Υγεία - Περιβάλλον

14 Δεκεμβρίου 2020 20:57

ROLL: Πρωτοποριακή μέθοδος εντοπισμού του καρκίνου του Μαστού κατά τη χειρουργική επέμβαση

Διάβασέ μου το...

Γράφει η Dr. Ιωάννα Γαλανού, Χειρουργός Μαστού – Μαστολόγος, Επιστ. Συνεργάτις ΜΗΤΕΡΑ.

ROLL: Πρωτοποριακή μέθοδος εντοπισμού του καρκίνου του Μαστού κατά τη χειρουργική επέμβαση
-

Ο καρκίνος του μαστού είναι ο συχνότερος τύπος καρκίνου στις γυναίκες  και σε ένα ποσοστό μεγαλύτερο από το 1/3 των ασθενών διαγιγνώσκεται σε πρόωρο στάδιο με αποτέλεσμα να μην είναι  ψηλαφητός.

Η πρόωρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού  που επιτυγχάνεται με  την πρόληψη μειώνει το ποσοστό θνησιμότητας και είναι πολύ σημαντική γιατί έχει αυξήσει το ποσοστό επιβίωσης σχεδόν στο 100%.

Με την εξέλιξη της επιστήμης, σήμερα πλέον εφαρμόζονται πρωτοποριακές τεχνικές για τον εντοπισμό του καρκίνου. Μια τέτοια πρωτοποριακή μέθοδος είναι η ROLL, η οποία πρόσφατα διενεργήθηκε στο ΜΗΤΕΡΑ, από την κα. Γαλανού Ιωάννα.

Τι είναι η πρωτοποριακή μέθοδος ROLL;

H τεχνική ROLL χρησιμοποιείται για τη σήμανση μη ψηλαφητών ογκιδίων συνήθως διαμέτρου <1,5εκ. Με την συγκεκριμένη μέθοδο ROLL γίνεται  ένεση μέσα στο κακοήθες ογκίδιο του μαστού ενός ραδιοiσότοπου του τεχνητίου Τc99m  με τη βοήθεια της μαστογραφίας ή του υπερηχογραφήματος.

Αυτή η διαδικασία γίνεται με την συνεργασία πυρηνικού ιατρού, χειρουργού μαστού και εξειδικευμένου ακτινολόγου μαστού και διαρκεί 2 λεπτά. Η τεχνική είναι απόλυτα ασφαλής και ακίνδυνη για την ασθενή. Κατά τη διάρκεια του χειρουργείου ο χειρουργός μαστού με την βοήθεια του ανιχνευτή εντοπίζει τον καρκίνο του μαστού και τον αφαιρεί με μέγιστη ακρίβεια πετυχαίνοντας άριστο ογκολογικό και αισθητικό αποτέλεσμα.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της μεθόδου ROLL στη σήμανση μη ψηλαφητού  ογκιδίου στο μαστό;

Τα πλεονεκτήματα είναι τα εξής:

  • Μεγαλύτερη ακρίβεια στον εντοπισμό του ογκιδίου στο μαστό.
  • Ύστερα από την χειρουργική αφαίρεση του κακοήθες ογκιδίου, στο μετεγχειρητικό ιστολογικό εύρημα, υπάρχει μικρότερο ποσοστό εύρεσης θετικών ορίων  που θα σήμαινε δεύτερο χειρουργείο και μεγαλύτερη ταλαιπωρία για την ασθενή.
  • Καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα γιατί ο χειρουργός μαστού επιλέγει το σημείο της τομής στο μαστό έχοντας περισσότερες επιλογές σε σχέση με τον συρμάτινο οδηγό.
  • Με την τεχνική ROLL μπορούμε ταυτόχρονα να εντοπίσουμε και τον λεμφαδένα φρουρό (τεχνική SNOLL). 

Ποια είναι τα μειονεκτήματα της σήμανσης με το συρμάτινο οδηγό σε σύγκριση με την πρωτοποριακή μέθοδο ROLL;

  • Ο συρμάτινος οδηγός είναι ένα ξένο σώμα μέσα στο μαστό της ασθενούς.
  • Με τον συρμάτινο οδηγό υπάρχει  περιττή  αφαίρεση  ιστού  που σημαίνει κακό αισθητικό αποτέλεσμα.
  • Ο συρμάτινος οδηγός σε  λιπώδεις μαστούς είναι εύκολο να μετακινηθεί και να γίνει λάθος χειρουργείο χωρίς να αφαιρεθεί ο καρκίνος αλλά λανθασμένος ιστός.
  • Δημιουργείται στρες και ανασφάλεια στον ασθενή.
  • Το σημείο εισόδου στο μαστό του συρμάτινου οδηγού περιορίζει τις επιλογές  του χειρουργού μαστού όσον αφορά πού θα γίνει η τομή. Με αποτέλεσμα η τομή να πρέπει να γίνει σε σημείο που να φαίνεται πολύ στο μαστό και να μην μπορεί να γίνει σε λιγότερο εμφανές σημείο.

Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο με randomized controlled Trials (RCTs) ότι η τεχνική σήμανσης  ROLL είναι καλύτερη από τον συρμάτινο οδηγό γιατί στο μετεγχειρητικό ιστολογικό εύρημα με την ROLL είναι χαμηλότερο το ποσοστό εύρεσης καρκίνου στα πλησιέστερα όρια του ιστού που αφαιρείται. Αυτό αυτόματα σημαίνει  «καθαρό» χειρουργείο ολικής αφαίρεσης του καρκίνου χωρίς να χρήζει δεύτερο χειρουργείο για καλύτερο καθαρισμό. 

Δεν θα πρέπει να αμελείτε την υγεία σας λόγω της πανδημίας του Covid-19 ή να αποφεύγετε να αναζητάτε υγειονομική περίθαλψη αν τη χρειάζεστε.

Ο Όμιλος Hellenic Healthcare Group σε όλα τα Νοσοκομεία του (ΥΓΕΙΑ, Metropolitan Hospital, ΜΗΤΕΡΑ, Metropolitan General, ΛΗΤΩ, Creta Interclinic) λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης για την προστασία των εργαζομένων και των ασθενών του.

Metropolitan - ΓΑΛΑΝΟΥ


*Άρθρο της Dr. Ιωάννας Γαλανού, Χειρουργού Μαστού – Μαστολόγου, Επιστ. Συνεργάτιδας ΜΗΤΕΡΑ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ