Πολιτική

10 Δεκεμβρίου 2020 18:00 Τελευταία ενημέρωση : 10 Δεκεμβρίου 2020 21:31

Σύνοδος Κορυφής - Μητσοτάκης για Τουρκία: Οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται (βίντεο)

Διάβασέ μου το...

Ξεκάθαρο μήνυμα στους ηγέτες της ΕΕ έστειλε ο Πρωθυπουργός. Τι είπαν Σαρλ Μισέλ και Εμανουέλ Μακρόν.

Σύνοδος Κορυφής - Μητσοτάκης για Τουρκία: Οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται (βίντεο)
-

Για το διακύβευμα της Συνόδου Κορυφής, που δεν είναι άλλο από «την αξιοπιστία της ΕΕ», μίλησε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, προσερχόμενος στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

«Pacta sund servanda (οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται», ξεκαθάρισε, υπενθυμίζοντας πως οι ηγέτες της ΕΕ αποφάσισαν πως σε περίπτωση που η Τουρκία συνεχίσει την παραβατική συμπεριφορά της, θα υπάρχουν συνέπειες.

Αναλυτικά η δήλωση του Πρωθυπουργού:

«Στην εξαιρετικά πλούσια ημερήσια διάταξη της Ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής ξεχωρίζω δύο θέματα τα οποία έχουνε ιδιαίτερη σημασία. Το πρώτο αφορά την εκκρεμότητα του veto που έχει θέσει η Ουγγααρία και Πολωνία όσον αφορά την έγκριση του προϋπολογισμού και του ταμείου ανάκαμψης. Εκτιμώ ότι η συμβιβαστική πρόταση η οποία έχει επιτευχθεί κινείται στη σωστή κατεύθυνση και ότι αυτό το ζήτημα αυτή η εκκρεμότητα θα λήξει σήμερα. Όπως γνωρίζετε, η Ελλάδα είναι μια από τις πρώτες χώρες που έχει καταθέσει το δικό της λεπτομερές σχέδιο για το πως θα αξιοποιήσει τους πόρους του ταμείου ανάκαμψης και είναι πάρα πολύ σημαντικό λαμβάνοντας υπόψιν και την έκταση της οικονομικής κρίσης, τα χρήματα από το ταμείο ανάκαμψης να πέσουν στις πραγματικές οικονομίες της Ευρώπης το συντομότερο δυνατό.»

AP - ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ - ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ

«Το δεύτερο ζήτημα το οποίο θα μας απασχολήσει αφορά την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και τις σχέσεις μας με την Τουρκία. Εδώ πέρα το διακύβευμα είναι πάρα πολύ σαφές, πάρα πολύ ξεκάθαρο: η αξιοπιστία της ΕΕ. Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου αποφασίσαμε όλοι οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, ότι σε περίπτωση που η Τουρκία συνεχίσει την παραβατική συμπεριφορά θα υπάρχουνε συνέπειες και ορίσαμε από κοινού ότι η ημερομηνία λήψης των αποφάσεων θα είναι αυτό το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου. Τώρα λοιπόν θα φανεί αν πραγματικά αν ως Ευρώπη είμαστε αξιόπιστοι σε αυτά που εμείς οι ίδιοι έχουμε συμφωνήσει. Pacta sund servanda.»

Μακρόν: Πρέπει να είμαστε συνεπείς με τις αποφάσεις του Οκτωβρίου

Σε ανάλογο μήκος κύματος ήταν και η δήλωση του Προέδρου της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, για την Τουρκία. «Θα πρέπει να είμαστε συνεπείς με τις αποφάσεις που ελήφθησαν τον Οκτώβριο. Τα ορόσημα που έχουμε θέσει, τις απαιτήσεις έναντι της Τουρκίας και να καθορίσουμε τις συνέπειες. Πρέπει να υπερασπιστούμε την κυριαρχία των κρατών της ΕΕ και τη σταθερότητα στη Μέση Ανατολή αλλά και στην ευρύτερη περιοχή (Β. Αφρική, Μέση Ανατολή)», υπογράμμισε.

Μισέλ: Να στείλουμε ένα σαφές μήνυμα στην Τουρκία

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ανέφερε πως «Πρέπει να δούμε με ποιον τρόπο, με ενότητα, μπορούμε να στείλουμε ένα σαφές μήνυμα και να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για την υπεράσπιση των ευρωπαϊκών αξιών και την υπεράσπιση των ευρωπαϊκών συμφερόντων.»

AP - ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ - ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ

Τσίπρας: η ΕΕ οφείλει να επιβάλει κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας

Να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων κάλεσε τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, προτρέποντας παράλληλα την Κυβέρνηση να εξαντλήσει όλα τα διπλωματικά μέσα που έχει στη διάθεσή της. 

Όπως αναφέρει σε δήλωσή του ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης: «Τους τελευταίους τέσσερις μήνες η Τουρκία προέβη στις πιο προκλητικές και επιθετικές ενέργειες της τελευταίας 25ετίας έναντι της Ελλάδας, πραγματοποιώντας έρευνες μέχρι και λίγα ναυτικά μίλια έξω από τη Ρόδο και το Καστελλόριζο. Σήμερα, έστω στην τρίτη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που συζητείται η Τουρκία, η ΕΕ οφείλει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, επιβάλλοντας κυρώσεις για την παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων κράτους-μέλους της. Όπως υπογράμμισα με την επιστολή μου προς τους Ευρωπαίους ηγέτες στις 30 Σεπτεμβρίου, κανένας διάλογος με την Τουρκία δεν θα είναι βιώσιμος αν η ΕΕ δώσει το μήνυμα ότι υποχωρεί σε εκβιασμούς και προκλήσεις. Η ΕΕ δεν μπορεί να αποτελέσει ισχυρό διεθνή παίκτη αν δεν μπορεί να προστατέψει τα ίδια της τα μέλη και να διαπραγματευτεί αποτελεσματικά με μια σημαντική γειτονική χώρα, που ευελπιστεί να  ενταχθεί στους κόλπους της. Η Ελληνική Κυβέρνηση οφείλει να προασπίσει τα συμφέροντα του ελληνικού λαού και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, με όλα τα διπλωματικά μέσα που έχει στη διάθεσή της.»

Γεννηματά: ώρα για αποφασιστική στάση

Σε δήλωση της, η Φώφη Γεννηματά, Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, αναφέρει «Το σχέδιο συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δεν προβλέπει και πάλι κυρώσεις κατά της Τουρκίας.  Βρίσκεται ακόμη πιο πίσω και από τις χαλαρές αποφάσεις του Οκτωβρίου και οδηγεί σε νέα αναβολή κάθε ουσιαστικής συζήτησης για τον Μάρτιο. Αυτή η τακτική δίνει ουσιαστικά άφεση στην Τουρκική επιθετικότητα και αποθρασύνει την Τουρκία. Μπορεί να εξυπηρετεί  τα συμφέροντα κάποιων χωρών,  πλήττει όμως ζωτικά  συμφέροντα της Ελλάδας και της Κύπρου. Η Ελλάδα πρέπει να απορρίψει ασυζητητί το συγκεκριμένο σχέδιο. Ο κ. Μητσοτάκης να απαιτήσει  ουσιαστικές κυρώσεις και εμπάργκο όπλων που θα αναγκάσουν την Τουρκία να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Τέλος στην υποχωρητικότητα, είναι ώρα για αποφασιστική στάση».

ΚΚΕ: ανεπανόρθωτα εκτεθειμένη η Κυβέρνηση

Σε ανακοίνωση του, το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδα, αναφέρει ότι «το προσχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής εκθέτει ανεπανόρθωτα την κυβέρνηση, καθώς “χαϊδεύει” την επιθετικότητα της τουρκικής κυβέρνησης με ψευδεπίγραφες κυρώσεις, ενώ παραπέμπει ξανά για το απώτερο μέλλον την εκτίμηση της κατάστασης, δίνοντας χρόνο στον Ερντογάν για την διαμόρφωση τετελεσμένων. Μάλιστα οι κυρώσεις που περιγράφονται είναι παρόμοιες με αυτές που είχαν ήδη αποφασιστεί για τις παράνομες τούρκικες γεωτρήσεις στην ΑΟΖ της Κύπρου και οι οποίες κυρώσεις ήδη έχουν αποδειχτεί “χωρίς αντίκρισμα”. υτή η στάση υπαγορεύεται από την στρατηγική συνεργασία της ΕΕ με την Τουρκία, αλλά και από τις πολύμορφες σχέσεις -οικονομικές, γεωπολιτικές, στρατιωτικές- που αναπτύσσουν μαζί της ηγετικά κράτη-μέλη της ΕΕ. Η πολιτική της ΕΕ, των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, καθορίζεται μόνο από την προσπάθειά τους να διατηρηθεί η Τουρκία στο “ευρωατλαντικό στρατόπεδο”, με όποιο αντάλλαγμα, διαψεύδοντας έτσι την κυβέρνηση και άλλα αστικά κόμματα ότι αυτές οι “συμμαχίες” μπορούν να εγγυηθούν την ειρήνη και τα κυριαρχικά δικαιώματα».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ