Κοινωνία

16 Φεβρουαρίου 2021 15:44 Τελευταία ενημέρωση : 16 Φεβρουαρίου 2021 20:57

“Μήδεια”: Delivery μέσα στο χιόνι - Μεροκάματο τρόμου για τους διανομείς (εικόνες)

Διάβασέ μου το...

Αίσθηση έχουν προκαλέσει οι εικόνες διανομέων που αναγκάστηκαν να παραδώσουν παραγγελίες εν μέσω του σφοδρού κύματος κακοκαιρίας.

“Μήδεια”: Delivery μέσα στο χιόνι - Μεροκάματο τρόμου για τους διανομείς (εικόνες)
-

Ρισκάροντας τη σωματική τους ακεραιότητα, πολλοί διανομείς υποχρεώθηκαν να παραδώσουν παραγγελίες, μέσα στον σφοδρό χιονιά. Φαίνεται πως κάποιοι εργοδότες επέλεξαν να μην αναστείλουν τη διανομή, ενώ υπήρξαν καταγγελίες για απειλές σε βάρος διανομέων που αρνήθηκαν να συνεχίσουν το delivery εξαιτίας της κακοκαιρίας.

Όπως αναφέρεται στη σελίδα “Κούριερ Ντελίβερι Διανομείς με Δίκυκλο ή Van” στο Facebook:

«Όταν η εργοδοσία έχει πιεστική απαίτηση τήρησης του νόμου και των δικαιωμάτων των εργαζομένων απέναντί της, αντιπροτείνει τη χρήση της ετήσιας άδειας, κάτι που είναι παράνομο.

Πελάτες-καταναλωτές, σταθείτε αλληλέγγυοι/ες και στις ώρες χιονόπτωσης ή παγετού, μη παραγγέλνετε! Οι οδοί είναι ολισθηροί και είναι πιθανόν η παραγγελία να μη σας παραδοθεί ποτέ καθώς θα έχουμε πάθει ατύχημα, μικρό ή σοβαρό. Θα είστε συνένοχοι/ες…

Συνάδελφοι/ισσες, μη σκέφτεστε το σήμερα, αλλά το αύριο… μετά από ατύχημα, το αύριο θα είναι ακόμη ποιο δύσκολο. Ας χάσουμε ένα μεροκάματο, αλλά ας μη χάσουμε τη ζωή μας…

Είμαστε εργάτες/ριες, πατέρες και μάνες, αδέλφια και αδελφές, γιοί και κόρες σας, δεν είμαστε “το” ντελίβερι ή “το” κούριερ…

Συνάδελφοι/ισσες, σε κάθε εργοδοτική αυθαιρεσία, απευθυνθείτε στο σωματείο σας ή στο ΣΕΠΕ»

Την ίδια ώρα η Συνέλευση Βάσης Εργαζομένων Οδηγών Δικύκλου εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία καλεί υπό αυτές τις συνθήκες τους διανομείς να μην θέτουν σε κίνδυνο την υγεία τους.

«Σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, δεν τρέχουμε, δεν βιαζόμαστε, δεν διεκπεραιώνουμε παραγγελίες που μας εκθέτουν σε κίνδυνο ή είναι αδύνατον να παραδοθούν. Σε καμία περίπτωση δεν θέτουμε σε κίνδυνο την υγεία και την ασφάλειά μας για μια μερίδα φαγητού, ένα δέμα ή ένα φάκελο, που επί της ουσίας δεν πρόκειται να λείψει από κανέναν. Κι όπως θα έλεγαν οι συνάδελφοι από το Βορρά “καλύτερα να μην παραδοθεί το “πακέτο” παρά να το φάμε εμείς”», γράφει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση,

DELIVERY - ΧΙΟΝΙΑ

Πάντως, μια απο τις μεγαλύτερες εταιρείες ταχυμεταφορών έκλεισε τα καταστήματά της σε Αττική, Βοιωτία, Εύβοια και Άνδρο, λόγω της κακοκαιρίας. Πηγές της εταιρείας αναφέρουν ότι "υπάρχει αυστηρή οδηγία προς το δίκτυο καταστημάτων, να μην κυκλοφορούν ταχυμεταφορείς με μηχανάκια, καθώς είναι πολύ επικίνδυνο λόγω της ολισθηρότητας των δρόμων από τον πάγο που δημιουργείται από τις εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες. Τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή κυκλοφορούν μόνο βαν της εταιρείας, τηρώντας όλα τα μέτρα ασφαλείας, ενώ στα οχήματα υπάρχει και συνοδηγός".

Παράλληλα, μεγάλη πλατφόρμα διανομής φαγητού σταμάτησε τις παραδόσεις, "σταδιακά από το βράδυ της Δευτέρας, για την προστασία των διανομέων από τις αντίξοες καιρικές συνθήκες. Το μέτρο ξεκίνησε να εφαρμόζεται για τις περιοχές των βόρειων προαστίων και μετά τη συνεχή επιδείνωση των καιρικών συνθηκών, επεκτάθηκε σε όλες τις περιοχές της Αθήνας". Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, "η λειτουργία των παραγγελιών στην πλατφόρμα έχει απενεργοποιηθεί και θα ξεκινήσει εκ νέου όταν οι καιρικές συνθήκες επιτρέψουν την ασφαλή μετακίνηση των συνεργατών-διανομέων".

ΣΥΡΙΖΑ: Οι εργαζόμενοι δεν είναι αναλώσιμοι

«Οι πρόσφατες καταγγελίες για απόκρυψη κρουσμάτων κορονοϊού, από επιχειρήσεις στον κλάδο των ταχυμεταφορών, προκειμένου αυτές να μην κλείσουν όσο θα εφαρμόζονται τα προβλεπόμενα πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ, περιγράφουν μια αδιανόητη κατάσταση, η οποία εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για εργαζόμενους και συναλλασσόμενους. Η υποχρεωτική εργασία ακόμα και αυτές τις ημέρες, παρά την έντονη κατά τόπους χιονόπτωση, επιβεβαιώνει τις ακραίες συνθήκες που επικρατούν σ’ αυτό το πεδίο εργασίας», δήλωσε ο κοινοβουλευτικού εκπροσώπου  του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Πάνος Σκουρλέτης.

Όπως αναφέρει στη δήλωσή του, «Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει καταθέσει συγκεκριμένες τροπολογίες στη Βουλή για τη στήριξη των εργαζομένων, είτε πρόκειται για οδηγούς δικύκλου, είτε για προσωπικό στα κέντρα διαλογής. Ήδη, με τον νόμο 4611/2019, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε αναβαθμίσει δικαιώματα αυτής της κατηγορίας εργαζομένων. Η πραγματικότητα επιβάλει την ένταξη κούριερ, διαλογέων-συσκευαστών και ντελίβερι στα Βαρέα και Ανθυγιεινά με την ανάλογη ισχυροποίηση των δικαιωμάτων τους. Πρέπει, επιτέλους, να διαμορφωθούν κατάλληλοι χώροι ατομικής υγιεινής για το προσωπικό. Πρέπει να αυξηθούν οι έλεγχοι για τη συντήρηση των οχημάτων, που επιβαρύνονται υπέρμετρα αυτή την περίοδο.

Η αύξηση των τεστ στους χώρους εργασίας είναι επιτακτική. Η ειδική πλατφόρμα για δωρεάν rapid τεστ στους εργαζόμενους δεν έχει τεθεί ακόμη σε λειτουργία και, καθώς αποκλείει χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις, δεν θα απαντήσει αποτελεσματικά στην ανάγκη για τακτικό έλεγχο τυχόν διασποράς της νόσου στους εργασιακούς χώρους.

Άμεσα πρέπει να αναλάβει ο ΕΟΔΥ, μέσω των Κινητών Ομάδων Υγείας του, την πραγματοποίηση σε εβδομαδιαία βάση  μέχρι και δύο δωρεάν rapid τεστ για όλο το προσωπικό στις επιχειρήσεις ταχυμεταφορών. Αλλά να υποχρεωθούν και οι επιχειρήσεις να συμβάλλουν προς αυτή την κατεύθυνση.»

ΜέΡΑ25: Τροπολογία για την ένταξη των διανομέων στα βαρέα και ανθυγιεινά

Το ΜέΡΑ25 κατέθεσε τροπολογία για την ένταξη των διανομέων (delivery και courier) στα βαρέα και ανθυγιεινά.

«Καλούμε την Κυβέρνηση και τα κόμματα της Αντιπολίτευσης να την στηρίξουν. Παράλληλα για τις καταγγελίες των “ντελιβεράδων” τις τελευταίες μέρες, ζητάμε τον διεξοδικό έλεγχο από την Επιθεώρηση Εργασίας όλων εκείνων των περιστατικών αυθαιρεσίας, καθώς και την αποζημίωση των ανθρώπων αυτών από την πολιτεία για τούτες τις μέρες, που δεν μπορούν και δεν πρέπει να εργάζονται.

Τόσο η Πολιτεία, όσο και οι πολίτες με αίσθημα αλληλεγγύης να προστατέψουμε όλοι μαζί τους διανομείς, οι οποίοι πραγματικά είναι αδιανόητο και εξοργιστικό να παλεύουν μέσα στο κρύο και το χιόνι ώστε να απολαμβάνουμε εμείς στο ζεστό μας το σπίτι τέτοιες “ευκολίες”», αναφέρει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΜέΡΑ25, Μιχάλης Κριθαρίδης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ