ένα καθαρό μήνυμα στους ηγέτες της ΕΕ, οι οποίοι στο προσεχές Συμβούλιο της 11ης Δεκεμβρίου αναμένεται να λάβουν αποφάσεις εναντίον της Τουρκικής προκλητικότητας.

Το ψήφισμα "καταδικάζει τις παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στο Βαρώσι", ιδίως το «μερικό άνοιγμα». Τονίζει ότι η δημιουργία ενός νέου τετελεσμένου γεγονότος υπονομεύει την αμοιβαία εμπιστοσύνη και τις προοπτικές για μια ολοκληρωμένη λύση του κυπριακού προβλήματος, τροποποιώντας αρνητικά την κατάσταση επί τόπου, επιδεινώνοντας τη διαίρεση και ενσωματώνοντας τη μόνιμη διχοτόμηση της Κύπρου. Προειδοποιεί για οποιαδήποτε αλλαγή του status quo στο Βαρώσι κατά παράβαση των προαναφερθέντων ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας Ηνωμένων Εθνών (ΣΑΗΕ).

Επιπλεόν,  "παροτρύνει την κυβέρνηση της Τουρκίας να αντιστρέψει την απόφαση αυτή και να αποφύγει μονομερείς ενέργειες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν περαιτέρω εντάσεις στο νησί, σύμφωνα με την πρόσφατη έκκληση του ΣΑΗΕ. Καλεί την Τουρκία να αποσύρει τα στρατεύματά της από την Κύπρο, να επιστρέψει την περιοχή των Βαρωσίων στους νόμιμους κατοίκους της υπό την προσωρινή διοίκηση του ΟΗΕ σύμφωνα με το ψήφισμα 550 (1984) του ΣΑΗΕ και να αποφύγει τυχόν ενέργειες που μεταβάλλουν τη δημογραφική ισορροπία στο νησί μέσω πολιτικής παράνομων εποικισμών. Τονίζει την ανάγκη εφαρμογής του κεκτημένου της ΕΕ σε ολόκληρο το νησί, μετά την επίλυση του Κυπριακού ·"

Συγχαρητήρια Δένδια σε Μεϊμαράκη

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον επικεφαλής της ομάδας των ευρωβουλευτών της ΝΔ στο ΕΛΚ, Ευάγγελο Μεϊμαράκη για να τον συγχαρεί για την υπερψήφιση, από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, της αυστηρής επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία.

Με δική του πρωτοβουλία και των Κύπριων ευρωβουλευτών Λευτέρη Χριστοφόρου και Λουκά Φουρλά υπήρξε αυτή η σημαντική επιτυχία, σημειώνει σε ανάρτησή του στο Twitter ο κ. Δένδιας, συγχαίροντας όλη την ελληνική και κυπριακή αντιπροσωπεία στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ).

Στην ίδια ανάρτηση, ο υπουργός Εξωτερικών παραθέτει και το tweet του Ευάγγελου Μεϊμαράκη: «Με ευρεία πλειοψηφία, για πρώτη φορά, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπερψήφισε την αυστηρή επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία υιοθετώντας την τροπολογία που κατέθεσε η Ελληνική και Κυπριακή Αντιπροσωπεία του ΕΛΚ, με πρωτοβουλία των Βαγγέλη Μεϊμαράκη, Λευτέρη Χριστοφόρου και Λουκά Φουρλά».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ