Οικονομία

01 Φεβρουαρίου 2021 16:30 Τελευταία ενημέρωση : 01 Φεβρουαρίου 2021 21:22

Μεταβιβάσεις ακινήτων με ένα “κλικ”

Διάβασέ μου το...

Πότε αναμένεται να γίνεται ψηφιακά η διαδικασία στην Ελλάδα. Πως θα “συμβαδίζει” με τις αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες.

Μεταβιβάσεις ακινήτων με ένα “κλικ”
-

 

Του Νίκου Ρογκάκου

Παράλληλα με τις αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες,  στο υπουργείο Οικονομικών προωθούν το σχέδιο των ηλεκτρονικών μεταβιβάσεων ακινήτων.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, μετά το Μάρτιο θα ξεκινήσει να λειτουργεί πιλοτικά η ψηφιακή μεταβίβαση ακινήτων ενώ μέχρι το τέλος τους 2021 το σύνολο σχεδόν των υποθηκοφυλακείων θα μετεξελιχθούν σε κτηματολογικά γραφεία και θα διευρυνθεί το πλήθος των υπηρεσιών του κτηματολογίου που παρέχονται διαδικτυακά. Επίσης με χρηματοδότηση  από το Ταμείο Ανάκαμψης θα προχωρήσει το έργο της ψηφιοποίησης των αρχείων των υποθηκοφυλακείων.

Για τις ηλεκτρονικές μεταβιβάσεις ακινήτων ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής μιλώντας στο 38ο συνέδριο της ΠΟΜΙΔΑ ανέφερε ότι «προκειμένου να διευκολύνουμε τις μεταβιβάσεις των ακινήτων προχωράμε στην ψηφιοποίηση των δηλώσεων φορολογίας φόρου μεταβίβασης ακινήτων και σε λίγες ημέρες θα είμαστε σε θέση να βγάλουμε προς τα έξω την πλατφόρμα για τις δηλώσεις αυτές.

Είναι στόχος μας να συμβάλουμε αποτελεσματικά στην επίσπευση της διαδικασίας μεταβίβασης ακινήτων. Από τη δική μας πλευρά θέλουμε η διαδικασία της υποβολής της δήλωσης η πληρωμή του φόρου και η οριστικοποίηση της διαδικασίας να ολοκληρώνεται σε μία ημέρα».

Επίσης ετοιμάζει μια νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα  για την δήλωση των στοιχείων μίσθωσης ακινήτων με  τον Γιώργο Πιτσιλή να δηλώνει ότι «επανεξετάζουμε και εφαρμογές που έχουμε ήδη όπως για παράδειγμα την εφαρμογή της δήλωσης πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης ακινήτων έτσι ώστε να ξαναδούμε πως θα την κάνουμε πιο λειτουργική με την βοήθεια της ΠΟΜΙΔΑ και των λογιστών».


ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ