Quantcast

Υγεία - Περιβάλλον

22 Ιανουαρίου 2021 10:53 Τελευταία ενημέρωση : 22 Ιανουαρίου 2021 15:46

Κορονοϊός: Έκτακτη σύσκεψη για τις μεταλλάξεις

Διάβασέ μου το...

Σύσκεψη στο Υπουργείο Υγείας συγκάλεσε ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.

Κορονοϊός: Έκτακτη σύσκεψη για τις μεταλλάξεις

Σύσκεψη στο Υπουργείο Υγείας έχει συγκαλέσει στις 13:30, ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας

Στη σύσκεψη που θα έχει ως αντικείμενο το συντονισμό και την ενίσχυση της γονιδιωματικής επιτήρησης με τη λειτουργία πανελλαδικού δικτύου που παρακολουθεί και αναλύει τις μεταλλάξεις και παραλλαγές του ιού SARS-CoV-2, θα συμμετέχουν ο Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ) Δημήτρης Θάνος, ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας και οι Καθηγητές Σωτήρης Τσιόδρας, Γιώργος Σουρβίνος, Δημήτρης Παρασκευής και Γκίκας Μαγιορκίνης.

Επίθεση Ξανθού για τους εμβολιασμούς

Εν τω μεταξύ, επίσκεψη σε εμβολιαστικό κέντρο του Πειραιά, συγκεκριμένα στο Κέντρο Υγείας Νίκαιας, πραγματοποίησε ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός, επικεφαλής αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ που ενημερώθηκε από τον επιστημονικό υπεύθυνο του ΚΥ για την οργάνωση της εμβολιαστικής εκστρατείας και το ρόλο των δομών και των ανθρώπων της ΠΦΥ στη ομαλή διεξαγωγή της.

Ο κ. Ξανθός δήλωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ξεκαθαρίσει από την αρχή πως οι μαζικοί εμβολιασμοί κατά του SARS-CoV-2 είναι ένα εγχείρημα που πρέπει να πετύχει. Για να γίνει αυτό όμως χρειάζεται : 1. καλή οργάνωση της εμβολιαστικής εκστρατείας με αξιοποίηση των δημόσιων δομών ΠΦΥ και 2. επάρκεια εμβολίων. Και στα δύο αυτά κρίσιμα πεδία, η κυβέρνηση δεν κάνει ούτε ό,τι πρέπει ούτε όσα μπορεί. Αντί να προετοιμάσει έγκαιρα την ΠΦΥ έδωσε προτεραιότητα στη δημιουργία εμβολιαστικών κέντρων στα νοσοκομεία, κάτι που είναι εντελώς αντίθετο με το ρόλο τους ως δομές δευτεροβάθμιας περίθαλψης και εγκυμονεί κινδύνους για ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Επίσης, η κυβέρνηση και το Υπουργείο Υγείας δεν έχουν μεριμνήσει για την οργάνωση, σε συνεργασία με το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» των Δήμων, κατ’ οίκον εμβολιασμών σε υπερήλικες που αδυνατούν να μετακινηθούν στα εμβολιαστικά κέντρα. Το πιο σημαντικό όμως πρόβλημα που μπορεί να επιβραδύνει πολύ τη γρήγορη επίτευξη «συλλογικής ανοσίας» στον γενικό πληθυσμό , είναι η διαπιστωμένη αδυναμία των κατασκευαστριών εταιρειών να ανταποκριθούν στην αυξημένη ζήτηση στην Ευρώπη και στον υπόλοιπο κόσμο.  Αυτό το πρόβλημα κάνει ιδιαίτερα επίκαιρη, αναγκαία και εφικτή την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για άρση του καθεστώτος προστασίας της «πατέντας» με πρωτοβουλία της ΕΕ, έτσι ώστε να δοθεί η δυνατότητα ταχύτερης παραγωγής πολλαπλάσιων ποσοτήτων εμβολίων από φαρμακοβιομηχανίες της Ευρώπης ή τρίτων χωρών που έχουν τεχνογνωσία και εμπειρία στον τομέα των εμβολίων . Μια πρόταση που η κυβέρνηση Μητσοτάκη αρνείται πεισματικά να στηρίξει , παρά τη θετική στάση μεγάλης μερίδας επιστημόνων, ακαδημαϊκών, συλλόγων ασθενών, συνδικάτων και πολιτικών δυνάμεων σε πολλές χώρες της Ευρώπης.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ