Κόσμος

14 Ιανουαρίου 2021 06:47

Κορονοϊός: Όλο και περισσότεροι Βέλγοι υπέρ του εμβολιασμού

Διάβασέ μου το...

Το εμβόλιο της Moderna έφτασε στο Βέλγιο, ενώ οι Αρχές της χώρας είναι σε αναζήτηση κέντρων εμβολιασμού.

Κορονοϊός: Όλο και περισσότεροι Βέλγοι υπέρ του εμβολιασμού
-

Της Μαρίας Αρώνη 

Ολοένα και περισσότεροι Βέλγοι, σύμφωνα με την εφημερίδα Le Soir, διάκεινται θετικά απέναντι στο ενδεχόμενο εμβολιασμού. Συγκεκριμένα, το ποσοστό όσων προτίθεντο να εμβολιαστούν ήταν 56% πριν τα Χριστούγεννα, ενώ σήμερα το αντίστοιχο ποσοστό έχει ανέλθει στο 77%.   

Το εμβόλιο της Moderna έφτασε στο Βέλγιο  

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Φαρμάκων του Βελγίου ανακοίνωσε ότι οι πρώτες δόσεις εμβολίων της  Moderna παραδόθηκαν χθες στο Βέλγιο, χωρίς ωστόσο να αποκαλύψει τον αριθμό των εμβολίων. Σύμφωνα με την εφημερίδα Le Soir, το Βέλγιο έχει παραγγείλει 2 εκ. δόσεις από το εμβόλιο της Μoderna, ενώ από το εμβόλιο της Pfizer η (πρώτη) παραγγελία αφορά 5 εκ. δόσεις. Σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα, τα εμβόλια της Moderna δεν προορίζονται για μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, αλλά θα χρησιμοποιηθούν για τον εμβολιασμό νοσοκομειακού προσωπικού, αλλά και μη νοσοκομειακού υγειονομικού προσωπικού πρώτης γραμμής. 

Το Βέλγιο σε αναζήτηση κέντρων εμβολιασμού 

Συσσωρεύονται τα ερωτηματικά σχετικά με την εμβολιαστική στρατηγική του Βελγίου, παρατηρεί με κριτική διάθεση η εφημερίδα L’Echo. Συγκεκριμένα, η εφημερία τονίζει ότι δεν υπάρχει ενημέρωση ως προς τον ακριβή αριθμό των δόσεων που έχουν παραληφθεί και τον ακριβή αριθμό όσων έχουν ήδη εμβολιαστεί. 

Σύμφωνα με την αρμόδια Επιτροπή για θέματα κορονοϊού, η επίσημη πλατφόρμα εμβολιασμών αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα τη λειτουργία της. Τα θέματα διαμετακόμισης σχετικά με τα μελλοντικά κέντρα εμβολιασμού καλύπτονται, επίσης, από ομίχλη. Το βασικότερο ερώτημα έχει να κάνει με το εάν τα κέντρα αυτά θα είναι έτοιμα να λειτουργήσουν εγκαίρως, δεδομένου ότι η φάση “1b” της εμβολιαστικής εκστρατείας, που θα αφορά άτομα άνω των 65, αλλά και μεταξύ 45 και 65 με υποκείμενα νοσήματα, θα πρέπει να ξεκινήσει τον Μάρτιο. Επισημαίνεται ότι αυτή η φάση αφορά περίπου 3,3 εκ. Βέλγους. 

Εκτιμάται ότι ο στόχος εμβολιαστικής κάλυψης της μεγαλύτερης μερίδας του πληθυσμού, ώστε να μπορέσει να υψωθεί “τείχος ανοσίας” στη χώρα, θα επιτευχθεί τον προσεχή Σεπτέμβριο, εάν κυλήσει ομαλά το χρονοδιάγραμμα παραδόσεων και εγκρίσεων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ