Quantcast

Κόσμος

11 Ιανουαρίου 2021 14:02 Τελευταία ενημέρωση : 11 Ιανουαρίου 2021 21:38

Τσαβούσογλου: Πρόσκληση για διερευνητικές επαφές… με προκλήσεις

Διάβασέ μου το...

Τι ανέφερε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, σε δηλώσις του με τον ΥΠΕΞ του ψευδοκράτους. Η απάντηση της Αθήνας. Τι λέει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Τσαβούσογλου: Πρόσκληση για διερευνητικές επαφές… με προκλήσεις

Έτοιμη για την έναρξη διερευνητικών επαφών με την Ελλάδα εμφανίζεται η Τουρκία, η οποία όμως φροντίζει να τις “τορπιλίσει” πριν ακόμη αρχίσουν.

Στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Υπουργό Εξωτερικών του ψευδοκράτους, Ταχσίν Ερτουγρούλογλου, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, απηύθυνε πρόσκληση στην Αθήνα για διερευνητικές επαφές μέσα στον Ιανουάριο.

«Καλούμε την Ελλάδα για τις πρώτες διερευνητικές επαφές τον Ιανουάριο. Είμαστε έτοιμοι ως χώρα, που έχει αυτοπεποίθηση σε όλα τα επίπεδα», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών. Συμπλήρωσε πως «σε τηλεφωνική επικοινωνία την περίοδο της καραντίνας, είπαμε ότι είμαστε έτοιμοι για τις διερευνητικές επαφές. Η Ελλάδα είπε ότι θα μπορούσε να αρχίσει τις διαπραγματεύσεις μετά τις 11 Ιανουαρίου».

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας υπογράμμισε, ωστόσο, ότι οι διερευνητικές επαφές θα πρέπει να περιλαμβάνουν όλες τις διαφορές μεταξύ των δύο χωρών και ότι θα πρέπει να έχουν ρόλο και οι Τουρκοκύπριοι.

Κατά την συνέντευξη Τύπου, ο Τούρκος ΥΠΕΞ, ανέφερε για το Κυπριακό ότι έχει προτείνει ανεπίσημη συνάντηση με τη συμμετοχή των Ηνωμένων Εθνών και των μερών στην Κύπρο μαζί με τις εγγυήτριες δυνάμεις (5 συν 1). «Πρώτα πρέπει να συζητήσουμε τι θα διαπραγματευτούμε. "Εάν υπάρχει έδαφος διαπραγμάτευσης, πρέπει να καθοριστεί το έγγραφο διαπραγμάτευσης προς αυτή την κατεύθυνση αναλόγως" είχαμε πει. Η διαδικασία για την διαδικασία της διεξαγωγής της συνάντησης 5 συν 1 συνεχίζεται», ανέφερε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Η θέση της Τουρκίας και της ‘τδβκ’ είναι ξεκάθαρη. Μέχρι στιγμής δεν υπήρξε πολιτική ισότητα, πρέπει να συζητηθεί η κυριαρχική ισότητα. Δηλαδή πρέπει να υπάρξει λύση δύο κρατών», ανέφερε.

Διαψεύδει τα περί πρόσκλησης σε διάλογο το ΥΠΕΞ

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Παπαϊωάννου δήλωσε τα ακόλουθα:

Ουδεμία πρόσκληση έχει λάβει μέχρι στιγμής το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας από το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών σχετικά με τον ορισμό ημερομηνίας για τη διεξαγωγή του 61ου γύρου των Διερευνητικών επαφών. Η Ελλάδα, ως γνωστόν, έχει εκφράσει την διάθεσή της να ανταποκριθεί, σε περίπτωση σχετικής πρόσκλησης της τουρκικής πλευράς, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου με αντικείμενο την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ για τις διερευνητικές επαφές

Σε ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται ότι «Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στηρίζει την επανεκκίνηση των διερευνητικών για υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ που διεκόπησαν το 2016 με ευθύνη της Τουρκίας. Ο κ. Μητσοτάκης οφείλει να αποκλείσει κάθετα κάθε τουρκική απόπειρα διεύρυνσης της ατζέντας, πχ με αναφορές σε δήθεν ζητήματα "γκρίζων ζωνών" ή "αποστρατιωτικοποιημένων νησιών". Για μια ακόμη φορά και παρότι έχουμε ζητήσει ενημέρωση για την επίσκεψη του Πρωθυπουργου της Αλβανίας, μαθαίνουμε από τον υπουργό εξωτερικών της Τουρκίας για ενδεχόμενη συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας στα Τίρανα. Ποια είναι η θέση της Κυβέρνησης σε σχέση με μια τέτοια συνάντηση και για ποιο λόγο να πραγματοποιηθεί στα Τίρανα αντί πχ στις Βρυξέλλες;».

Σε δήλωση του, ο Ανδρέας Λοβέρδος, Τομεάρχης Εξωτερικών και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής, αναφέρει «Η Ελλάδα ήταν και παραμένει υπέρ του διαλόγου με την Τουρκία για τα θέματα των θαλασσίων ζωνών. Η Τουρκία ήταν και είναι εκείνη που αφενός διέκοψε τις διερευνητικές επαφές το 2016 και αφετέρου προσθέτοντας θέματα στην ημερήσια διάταξη, με αυτό τον τρόπο, υπονομεύει τον διάλογο. Και πάντως διάλογος με παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων δεν νοείται. Η Άγκυρα πρέπει να σταματήσει οριστικά τις παράνομες αυτές ενέργειες».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ