Αθλητικά

17 Ιανουαρίου 2021 08:58 Τελευταία ενημέρωση : 17 Ιανουαρίου 2021 19:46

“Άνοιξαν στόματα” μετά την καταγγελία της Μπεκατώρου

Διάβασέ μου το...

Εισαγγελική έρευνα μετά τις δημόσιες καταγγελίες της Ολυμπιονίκη. Η επιστολή του καταγγελλόμενου παράγοντα. Ντόμινο παραιτήσεων από την ΕΙΟ. Κι άλλες γυναίκες αθλήτριες σπάνε την σιωπή τους.

“Άνοιξαν στόματα” μετά την καταγγελία της Μπεκατώρου
-

 

Έσπασε η αλυσίδα της μετά την καταγγελία της  Σοφίας Μπεκατώρου, για σεξουαλική παρενόχληση στον χώρο του αθλητισμού πριν από 23 χρόνια, από παράγοντα της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας.

Γυναίκες, πρωταθλήτριες και με διακρίσεις στο χώρο τους, αποφάσισαν να μιλήσουν για τις ανάρμοστες συμπεριφορές των οποίων έγιναν δέκτες, στα χρόνια της νιότης τους.

Λίγο μετά την καταγγελία της Σοφίας Μπεκατώρου για σεξουαλική κακοποίηση η Μαρίνα Ψυχογιού κατήγγειλε με τη σειρά της παράγοντα της ίδιας ομοσπονδίας, χωρίς όμως να τον κατονομάσει.

Για τη δική της τραυματική εμπειρία μίλησε η αργυρή Ολυμπιονίκης Νίκη Μπακογιάννη,η οποία αποκάλυψε ότι έχει δεχθεί και η ίδια σεξουαλική παρενόχληση στο παρελθόν, στον χώρο του αθλητισμού.

Από την πλευρά της, η πρώην διεθνής πολίστρια και πρωταθλήτρια του τριάθλου Μάνια Μπικόφ περιγράφει, σε ανάρτηση της σε σελίδα κοινωνικής δικτύωσης, τα όσα βίωσε πριν από τριάντα χρόνια από γιατρό, ο οποίος αν και είχε πρόβλημα στον ώμο της ζητούσε να κατεβάσει το μαγιό. Στον συγκεκριμένο γιατρό την είχαν στείλει άνθρωποι που είχαν σχέση με την εθνική ομάδα πόλο εκείνης της εποχής.

Και η κολυμβήτρια Ραμπέα Ιατρίδου αποκάλυψε ότι δέχθηκε εξουαλική παρενόχληση, από γιατρό ο οποίος την εξέταζε γυμνή χωρίς να υπάρχει προφανής λόγος.

Η Πρόεδρος της Ένωσης των Συμμετεχόντων στους Ολυμπιακούς Αγώνες Β. Κοζομπόλη, μιλώντας στην εκπομπή του ΑΝΤ1 "Πρωινοί Τύποι", δήλωσε ότι υπάρχουν πολλές περιπτώσεις σαν της Σοφίας Μπεκατώρου και επισήμανε την ανάγκη άμεσων καταγγελιών.


Εισαγγελική έρευνα μετά την καταγγελία της Μπεκατώρου 

Αυτεπάγγελτη έρευνα θα ξεκινήσει η Εισαγγελία Πρωτοδικών μετά τις δημόσιες καταγγελίες της Ολυμπιονίκη Σοφίας Μπεκατώρου κατά παράγοντα της Ομοσπονδίας Ιστιοπλοΐας, τον οποίο κατονόμασε ως δράστη σεξουαλικής κακοποίησης που υπέστη πριν από 23 χρόνια κατά τη διάρκεια επαγγελματικού ταξιδιού της.

Η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Σωτηρία Παπαγεωργακοπούλου παρεμβαίνει αυτεπάγγελτα με την έναρξη προκαταρκτικής έρευνας προκειμένου να διαπιστωθεί τι ακριβώς συνέβη, στο πλαίσιο της οποίας θα κληθεί τη Δευτέρα ή την Τρίτη η Ολυμπιονίκης να καταθέσει όσα έχει ισχυριστεί, ανεξάρτητα αν η καταγγελλόμενη πράξη σε βάρος της κ. Μπεκατώρου έχει ήδη παραγραφεί.

Πληροφορίες αναφέρουν πως η Σοφία Μπεκατώρου ενδέχεται να έχει αναφερθεί στη σεξουαλική κακοποίηση που είχε υποστεί από τον κατονομαζόμενο παράγοντα, όταν κατέθεσε στο πλαίσιο έρευνας που διενεργεί η Εισαγγελία υπό την εποπτεία του Εισαγγελέα Κωνσταντίνου Σιμιτζόγλου, η οποία εκκίνησε έπειτα από καταγγελίες του Ολυμπιονίκη Νίκου Κακλαμανάκη για κακοδιαχείριση στην Ομοσπονδία Ιστιοπλοΐας.

Κύμα συμπαράστασης στην Σοφία Μπεκατώρου

Την ίδια ώρα, οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων εκφράζουν σύσσωμοι την υποστήριξή τους στη Σοφία Μπεκατώρου, ενώ η Νέα Δημοκρατία διέγραψε τον καταγγελλόμενο από μέλος τοπικής οργάνωσής της. 

Μετά το μπαράζ ανακοίνωσεων από το σύνολο των πολιτκών αρχηγών, η προεδρία ανακοίνωσε ότι τη Δευτέρα, στις 14:00 η Σοφία Μπεκατώρου θα συναντηθεί με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Ο υφυπουργός  Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης, κάλεσε να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Σοφίας Μπεκατώρου κι άλλοι αθλητές. «Να ανοίξουν τα στόματά τους, να μιλήσουν για τα δικά τους βιώματα αν έχουν αντίστοιχα περιστατικά και να τα καταγγείλουν στη δικαιοσύνη. Είμαστε εδώ, δίπλα τους να τους βοηθήσουμε. Παράλληλα, θα βοηθήσουμε να διαμορφωθεί ένα υγιές τοπίο για τη νέα γενιά των αθλητών. Είναι υποχρέωσή μας». 

Σοφία Μπεκατώρου

Ο πρώην σύζυγος της Σοφίας Μπεκατώρου, Ανδρέας Κοσματόπουλος, δεν μπόρεσε να κρύψει τη συγκίνησή του μιλώντας για την καταγγελία της πρώην γυναίκας του, ενώ τόνισε επίσης ότι δεν είχε γνώση του περιστατικού.

Η Ολυμπιονίκης της σκοποβολής Άννα Κορακάκη πήρε θέση για το ζήτημα της σεξουαλικής κακοποίησης και παρενόχλησης στον χώρο του αθλητισμού, καθώς και για την περίπτωση της Σοφίας Μπεκατώρου, μέσα από τον λογαριασμό της στο Instagram. Συγκεκριμένα, η Άννα Κορακάκη ανήρτησε ένα βίντεο στο προφίλ της, όπου εκφράζει τη συμπαράστασή της στη συνάδελφό της και σε όλα τα θύματα, ενώ προτρέπει συναθλητές και συναθλήτριες να μιλήσουν.

Νίκος Κακλαμανάκης: Ομερτά και βία στο ΔΣ της Ομοσπονδίας

Για τη Σοφία Μπεκατώρου μίλησε στο Open ο χρυσός Ολυμπιονίκης Νίκος Κακλαμανάκης. Συγκεκριμένα ανέφερε: «Την Σοφία Μπεκατώρου την γνωρίζω πολλά χρόνια. Δεν είναι μόνο κορυφαία αθλήτρια, αποδεικνύει ότι και στην θάλασσα είναι κορυφαία γιατί τολμά να λέει την αλήθεια της, η οποία μετά τα όσα είχα πει στην Βουλή, κι ήλπιζα ότι θα ήταν η αρχή για την Σοφία και για άλλους αθλητές της ομοσπονδίας να μιλήσουν, δυστυχώς δικαιώνομαι. Από τα 19 μου λέω ότι η ομοσπονδία είναι κράτος εν κράτει. 33 χρόνια μετά και με όσα καταγγέλει η Μπεκατώρου, καταλαβαίνουμε πόσο μεγάλο είναι το πρόβλημα. Εμείς οι αθλητές λέμε όχι στην κατάχρηση εξουσίας και στην χρήση βίας και κυρίως όχι στην κουλτούρα του βιασμού της σιωπής. Έχει πολλή ομερτά και βία μέσα στο διοικητικό συμβούλιο. Πιστεύω ότι δεν φτάνει να μην αδικούμε αλλά να μην αφήνουμε άλλους να αδικούν, αυτή είναι η πραγματική έννοια της δικαιοσύνης για εμένα» είπε και συνέχισε:

«Λυπάμαι για αυτήν την εξέλιξη αλλά πρέπει κάποια στιγμή μέσα σε αυτό το σκοτάδι που έχουμε βιώσει τόσα χρόνια να απαντήσουμε. Είχα ακούσει δεξιά κι αριστερά κάποια πράγματα αλλά όχι τόσο συγκεκριμένα. Μεγαλύτερος είναι ο βιασμός του σώματος αλλά της ψυχής. Σε πολλά παιδιά έχουν καταστρέψει το όνειρό τους γιατί τα έχουν δυσκολέψει σε τέτοιο βαθμό, τα έχουν απειλήσει ώστε να μην μπορούν να συνεχίσουν».

Η επιστολή του καταγγελλόμενου παράγοντα της ΕΙΟ

Με ανακοίνωσή της η Ελληνική Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία διευκρινίζει ότι ζήτησε και έλαβε την παραίτηση του καταγγελλόμενου από το ΔΣ της ΕΙΟ, ενώ δηλώνει συγκλονισμένη «από την χιονοστιβάδα των αποκαλύψεων στον Τύπο στις οποίες προχώρησε η αθλήτριά μας, Ολυμπιονίκης κυρία Σοφία Μπεκατώρου». 

Παράλληλα, η Ομοσπονδία ξεκαθαρίζει ότι «θα στηρίξει την αθλήτρια και θα σταθεί αρωγός της σε ό,τι χρειαστεί για την αποκάλυψη της αλήθειας σε κάθε αρμόδια αρχή». Σε γραπτή του δήλωση, ο καταγγελλόμενος τοποθετήθηκε για την εμπλοκή του ονόματός του στην καταγγελία της Σοφίας Μπεκατώρου. 

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας Αντώνης Δημητρακόπουλος, στον απόηχο των δηλώσεων της Σοφίας Μπεκατώρου και της αίσθησης που προκάλεσε η αρχική αντίδραση της ομοσπονδίας, μίλησε στο Open, αναφέροντας ότι «Είχαμε πει πως όταν γνωστοποιηθεί το όνομα του δράστη θα πράξουμε ό,τι πρέπει για να αποκατασταθεί η αλήθεια και να υποστεί τις συνέπειες που προβλέπονται. Η ΕΙΟ δεν είχε καμία διάθεση να υποβαθμίσει το γεγονός με την ανακοίνωσή της και αυτό φάνηκε και από την δεύτερη ανακοίνωση που ήταν συνέχεια της πρώτης».

Σοφία Μπεκατώρου - ιστιοπλόος

Η επιστολή του καταγγελλόμενου:

«Είναι αναμενόμενο καταγγελίες που εισφέρονται εις βάρος μου από δημόσιο πρόσωπο, μεγάλης αναγνωρισιμότητας και ευρείας κοινωνικής απήχησης, να συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης, να δημιουργούν αισθήματα συμπόνοιας για την καταγγέλλουσα και αποστροφής για τον φερόμενο "θύτη". 

Ωστόσο αποτελεί ελάχιστη κατάκτηση κάθε δημοκρατικού κράτους δικαίου και αντίστοιχη υποχρέωση των θεσμικών του φορέων, και των ΜΜΕ να μη στοχοποιούν πρόσωπα, να μην διακινούν τις φωτογραφίες τους, και να μην έχουν ήδη καταδικάσει τον δήθεν "θύτη", προτού του δοθεί η ευκαιρία να εκφέρει τη δική του άποψη για γεγονότα που δημοσιοποιήθηκαν από τρίτους. Όλα αυτά που η Δικαιοσύνη ως πρωταρχικά αρμόδιος φορέας σέβεται σε αντίστοιχες περιπτώσεις εν προκειμένω έχουν ήδη παραβιαστεί από τους όψιμους μιμητές της, που την υποκαθιστούν στο έργο της. 

Καλώ την Πολιτεία, τους θεσμικούς φορείς, και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης να σεβαστούν πρώτα την οικογένειά μου, τα παιδιά και τα εγγόνια μου, να αναμείνουν όσα υποχρεούμαι πλέον να εισφέρω σε κάθε αρμόδια αρχή και να αποστούν από κάθε ενέργεια που θα θυματοποιήσει περαιτέρω μέλη της οικογένειάς μου και εμένα προσωπικά». 

Κι άλλη παραίτηση από το ΔΣ της ΕΙΟ

Για λόγους αξιοπρέπειας και ευθιξίας παραιτήθηκε εγγράφως σήμερα και ο Γιώργος Χριστόπουλος του ΝΟ Καλαμακίου, ακριβώς όπως είχε ήδη πράξει από χτες ο Γιάννης Παπαδημητρίου (πρόεδρος του ΙΟΠ και υποψήφιος προέδρος της Ομοσπονδίας στις προσεχείς αρχαιρεσίες):

«Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,

Με ιδιαίτερη θλίψη είμαι υποχρεωμένος να σας δηλώσω ότι δεν δύναμαι να παραμείνω στο διοικητικό συμβούλιο της ομοσπονδίας ύστερα και από τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τις καταγγελίες της κ. Σοφίας Μπεκατώρου. Κατόπιν των συγκλονιστικών αυτών αναφορών, στέκομαι στην γενικότερη τους αντιμετώπιση από πλευράς της εκπροσώπησης ΕΙΟ και στο εν γένει κλίμα περαιτέρω διατάραξης του αθλητικού πνεύματος που επικρατεί το τελευταίο διάστημα.

Οι συνθήκες πλέον αυτές δεν με εκφράζουν ως άνθρωπο του Ναυταθλητισμού, ως Εργοδότη που απασχολεί δεκάδες οικογενειάρχες και ως Επιστήμονα. Προς τούτο σας υποβάλω την παραίτηση μου από μέλος του ΔΣ της ΕΙΟ με άμεση ισχύ» έγραψε ο Δρ-Ηλεκτρολόγος Μηχανικός κ. Χριστόπουλος προς τον πρόεδρο της ΕΙΟ, Αντώνη Δημητρακόπουλο.

Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι παραίτηση από τα καθήκοντά του, ως Νομικός Σύμβουλος της ΕΙΟ, έχει υποβάλλει και ο δικηγόρος Χρήστος Ηλιάδης.

Ανακοίνωση των δικηγόρων της Μπεκατώρου

Αναλάβαμε με αίσθημα ευθύνης την εκπροσώπηση της Ολυμπιονίκη μας Σοφίας Μπεκατώρου στα βήματα που θα ακολουθήσουν τη θαρραλέα, δημόσια καταγγελία της για τον βιασμό που υπέστη ως νεαρή αθλήτρια από παράγοντα του αθλητισμού.

Η υπόθεση της Σοφίας φωτίζει έναν κόσμο αθέατο, γνωστό σε πολλούς και συγκαλυπτόμενο, που λειτουργεί στον αντίποδα του αθλητικού πνεύματος, εκμεταλλεύεται και καταστρέφει νέους ανθρώπους και αθλητές, από θέση δύναμης κι εξουσίας. Έναν κόσμο που εκφράστηκε στην κυνική ανακοίνωση της εμπλεκόμενης Ομοσπονδίας.

Η απόφαση της Σοφίας να μιλήσει δημόσια συγκροτεί υπόδειγμα και παράδειγμα για κάθε άνθρωπο που υπέστη κακοποίηση οποιασδήποτε μορφής ενώ αγωνιζόταν για το όνειρό του και για τη ζωή του, στον αθλητισμό και αλλού. Και ως τέτοιο υπόδειγμα, θα τη στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις.

Από αύριο θα πραγματοποιήσουμε σειρά διαβημάτων προς τις αρμόδιες αρχές, με στόχο την άμεση ενεργοποίησή τους στην υπόθεση, στο πλευρό της Σοφίας και κάθε θύματος των συμπεριφορών και των εξουσιών που κατήγγειλε.

Οι πληρεξούσιοι δικηγόροι της Σοφίας Μπεκατώρου

Νίκος Κωνσταντόπουλος
Έλλη Ρούσσου
Ζωή Κωνσταντοπούλου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΌΜΗ:

 - Μητσοτάκης: Η Σοφία Μπεκατώρου είναι μια Ολυμπιονίκης της Ευθύνης, στο όνομα όλων

 - Μαρέβα Μητσοτάκη: Είμαι με τη Σοφία -Καταγγέλλουμε τη σεξουαλική βία

 - Γεννηματά για Μπεκατώρου: Σοφία, σ' ευχαριστούμε για το θάρρος σου

 - Διεθνής πολίστρια καταγγέλλει σεξουαλική παρενόχληση

 - Μενδώνη για Μπεκατώρου: Γενναία η στάση της, αποτελεί παράδειγμα



ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ