Πολιτική

08 Φεβρουαρίου 2021 13:03 Τελευταία ενημέρωση : 08 Φεβρουαρίου 2021 21:27

Μητσοτάκης: αυτονόητη υποχρέωση ο συντονισμός Ελλάδας – Κύπρου

Διάβασέ μου το...

Με τον Πρόεδρο της Κύπρου συναντήθηκε ο Πρωθυπουργός, στη Λευκωσία.

Μητσοτάκης: αυτονόητη υποχρέωση ο συντονισμός Ελλάδας – Κύπρου
-

Ο συντονισμός των θέσεων Αθήνας και Λευκωσίας ενόψει της άτυπης πενταμερούς συνάντησης των δύο Κυπριακών κοινοτήτων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, ήταν τα βασικότερο - μεταξύ άλλων - θέμα που εξετάστηκε κατά την συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, σήμερα στη Λευκωσία.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επαναδιαβεβαίωσε τον κ. Αναστασιάδη ότι παραμένει «κορυφαία εθνική προτεραιότητα» της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, ο τερματισμός της τουρκικής κατοχής και η εξεύρεση συνολικής και συμπεφωνημένης λύσης του Κυπριακού. Παράλληλα ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα ουδέποτε θα αποδεχθεί τετελεσμένα, ούτε και θα συναινέσει στη νομιμοποίησή τους.

Επίσης ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι θα εξακολουθήσει να συμπαρίσταται «στον δίκαιο και ειρηνικό αγώνα της Κυπριακής Δημοκρατίας για την οριστική άρση των συνεπειών της συνεχιζόμενης τουρκικής κατοχής στην Κύπρο», ενώ έκανε λόγο για την ανάγκη μιας λύσης δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής προς όφελος όλων των Κύπριων.

Ο Πρωθυπουργός περιέγραψε ως μόνη βιώσιμη λύση, μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, και όρισε τα χαρακτηριστικά της τα οποία όπως είπε είναι «απαράβατα».

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ - ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ - ΚΥΠΡΟΣ

Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό, τα χαρακτηριστικά αυτά είναι «πολιτική ισότητα, όπως ορίζεται στις αποφάσεις, ένα κράτος με διεθνή προσωπικότητα, μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια. Και με διασφάλιση της ανεξαρτησίας και εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας». Και προσέθεσε ότι προαπαιτούμενο της επανένωσης, αποτελεί η πλήρης και ταχεία απόσυρση των κατοχικών στρατευμάτων.

Επίσης κατά τη συνάντησή τους οι δύο ηγέτες - σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές - επιβεβαίωσαν την ετοιμότητα των δύο χωρών να συμμετάσχουν στην άτυπη πενταμερή συνάντηση την οποία προτίθεται να συγκαλέσει ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, με απώτερο στόχο την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων επίλυσης του Κυπριακού.

Όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές, υπήρξε πλήρης συναντίληψη ότι «το μοναδικό και δεσμευτικό για όλους πλαίσιο διαπραγμάτευσης ορίζεται από τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και το ευρωπαϊκό κεκτημένο».

Τέλος ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας για την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων και τις τελευταίες εξελίξεις.

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ  - ΝΊΚΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ

Λίγο πριν από την έναρξη της κατ’ ιδίαν συνάντησης του με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε: «Κύριε Πρόεδρε, αγαπητέ μου Νίκο, θεώρησα υποχρέωσή μου σε αυτήν την κρίσιμη συγκυρία να βρεθώ στην Κύπρο για να συζητήσουμε δια ζώσης, ακόμα μια φορά, τις μείζονες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε, πάντα από κοινού και πάντα συντονισμένα, Ελλάδα και Κύπρος. Και καθώς εισερχόμαστε σε μια περίοδο πυκνών εξελίξεων, εν αναμονή και της σύγκλησης της Άτυπης Πενταμερούς, είναι αυτονόητη υποχρέωση και ανάγκη η Ελληνική Δημοκρατία και η Κυπριακή Δημοκρατία να είναι απολύτως συντονισμένες, έτσι ώστε από κοινού να διεκδικήσουμε αυτό το οποίο και εσύ διατύπωσες ως την επιθυμία του Κυπριακού λαού: Την επανένωση του νησιού στα πλαίσια πάντα των αποφάσεων που έχουν ληφθεί, στο πλαίσιο των προδιαγεγραμμένων αποφάσεων του ΟΗΕ, για να εξασφαλίσουμε την ειρηνική συμβίωση Ελληνοκυπρίων - Τουρκοκυπρίων σε μια επανενωμένη και ειρηνική Κύπρο».

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ - ΚΥΠΡΟΣ

«Θα έχουμε, λοιπόν, την ευκαιρία να τα συζητήσουμε όλα αυτά αναλυτικά και φυσικά όπως είπες να κάνουμε μια συνολική επισκόπηση των εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο. Άλλά να συντονιστούμε και στο κρίσιμο ζήτημα της αντιμετώπισης της πανδημίας όπου Ελλάδα και Κύπρος - πρέπει να το πούμε αυτό - τα έχουμε καταφέρει και οι δυο χώρες καλύτερα από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες και καθώς πλησιάζουμε πια στο τέλος αυτής της περιπέτειας, με την αύξηση και του ρυθμού των εμβολιασμών, είναι σημαντικό να προετοιμαζόμαστε και για την επόμενη μέρα. Είμαστε δύο χώρες εξαρτημένες και οι δύο από τον καλοκαιρινό Τουρισμό και είναι καλό στο πλαίσιο αυτό να είμαστε συντονισμένοι έτσι ώστε να διευκολύνουμε ταξιδιώτες υπό προϋποθέσεις που θα θέσουμε να έρθουν να επισκεφθούν το καλοκαίρι την Ελλάδα και την Κύπρο. Είναι πολύ σημαντικό για τις οικονομίες και των δύο χωρών. Και πάλι σε ευχαριστώ για το θερμό σου καλωσόρισμα και προσβλέπω όπως πάντα σε πολύ ουσιαστικές συνομιλίες».

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ - ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ - ΚΥΠΡΟΣ

«Η λύση του Κυπριακού δεν μπορεί να αποκλίνει από τα ψηφίσματα του Συμβούλιου Ασφαλείας και τις ευρωπαϊκές αξίες», τόνισε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ξεκινώντας τις κοινές δηλώσεις που ακολούθησαν μετά τη συνάντησή του με τον Έλληνα Πρωθυπουργό.

«Κοινή μας θέση είναι πως η αποφασιστικότητα για την εμπλοκή σε μία έναρξη διαδικασίας διαλόγου, δεν αναιρεί την ανάγκη για δημιουργικό κλίμα» είπε στη συνέχεια ο κ. Αναστασιάδης, επισημαίνοντας πως «απαιτείται η συμβολή της Τουρκίας στη δημιουργία κατάλληλου κλίματος, τερματίζοντας μονομερείς ενέργειες που θα οδηγήσουν στο αντίθετο από το προσδοκώμενο αποτέλεσμα».

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ - ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ - ΚΥΠΡΟΣ

Και αφού ευχαρίστησε τον Έλληνα Πρωθυπουργό για την υποστήριξη της Αθήνας, ο Πρόεδρος της Κύπρου σημείωσε: «Επιδιώκουμε να δούμε μία Τουρκία που θα αποδεικνύει εμπράκτως πως επιθυμεί έναν ειλικρινή και εποικοδομητικό διάλογο, μακριά από μονομερείς ενέργειες. Θέλουμε να πιστεύουμε πως η ΕΕ θα επιδείξει αλληλεγγύη. Ευχαριστώ τον φίλο Κυριάκο για την ενδελεχή ενημέρωση για τις διερευνητικές επαφές. Κοινή πεποίθηση είναι πως ο διάλογος θα πρέπει να περιορίζεται στην επίσημη ατζέντα». Και συμπλήρωσε: «Τα τριμερή σχήματα στην ευρύτερη περιοχή αποδεικνύουν πως Ελλάδα και Κύπρος αποτελούν πυλώνες σταθερότητας και ειρήνης, χωρίς να αποκλείουμε κανέναν».

Στις διευρυμένες συνομιλίες συμμετείχαν από ελληνικής πλευράς ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Χρήστος Ταραντίλης, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών, Θεμιστοκλής Δεμίρης, η Διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, Πρέσβης Ελένη Σουρανή και ο Πρέσβης της Ελλάδος στην Κύπρο, Θεοχάρης Λαλάκος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ