Κοινωνία

08 Φεβρουαρίου 2021 21:29

Lockdown: “Βροχή” τα πρόστιμα σε πελάτες έξω από καταστήματα με “take away”

Διάβασέ μου το...

Σαρωτικοί οι έλεγχοι για την τήρηση των περιοριστικών μέτρων.  “Λουκέτα” σε πέντε επιχειρήσεις. Χαρακτηριστικές περιπτώσεις παραβάσεων.

Lockdown: “Βροχή” τα πρόστιμα σε πελάτες έξω από καταστήματα με “take away”
-

Οι αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες (ΕΛ.ΑΣ., Λιμενικό Σώμα, ΕΑΔ, ΔΙ.Μ.Ε.Α.,Σ.ΕΠ.Ε., Περιφέρειες και Δημοτική Αστυνομία) διενήργησαν το περασμένο τριήμερο (5-7 Φεβρουαρίου) συνολικά 239.852 ελέγχους και κατέγραψαν 5.912 περιπτώσεις παραβίασης των μέτρων επιδημιολογικού συναγερμού.

Συνολικά επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 1.801.950 ευρώ και κύρωση αναστολής λειτουργίας 15 ημερών σε πέντε επιχειρήσεις.

Η Ελληνική Αστυνομία επιφορτίστηκε με τον κύριο όγκο των ελέγχων (215.449).

Κυριότερες παραβάσεις

  • Μη χρήση μάσκας.
  • Μη νόμιμη μετακίνηση.
  • Μη τήρηση της αναστολής λειτουργίας/ειδικών κανόνων λειτουργίας του κλάδου.
  • Διοργάνωση και συμμετοχή σε ιδιωτικές συναθροίσεις σε οικίες.

LOCKDOWN - ΚΛΕΙΣΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ - ΕΛΕΓΧΟΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ

Χαρακτηριστικές περιπτώσεις

1. Η ΕΛ.ΑΣ προχώρησε σε 56 συλλήψεις για παραβιάσεις σχετικά με τους ειδικούς όρους λειτουργίας των επιχειρήσεων και τη διοργάνωση ιδιωτικών συναθροίσεων σε οικίες.

2. Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε πρόστιμα συνολικού ύψους 1.500 ευρώ σε πέντε καταστήματα για μη ανάρτηση με έγγραφο ή ψηφιακό τρόπο του μέγιστου αριθμού καταναλωτών που επιτρέπονται εντός του καταστήματος, στις Περιφέρειες Ηπείρου και Κρήτης.

3. Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε πρόστιμο ύψους 3.000 ευρώ σε ένα ζαχαροπλαστείο για πελάτες εντός του καταστήματος, στην Περιφέρεια Αττικής.

4. Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε πρόστιμα συνολικού ύψους 5.000 ευρώ σε πέντε καταστήματα λιανικού εμπορίου για εξυπηρέτηση πελατών χωρίς ραντεβού.

5. Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε πρόστιμο ύψους 5.000 ευρώ σε ένα κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος για παραβίαση της αναστολής λειτουργίας, στην Περιφέρεια Αττικής.

6. Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε πρόστιμο ύψους 5.000 ευρώ σε ένα κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος για παραβίαση της αναστολής λειτουργίας, στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

take away - καφέ

7. Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε πρόστιμα συνολικού ύψους 12.000 ευρώ σε τέσσερα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος για παραμονή πελατών εξωτερικά των καταστημάτων, στην Περιφέρεια Κρήτης.

8. Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε πρόστιμο ύψους 3.000 ευρώ σε ένα κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.

9. Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε πρόστιμο ύψους 1.000 ευρώ σε ένα κομμωτήριο για εξυπηρέτηση πελατών χωρίς ραντεβού, στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

10. Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε πρόστιμα συνολικού ύψους 21.000 ευρώ σε επτά φυσικά πρόσωπα - διοργανωτές  ιδιωτικής συνάθροισης σε οικία στις Περιφέρειες Αττικής, Κεντρικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης και Ηπείρου.

11. Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε πρόστιμο ύψους 3.000 ευρώ σε έναν υπεύθυνο λέσχης, στην Περιφέρεια Αττικής.

οίκος ανοχής

12. Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε πρόστιμο ύψους 5.000 ευρώ σε έναν οίκο ανοχής για παραβίαση της αναστολής λειτουργίας, στην Περιφέρεια Αττικής.

13. Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε πρόστιμα συνολικού ύψους 6.000 ευρώ σε δύο ιδιοκτήτες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, στην Περιφέρεια Αττικής.

14. Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε πρόστιμο ύψους 3.000 ευρώ και 15 ημέρες αναστολή λειτουργίας σε έναν υπεύθυνο παντοπωλείου, στην Περιφέρεια Αττικής.

15. Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε πρόστιμο ύψους 3.000 ευρώ σε προσωρινά υπεύθυνο καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος και 5.000 ευρώ στην επιχείρηση.

16. Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε πρόστιμο ύψους 3.000 ευρώ σε προσωρινά υπεύθυνο γυμναστηρίου και 5.000 ευρώ στον ιδιοκτήτη, στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

17. Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε πρόστιμο ύψους 5.000 ευρώ σε ένα κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

18. Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε πρόστιμο ύψους 5.000 ευρώ σε ένα κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος για παραμονή πελατών εντός του καταστήματος και εξυπηρέτηση καθήμενων πελατών, στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Πάρτυ - ποτά

19. Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε πρόστιμο ύψους 3.000 ευρώ σε έναν διοργανωτή ιδιωτικής συνάθροισης σε οικία, στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

20. Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε πρόστιμο ύψους 5.000 ευρώ και 15 ημέρες αναστολή λειτουργίας σε έναν ιδιοκτήτη καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος, στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων.

21. Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε πρόστιμα συνολικού ύψους 3.00 ευρώ σε δύο ιερείς γιατί επέτρεψαν την παρουσία πιστών, στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

22. Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε πρόστιμο ύψους 5.000 ευρώ σε ένα κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος για παραβίαση των μέτρων αποφυγής διασποράς του κορονοϊού, στην Περιφέρεια Αττικής.

23. Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε πρόστιμο ύψους 3.000 ευρώ σε έναν διοργανωτή ιδιωτικής συνάθροισης σε αυλή, στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.

24. Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε πρόστιμο ύψους 3.000 ευρώ σε έναν διοργανωτή ιδιωτικής συνάθροισης σε αυλή στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης.

25. Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε πρόστιμο ύψους 5.000 ευρώ και 15 ημέρες αναστολή λειτουργίας σε έναν ιδιοκτήτη καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος και 3.000 ευρώ στον προσωρινά υπεύθυνο για εξυπηρέτηση καθήμενων πελατών, στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

26. Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε πρόστιμο ύψους 5.000 ευρώ σε έναν πρόεδρο συλλόγου δρομέων Υγείας για διοργάνωση ομαδικού περίπατου, στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.  

27. Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε πρόστιμο ύψους 3.000 ευρώ σε έναν διοργανωτή ιδιωτικής συνάθροισης σε αυλή, στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Ιερέας - παπάς

28. Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε πρόστιμα συνολικού ύψους 3.000 ευρώ σε δύο ιερείς γιατί επέτρεψαν την παρουσία πιστών, στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

29. Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε πρόστιμα συνολικού ύψους 9.000 ευρώ σε τρεις διοργανωτές ιδιωτικής συνάθροισης σε οικία, στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

30. Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε πρόστιμο ύψους 3.000 ευρώ σε έναν διοργανωτή ιδιωτικής συνάθροισης σε οικία, στην Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

31. Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε πρόστιμο ύψους 5.000 ευρώ σε ένα κατάστημα λιανικού εμπορίου  και 3.000 ευρώ στον προσωρινά υπεύθυνο για εξυπηρέτηση πελατών, στην Περιφέρεια Αττικής.

32. Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε πρόστιμο ύψους 3.000 ευρώ σε έναν διοργανωτή ιδιωτικής συνάθροισης, στην Περιφέρεια Αττικής.

33. Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε πρόστιμο ύψους 5.000 ευρώ σε έναν ιδιοκτήτη καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος και 3.000 ευρώ στον προσωρινά υπεύθυνο, στην Περιφέρεια Αττικής.

34. Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε πρόστιμα συνολικού ύψους 9.000 ευρώ σε τρεις διοργανωτές ιδιωτικής συνάθροισης, στην Περιφέρειες Αττικής.

35. Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε πρόστιμο ύψους 5.000 ευρώ σε έναν ιδιοκτήτη εμπορικού καταστήματος για εξυπηρέτηση πελατών,  στην Περιφέρεια Αττικής.

36. Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε πρόστιμο ύψους 3.000 ευρώ σε έναν ιδιοκτήτη καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος, για παραμονή πελατών εντός του καταστήματος, στην Περιφέρειες Αττικής.

Κομμωτήριο - κομμωτήρια

37. Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε πρόστιμο ύψους 3.000 ευρώ σε ένα κομμωτήριο, στην Περιφέρεια Αττικής.

38. Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε πρόστιμο ύψους 3.000 ευρώ σε ένα κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος για παραμονή πελατών σε εξωτερικό χώρο ευθύνης του καταστήματος, στην Περιφέρεια Αττικής.

39. Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε πρόστιμο ύψους 3.000 ευρώ σε ένα οπωροπωλείο  για υπέρβαση ωραρίου λειτουργίας, στην Περιφέρεια Αττικής.

40. Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε πρόστιμο ύψους 3.000 ευρώ σε ένα κατάστημα χαλιών, στην Περιφέρεια Αττικής.

41. Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε πρόστιμο ύψους 3.000 ευρώ σε ένα κατάστημα αρτοποιείο – καφέ – ζαχαροπλαστείο, στην Περιφέρεια Αττικής.

42. Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε πρόστιμο ύψους 3.000 ευρώ σε μία καντίνα, στην Περιφέρεια Αττικής.

43. Το Λιμενικό επέβαλε πρόστιμα συνολικού ύψους 13.500 ευρώ σε φυσικά πρόσωπα για μη χρήση μάσκας και μη νόμιμη μετακίνηση, σε ολόκληρη την Επικράτεια.

44. Η Δημοτική Αστυνομία Αθηνών επέβαλε πρόστιμα συνολικού ύψους 15.100 ευρώ σε φυσικά πρόσωπα για μη χρήση μάσκας και μη νόμιμη μετακίνηση.

45. Η ΔΙ.Μ.Ε.Α. επέβαλε πρόστιμα συνολικού ύψους 900 ευρώ σε τρία καταστήματα για μη ανάρτηση με έγγραφο ή ψηφιακό τρόπο του μέγιστου αριθμού καταναλωτών που επιτρέπονται εντός του καταστήματος στην, Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Φαρμακείο

46. Η ΔΙ.Μ.Ε.Α. επέβαλε πρόστιμο ύψους 3.000 ευρώ σε ένα φαρμακείο για μη τήρηση της προβλεπόμενης αναλογίας ατόμων ανά τ.μ. συνολικής ωφέλιμης επιφάνειας, στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

47. Η ΔΙ.Μ.Ε.Α. επέβαλε πρόστιμα συνολικού ύψους 600 ευρώ για μη χρήση μάσκας, στην Περιφέρεια Αττικής. 

48. Η ΕΑΔ επέβαλε  πρόστιμο ύψους 300 ευρώ σε ένα φυσικό πρόσωπο για μη χρήση μάσκας στον Δήμο Χαϊδαρίου.

49. Η ΕΑΔ επέβαλε  πρόστιμο ύψους 300 ευρώ σε ένα φυσικό πρόσωπο για μη χρήση μάσκας στον Δήμο Πατρέων.

50. Η ΕΑΔ επέβαλε  πρόστιμα συνολικού ύψους 600 ευρώ σε δύο καταστήματα για μη ανάρτηση με έγγραφο ή ψηφιακό τρόπο του μέγιστου αριθμού καταναλωτών που επιτρέπονται εντός του καταστήματος, στο Δήμο Αχαρνών.

Τετραψήφιο 1520

Το 1520 δέχτηκε συνολικά 9.503 κλήσεις, που αφορούσαν

α) σε ερωτήματα σχετικά με τα μέτρα και

β) καταγγελίες για μη τήρηση των μέτρων, οι οποίες διαβιβάστηκαν στις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες.

Επιχειρησιακός προγραμματισμός

Το πρόγραμμα των ελέγχων διαμορφώνεται βάσει των επιδημιολογικών δεδομένων αλλά και των αποφάσεων που λαμβάνονται σχετικά με το καθεστώς λειτουργίας των εμπορικών και άλλων δραστηριοτήτων, προκειμένου να διασφαλιστεί η τήρηση των σχετικών όρων ειδικής λειτουργίας. Παράλληλα βρίσκεται σε εξέλιξη η διενέργεια συστηματικών ελέγχων για τη διασφάλιση της διαφάνειας και της ακεραιότητας σε όλα τα στάδια της διαδικασίας εμβολιασμού κατά του κορονοϊού.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ