Quantcast

Κοινωνία

11 Ιανουαρίου 2021 07:26 Τελευταία ενημέρωση : 11 Ιανουαρίου 2021 21:42

Ανοικτά σχολεία: Ανησυχία και αντιδράσεις από γονείς και εκπαιδευτικούς

Διάβασέ μου το...

Επιστροφή των μαθητών σε δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία. Τα μέτρα προφύλαξης και οι συστάσεις του Υπουργείου Υγείας.

Ανοικτά σχολεία: Ανησυχία και αντιδράσεις από γονείς και εκπαιδευτικούς

Τα παιδιά ετοίμασαν το πρωί τις σχολικές τσάντες τους για να επιστρέψουν στα δημοτικά σχολεία και τα νηπιαγωγεία, εν μέσω όμως ανησυχίας τόσο από γονείς όσο και από εκπαιδευτικούς.

Οι διαφορετικές ώρες προσέλευσης αλλά και το άνοιγμα όλων των εισόδων των σχολείων, δεν μειώνει την αγωνία για τη δημιουργία συνωστισμού έξω από τα σχολεία.

Η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική στους εσωτερικούς και τους εξωτερικούς χώρους, ενώ θα πρέπει τα σχολεία να είναι εξοπλισμένα με αντισηπτικά.

Ειδικά μέτρα θα ισχύουν για τα κυλικεία, σχετικά με τη λειτουργία τους και τα προϊόντα που θα μπορούν να παρέχουν προς πώληση.

Ηράκλειο - Κρήτη - σχολεία - κορονοϊός - μαθητές

Από το Υπουργείο Υγείας συνιστάται η μεταφορά και η παραλαβή των παιδιών να γίνεται κατά το δυνατόν από το ίδιο πρόσωπο. Στην ίδια εγκύκλιο γίνεται εκτενής αναφορά στον αερισμό των αιθουσών, οι οποίες θα πρέπει να αερίζονται τουλάχιστον 15 λεπτά πριν την έναρξη του σχολικού προγράμματος. Κατά τη διάρκεια των μαθημάτων θα πρέπει να ανοίγουν πλήρως για 5 λεπτά ανά 20λεπτο, ενώ οι κοινόχρηστοι χώροι θα πρέπει να αερίζονται συνεχώς.

Θεσσαλονίκη - σχολεία - κορονοϊός - μαθητές

Εν τω μεταξύ, οι μαθητές της Γ΄ Λυκείου ετοιμάζουν τη σχολική τσάντα για τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου, εφόσον οι ειδικοί ανάψουν το “πράσινο φως”.

«Κάνουμε προσεκτικά βήματα, ακολουθώντας τις εισηγήσεις των ειδικών και παρακολουθώντας πολύ στενά την εξέλιξη της πανδημίας», δήλωσε η Υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, που βρέθηκε το πρωί σε δημοτικό σχολείο στη Μεταμόρφωση.

Ως το πρώτο βήμα για την επιστροφή στην κανονικότητα, χαρακτήρισε το άνοιγμα δημοτικών σχολείων, νηπιαγωγείων και σχολείων ειδικής αγωγής, ο Υφυπουργός Παιδείας, Άγγελος Συρίγος, μιλώντας στην εκπομπή του ΑΝΤ1 “Καλημέρα Ελλάδα”.

Για ελλιπή και ατελέσφορα μέτρα που πάρθηκαν και για αβεβαιότητα όσον αφορά στο χρονικό διάστημα που θα μείνουν ανοικτά τα σχολεία και τις επιπτώσεις που θα έχει η λειτουργία τους στα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας, κάνουν λόγο τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ηράκλειο - Κρήτη - σχολεία - κορονοϊός - μαθητές

Ο Καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Νικόλαος Σύψας, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να ξανακλείσουν τα σχολεία, εάν τα επιδημιολογικά δεδομένα είναι δυσμενή. Μιλώντας στον ΑΝΤ1, τόνισε πως αυτό που τον ανησυχεί περισσότερο είναι ο συνωστισμός έξω από τα σχολεία, όχι τα μέτρα προφύλαξης μέσα σε αυτά.

Έμμεσο πλην σαφές μήνυμα στην Κυβέρνηση ότι η ευθύνη για τις τελικές αποφάσεις είναι δική της, έστειλε ο Καθηγητής Μικροβιολογίας και μέλος της επιστημονικής επιτροπής του Υπουργείου Υγείας, Άλκης Βατόπουλος, στον απόηχο της δυσφορίας που έχει προκαλέσει σε επαγγελματικούς κλάδους η παράταση του lockdown και το μη άνοιγμα του λιανεμπορίου αυτήν την εβδομάδα.

Κορονοϊός - εμβόλιο - σχολείο - σχολεία - παιδιά - μάσκες

Αίσθηση προκάλεσε πάντως ανάρτηση του Προέδρου του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιου Εξαδάκτυλου, στο twitter, στην οποία αναφέρει:  «Μεταξύ του πατέρα που ζητά να ανοίξει το μαγαζί του και του παιδιού που θέλει να πάει στους συμμαθητές και τη δασκάλα του, νομίζω προηγείται ο πατέρας. Καλύτερα να έρθει εισόδημα στο σπίτι και να συνεχιστεί η τηλεκπαίδευση.»

Σκουρλέτης: Να αρθεί ο αποκλεισμός των ιδιωτικών εκπαιδευτικών από τα δωρεάν τεστ 

«Οι εκπαιδευτικοί δεν είναι αναλώσιμοι αλλά εργαζόμενοι σε δύσκολες και πρωτόγνωρες συνθήκες» τονίζει σε δήλωσή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης

Αναλυτικά η δήλωση

Τα σχολεία άνοιξαν με το υπουργείο Παιδείας και συνολικά την κυβέρνηση, να μην ανταποκρίνονται στην ανάγκη λήψης ουσιαστικών μέτρων για την προστασία της υγείας των μαθητών, των εκπαιδευτικών και των οικογενειών τους. 

Ακόμη και κάποιες ενέργειες, όπως αυτή της διενέργειας δωρεάν τεστ στους εκπαιδευτικούς, υλοποιούνται με προβληματικούς όρους, περισσότερο για το «φαίνεσθαι», παρά για την ουσία. Τώρα μαθαίνουμε ότι η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη σε αυτό το πεδίο, καθώς οι εκπαιδευτικοί στα ιδιωτικά σχολεία εξαιρούνται από τον δωρεάν έλεγχο για τον κορονοϊό. 

Αυτό σημαίνει ότι όχι μόνο δεν καλύπτονται από την πλατφόρμα που έχει ανοίξει γι’ αυτό τον σκοπό, αλλά ούτε ελήφθη κάποια απόφαση από την κυβέρνηση ώστε να υποχρεώσει τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια να χορηγήσουν αυτά τα απαραίτητα τεστ. 

Πρόκειται για θέμα δημόσιας υγείας στο οποίο δεν χωρούν, ούτε η αποσπασματική προσέγγιση στην οποία μας έχει συνηθίσει η κυβέρνηση, ούτε η λογική της εξυπηρέτησης φίλων και ημέτερων. Στα ιδιωτικά νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία φοιτούν πάνω από 50.000 μαθητές. Δεν έχει κανένας δικαίωμα να τους αφήσει στην τύχη τους. 

Οι εκπαιδευτικοί δεν είναι αναλώσιμοι αλλά εργαζόμενοι σε δύσκολες και πρωτόγνωρες συνθήκες. Τα συχνά τεστ στο εκπαιδευτικό προσωπικό και στους μαθητές δεν είναι πολυτέλεια, αλλά αναγκαιότητα. Η κυβέρνηση οφείλει να λάβει αμέσως μέτρα για να τα εξασφαλίσει σε εκπαιδευτικούς και μαθητές τόσο στον δημόσιο, όσο και στον ιδιωτικό τομέα. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ