Πολιτική

21 Δεκεμβρίου 2020 22:41 Τελευταία ενημέρωση : 22 Δεκεμβρίου 2020 09:52

Μηταράκης: παντελώς ανυπόστατα τα δημοσιεύματα για το Μαυροβούνι

Διάβασέ μου το...

Ανακοίνωση - απάντηση σε δημοσιεύματα για την κατάσταση που επικρατεί στην προσωρινή δομή προσφύγων.

Μηταράκης: παντελώς ανυπόστατα τα δημοσιεύματα για το Μαυροβούνι
-

Παντελώς ανυπόστατα χαρακτηρίζει το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, τα δημοσιεύματα που είδαν το φως της δημοσιότητας μέσα στο Σαββατοκύριακο από συγκεκριμένη μερίδα του Τύπου και αναφέρονται στην κατάσταση που επικρατεί στην προσωρινή δομή στο Μαυροβούνι.

«Κάποια δε εξ΄ αυτών, όπως αυτά που παρουσιάζουν ότι “αρουραίοι τρώνε μωρά στο Καρά Τεπέ” που βασίζονται σε δηλώσεις μέλους των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, εκτός από ανυπόστατα, είναι κατευθυνόμενα και υποβολιμαία. Σημειώνεται, ότι οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα είναι εκτός της προσωρινής δομής στο Μαυροβούνι. Και ότι μέσα στη δομή υγειονομική περίθαλψη προσφέρουν γιατροί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τους Γιατρούς του Κόσμου, του διεθνούς και ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, του ΕΟΔΥ και άλλων τεσσάρων ΜΚΟ».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου «Είναι ενδεικτικό των προθέσεων των ΜΜΕ που αναπαρήγαγαν ένα γερμανικό δημοσίευμα, το γεγονός ότι δεν προχώρησαν σε καμία προσπάθεια διασταύρωσης των όσων ψευδώς αναφέρουν. Και δεν είναι τυχαίο ότι τέτοιου είδους “πληροφορίες” είδαν το φως της δημοσιότητας την ημέρα που ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότης Μηταράκης επισκέφθηκε την προσωρινή δομή στο Μαυροβούνι, συνοδεία δημοσιογράφων που κατέγραψαν αναλυτικά ότι είδαν. Σε όλες ανεξαιρέτως τις γωνιές της προσωρινής δομής. Δεν είναι η πρώτη φορά που ΜΜΕ διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα και συμμετέχουν, ακούσια ή εκούσια, σε μία εκστρατεία συκοφαντίας κατά της Ελλάδας και της προσπάθειά της να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα και τη θέση της στην Ευρώπη και τον κόσμο».

Δομή μεταναστών - Μαυροβούνι

«Είναι γνωστό ότι η προσωρινή δομή στο Μαυροβούνι δημιουργήθηκε στις έκτακτες και πιεστικές συνθήκες που δημιούργησε ο εμπρησμός της Μόριας, και ότι μέσα σε λίγες ημέρες - όπως και έγινε - έπρεπε να φιλοξενηθούν όσοι ζούσαν στη ζούγκλα της Μόριας. Υπήρξαν και υπάρχουν προβλήματα τα οποία όμως αντιμετωπίζονται.

Από την πρώτη ημέρα βρίσκονται σε εξέλιξη έργα για τη βελτίωση της κατάστασης. Έργα αντιπλημμυρικά, έργα για την καθαριότητα, την επαρκή ύδρευση και ηλεκτροδότηση, ύψους 6,059 εκατ. ευρώ.

Δομή μεταναστών - Μαυροβούνι

Τέλος, είναι γνωστό ότι, το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου προχωρά μαζί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και σε συνεννόηση με το Δήμο Μυτιλήνης, στη δημιουργία νέας, κλειστής ελεγχόμενης δομής μέσα στο 2021, στη θέση “Πλάτη”. Μία σύγχρονη δομή, μία δομή πρότυπο σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία θα ανταποκρίνεται και στις ανάγκες αξιοπρεπούς διαβίωσης αλλά και στις ανάγκες ασφαλείας που μία δομή φιλοξενίας αιτούντων άσυλο πρέπει να πληροί. Αντίστοιχα νέες δομές δημιουργούνται σε όλα τα σημεία εισόδου».

Γιατροί Χωρίς Σύνορα: Ανακριβείς αλλά όχι «παντελώς ανυπόστατες» οι πληροφορίες για αρουραίους

Διευκρινιστική δήλωση σχετικά με πρόσφατα δημοσιεύματα για τον νέο καταυλισμό στη Λέσβο εξέδωσαν οι «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» μετά την ανακοίνωση του Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής που τους κατηγορεί για «ανυπόστατες» καταγγελίες.

Η ανακοίνωση των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα»

«Οι πληροφορίες που αναφέρουν ορισμένα μέσα ενημέρωσης ότι αρουραίοι δαγκώνουν παιδιά στη Λέσβο είναι ανακριβείς, αλλά όχι «παντελώς ανυπόστατες».

Σύμφωνα με τις ιατρικές μας ομάδες, αρουραίοι, σκορπιοί και φίδια δαγκώνουν παιδιά και ενήλικες - όχι στη Λέσβο - αλλά στο άλλο απάνθρωπο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης, στο Βαθύ, στη Σάμο.

Δεν έχουμε πληροφορίες για παρόμοια περιστατικά στη Λέσβο και οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα δεν έχουν δηλώσει ποτέ κάτι τέτοιο δημοσίως. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι οι συνθήκες στη Λέσβο είναι αποδεκτές, καθώς και στον νέο καταυλισμό, οι άνθρωποι θα αναγκαστούν να ζήσουν σε σκηνές μέσα στο χειμώνα χωρίς επαρκή ασφάλεια ή προστασία.

Αντί να διορθώνει την ανακρίβεια αυτών των πληροφοριών για τη Λέσβο, το Υπουργείο Μετανάστευσης θα πρέπει να επικεντρωθεί στην αλλαγή της απάνθρωπης πραγματικότητας που βιώνουν άντρες, γυναίκες και παιδιά που ζουν στους δύο καταυλισμούς και θα πρέπει να φροντίσει για την άμεση μεταφορά αυτών των ανθρώπων σε ασφαλές μέρος.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα παρέχουν ιατρική και ανθρωπιστική βοήθεια σε αιτούντες άσυλο και μετανάστες στην Ελλάδα από το 1996. Το 2014 επαναπροσδιόρισαν τις δράσεις τους στην Ελλάδα, προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες του αυξανόμενου αριθμού αιτούντων άσυλο, προσφύγων και μεταναστών που έφταναν στα ελληνικά νησιά και την ενδοχώρα από την Τουρκία. Από το 2016, οι ιατρικές ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Ελλάδα παρέχουν πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, θεραπεία για χρόνια νοσήματα, υπηρεσίες σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας, φυσιοθεραπεία, υπηρεσίες ψυχικής υγείας και ολοκληρωμένη φροντίδα κοινωνικής στήριξης. Σήμερα οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έχουν προγράμματα στη Λέσβο, τη Σάμο και την Αθήνα».