Κοινωνία

28 Ιανουαρίου 2021 14:56 Τελευταία ενημέρωση : 28 Ιανουαρίου 2021 22:37

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο: απίστευτος συνωστισμός στα Προπύλαια (εικόνες)

Διάβασέ μου το...

Παρά τον ορατό κίνδυνο για νέα μέτρα και ενώ είναι σε ισχύ η απαγόρευση για δημόσιες συναθροίσεις άνω των 100 ατόμων, τα Προπύλαια ήταν ασφυκτικά γεμάτα από κόσμο.

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο: απίστευτος συνωστισμός στα Προπύλαια (εικόνες)
-

Θορυβημένοι για την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας εμφανίζονται οι επιδημιολόγοι που συνεδριάζουν το απόγευμα εκτάκτως. Σε πολλές περιοχές η κατάσταση επιδεινώνεται, ενώ η απότομη αύξηση στον αριθμό των κρουσμάτων ενδέχεται να βάλει στον "πάγο" την επαναλειτουργία γυμνασίων και λυκείων και να επαναφέρει τις αγορές με ραντεβού.

Παρ όλα αυτά απίστευτος συνωστισμός επικράτησε στο κέντρο της Αθήνας, κατά το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο. Εκατοντάδες φοιτητές και μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας ξεχύθηκαν στους δρόμους την ώρα που βρίσκεται σε ισχύ η απαγόρευση για δημόσιες συναθροίσεις άνω των 100 ατόμων.

Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες ζητούν να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας, ενώ αντιδρούν στην πανεπιστημιακή Αστυνομία, στις αλλαγές στον τρόπο εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και σε σειρά άλλων θεμάτων.

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο

Παράλληλα η εκπαιδευτική κοινότητα ζητά, μεταξύ άλλων, να παρθούν επιπλέον μέτρα, ώστε τα σχολεία να είναι ανοικτά, να λειτουργούν δια ζώσης και να είναι υγειονομικά ασφαλή, να αποσυρθεί η υπουργική απόφαση που αυξάνει το ωράριο των νηπιαγωγών, να καταργηθεί η εσωτερική και εξωτερική αξιολόγηση των σχολείων.  Ακόμη, αναρτήθηκε μεγάλο πανό στην Πρυτανεία με τίτλο «Όχι στην πειθάρχηση, όχι στην καταστολή» από καθηγητές και εργαζομένους στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Νωρίτερα, έξω από τη Βουλή, βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ άνοιξαν πανό «Όχι στη δημοκρατική εκτροπή, δημόσια και δωρεά Παιδεία - Δικαίωμα στη γνώση - Δικαίωμα στον Αγώνα». Προσωρινά διακόπηκε η κυκλοφορία στους δρόμους γύρω από το κέντρο της Αθήνας, ενώ κατόπιν εντολής της Ελληνικής Αστυνομίας έκλεισε ο σταθμός του μετρό "Πανεπιστήμιο".

ΠΑΝΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ - ΑΘΗΝΑ

«Η Ελληνική Αστυνομία ποτέ δεν έχει διάθεση για σύγκρουση. Μπορεί ο αριθμός των διαδηλωτών να ήταν πολλαπλάσιος του επιτρεπομένου, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα διακινδυνεύαμε να συγκρουστούν οι δυνάμεις με τους διαδηλωτές. Άλλωστε σε κανένα σημείο δεν υπήρξε φθορά δημόσιας ή ιδιωτικής περιουσίας, αλλά ούτε και επίθεση σε αστυνομικό», σχολίασαν αστυνομικές πηγές.

Πολιτική κόντρα μετά τις εικόνες συνωστισμού

Σε δήλωσή του για τις εικόνες συνωστισμού στα Προπύλαια, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Ταραντίλης, αναφέρει πως «είναι αυτονόητο ότι η Κυβέρνηση σέβεται πλήρως το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα του συνέρχεσθαι. Είναι επίσης όμως αυτονόητο και δεδομένο ότι πρέπει να προστατευθεί η δημόσια υγεία. Για τις σημερινές αδιανόητες εικόνες συγχρωτισμού στο εκπαιδευτικό συλλαλητήριο φέρουν ευθύνη όσοι επενδύουν σε μια τεχνητή όξυνση, αδιαφορώντας προκλητικά για τους υγειονομικούς κινδύνους. Είναι οι ίδιοι άλλωστε που καταγγέλλουν συνέχεια την κυβέρνηση για κάθε μέτρο που λαμβάνει. Οι πολίτες βλέπουν και κρίνουν».

ΠΑΝΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ - ΑΘΗΝΑ


Άμεση ήταν η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ στον κυβερνητικό εκπρόσωπο. Σε ανακοίνωσή του αναφέρει: «Η κυβέρνηση εν μέσω πανδημίας προωθεί την είσοδο της αστυνομίας στα ΑΕΙ κόντρα στο σύνολό της πανεπιστημιακής κοινότητάς. Ούτε ένας πρύτανης, ούτε μια Σύγκλητος, ούτε ένα τμήμα δεν συμφωνεί με αυτή την αυταρχική επιλογή. Ούτε καν τα συνδικαλιστικά όργανα των αστυνομικών δεν συμφωνούν. Ο πρώην πρύτανης του ΕΚΠΑ και πρώην βουλευτής της ΝΔ κ. Φορτσάκης κατέθεσε επίσης τη διαφωνία του. Καλούμε λοιπόν την κυβέρνηση να αποσύρει την πρόταση νόμου, και όχι να κουνάει το δάχτυλο στην ακαδημαϊκή κοινότητα που υπερασπίζεται τη Δημοκρατία και το Σύνταγμα.

Όσο για τις εικόνες συνωστισμού, αν η κυβέρνηση θέλει να κάνει κάτι ας ασχοληθεί με την αποσυμφόρηση των ΜΜΜ, όπου χιλιάδες πολίτες στοιβάζονται καθημερινά σε τρένα και λεωφορεία με αραιά δρομολόγια, και ας διενεργήσει ελέγχους σε εργοστάσια που έχουν μετατραπεί σε εστίες υπερμετάδοσης, όπως και σε κεντρικούς εμπορικούς δρόμους.»

ΠΑΝΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ - ΑΘΗΝΑ

ΠΑΝΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ - ΑΘΗΝΑ

«Η Κυβέρνηση από την μία διαφημίζει τους ευρωπαϊκούς χάρτες για την εξέλιξη της πανδημίας και από την άλλη διαρρέει τα περί του 3ου lockdown. Ακούσαμε κιόλας το πρωί από τον κ. Μητσοτάκη στο Υπουργικό Συμβούλιο να επισημαίνει και τους “σχετικούς κινδύνους”. Διερωτόμαστε ωστόσο, πότε ακριβώς βγήκαμε από το 2ο lockdown και τι πραγματικά έχει κάνει η Κυβέρνηση για να αποφύγουμε το 3ο κύμα», αναφέρει η ανακοίνωση που εξέδωσε το Γραφείο Τύπου του ΜέΡΑ25.

ΠΑΝΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ - ΑΘΗΝΑ