Κοινωνία

26 Ιανουαρίου 2021 07:35 Τελευταία ενημέρωση : 26 Ιανουαρίου 2021 10:20

Απαγόρευση των συγκεντρώσεων άνω των 100 ατόμων

Διάβασέ μου το...

Προσωρινό μέτρο για τις συναθροίσεις ανακοίνωσε η ΕΛ.ΑΣ.. Ο συνδικαλιστής Στρ.Μπαλάσκας στον ΑΝΤ1.

Απαγόρευση των συγκεντρώσεων άνω των 100 ατόμων
-

Την απαγόρευση των συγκεντρώσεων άνω των 100 ατόμων μέχρι και την 1η Φεβρουαρίου ανακοίνωσε η Ελληνική Αστυνομία. Το μέτρο ισχύει σε όλη την επικράτεια και η παράβασή του επιφέρει ανάλογα πρόστιμα.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1 και την εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» ο συνδικαλιστής αστυνομικός, Στ.Μπαλάσκας, σημείωσε πως πρόκειται για «κατεπείγουσα εισήγηση των λοιμωξιολόγων», την οποία εφάρμοσε ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ.

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.

Με Απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, απαγορεύονται από την 06:00 ώρα σήμερα (26 Ιανουαρίου 2021) έως και την 06:00 ώρα της 1ης Φεβρουαρίου 2021, σε όλη την επικράτεια, όλες οι δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις, στις οποίες συμμετέχουν περισσότερα από (100) άτομα.

Για την έκδοση της Απόφασης ελήφθησαν, μεταξύ άλλων, υπόψη:

  • η συνδρομή εξαιρετικώς επιτακτικών λόγων δημοσίου συμφέροντος, που αφορούν στην προστασία της δημόσιας υγείας και συνίστανται στη λήψη έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση του σοβαρού κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19,
  • ο κίνδυνος περαιτέρω αύξησης του ρυθμού διάδοσης του κορωνοϊού από την πραγματοποίηση δημόσιων υπαίθριων συναθροίσεων με την αθρόα συμμετοχή ατόμων,
  • η από 22-01-2021 εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας, όπου, μεταξύ άλλων, προτείνεται ως ανώτατος αριθμός συμμετεχόντων σε δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις τα (100) άτομα.

Για τους παραβάτες, υπό την επιφύλαξη της εφαρμογής άλλων κυρώσεων που προκύπτουν από την κείμενη νομοθεσία, προβλέπονται οι ακόλουθες κυρώσεις:

  • διοικητικό πρόστιμο (5.000) ευρώ στα νομικά πρόσωπα και (3.000) ευρώ στα φυσικά πρόσωπα, που διοργανώνουν δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις και
  • διοικητικό πρόστιμο (300) ευρώ στα πρόσωπα που παραβιάζουν την απαγόρευση συμμετέχοντας σε δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις.

Πού ισχύει το μέτρο

Σε συνέχεια σημερινής Ανακοίνωσης για την Απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας σχετικά με το θέμα των δημόσιων υπαίθριων συναθροίσεων, διευκρινίζεται ότι η Απόφαση δεν σχετίζεται με οποιαδήποτε προγραμματισμένη συνάθροιση, ενώ επίσης δεν αφορά στην παρουσία πολιτών σε εμπορικά σημεία, καταστήματα κ.λπ.

Πρόκειται για εισήγηση της αρμόδιας Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας, η οποία για να αποκτήσει τυπική ισχύ, όπως προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία, απαιτείται η έκδοση Απόφασης από τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, όπως και έγινε στη συγκεκριμένη περίπτωση.

Ουσιαστικά με τη συγκεκριμένη Απόφαση, σύμφωνα με την εισήγηση της Επιτροπής, επιτρέπονται οι δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις μέχρι (100) άτομα, με την απαραίτητη τήρηση όλων των προβλεπόμενων μέτρων.

Ηλιόπουλος: Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει την πανδημία σαν ζήτημα δημόσιας τάξης

«Η κυβέρνηση συνεχίζει να αντιμετωπίζει την πανδημία περισσότερο σαν ζήτημα δημόσιας τάξης, παρά ως ζήτημα δημόσιας υγείας», τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο 105.5 FM». «Το πρώτο πράγμα που σκέφτεται πάντα η ΝΔ είναι να επιβάλει περιοριστικά μέτρα, τα οποία αμφισβητούν και δημοκρατικά δικαιώματα, αντί να σκεφτεί ουσιαστικά μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας», σημείωσε.

«Πριν από μερικές ημέρες, ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Ιατρικού Συλλόγου δήλωσε ότι οι μολύνσεις γίνονται, κατά κύριο λόγο, στα τρένα, στα λεωφορεία και στους χώρους δουλειάς. Την ίδια στιγμή, όμως, ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζει μέχρι σήμερα να αμφισβητεί ότι υπάρχουν στοιχεία που να συνδέουν τα ΜΜΜ με τη μεγάλη διασπορά του ιού, ενώ και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι δεν υπάρχει εξακριβωμένος συσχετισμός ανάμεσα στους μεγάλους χώρους εργασίας και τη μετάδοση του ιού», υπογράμμισε ο Ν. Ηλιόπουλος. «Αντί, επομένως, να παίρνουν μέτρα όπως είναι η επίταξη ιδιωτικών κλινικών ή η προστασία της υγείας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, για άλλη μια φορά, με μια νυχτερινή απόφαση, η κυβέρνηση απαγορεύει τις συναθροίσεις», επισήμανε.

«Όμως, από το Νοέμβρη μέχρι σήμερα έχουμε θρηνήσει περισσότερους από 5.000 συμπολίτες μας και η ΝΔ αρνείται να κάνει τα αυτονόητα για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας», πρόσθεσε, καταλογίζοντας στην κυβέρνηση «εγκληματικές ευθύνες γιατί -μπροστά σε ένα τρίτο κύμα που φαίνεται να έρχεται- δεν αλλάζει ούτε στο ελάχιστο τη στρατηγική της». «Επιπλέον, η απόφαση για απαγόρευση συναθροίσεων, έρχεται σε μια περίοδο που οι φοιτητές κατεβαίνουν στο δρόμο για να υπερασπιστούν δημοκρατικά δικαιώματα και το δημόσιο πανεπιστήμιο», τόνισε ο Νάσος Ηλιόπουλος.«Κι αυτό, γιατί η κυβέρνηση -εκτός από την ίδρυση της πανεπιστημιακής αστυνομίας- με τις πολιτικές που προωθεί στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, αποκλείει παιδιά από το δημόσιο πανεπιστήμιο για να δημιουργήσει πελατεία για τα ιδιωτικά κολέγια», σημείωσε.

«Αποτρόπαιη και αντισυνταγματική» χαρακτήρισε μεταξύ άλλων, την απόφαση αυτή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Ραγκούσης μιας και όπως είπε συνδέεται άμεσα με την ψήφιση του νομοσχεδίου που θα κατατεθεί στη βουλή εντός των επόμενων ημερών και αφορά στην αστυνόμευση των Πανεπιστημίων, μιλώντας στο «Θέμα 104,6».


ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ