Πολιτισμός

19 Φεβρουαρίου 2021 12:58 Τελευταία ενημέρωση : 20 Φεβρουαρίου 2021 06:57

Μενδώνη: Επικίνδυνος άνθρωπος ο Λιγνάδης, μας εξαπάτησε

Διάβασέ μου το...

Μηνυτήρια αναφορά κατέθεσε η Υπουργός Πολιτισμού. Τι είπε για τα fake news.

Μενδώνη: Επικίνδυνος άνθρωπος ο Λιγνάδης, μας εξαπάτησε
-

Στη διάθεση της δικαιοσύνης θέτει όλες τις υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού και των εποπτευόμενων φορέων του και αυτομάτως και τον εαυτό της, όταν και όπου αυτό κριθεί αναγκαίο, τόνισε πριν από λίγη ώρα η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη σε συνέντευξη Τύπου. 

Η σεξουαλική βία είναι φρικιαστική και επονείδιστη υπόθεση σημείωσε για να συμπληρώσει «είμαστε κράτος δικαίου και γι αυτό προχωρούμε δια της θεσμικής οδού, της δικαιοσύνης».

 Όπως ανέφερε και στη συνέντευξη Τύπου η κ. Μενδώνη κατέθεσε το πρωί μηνυτήρια αναφορά - υπόμνημα στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, με την οποία ζητά την πλήρη διερεύνηση των καταγγελλόμενων υποθέσεων στο θέατρο. Η αναφορά της υπουργού θα διαβιβαστεί εντός της ημέρας στην Εισαγγελία Πρωτοδικών.

«Ο Λιγνάδης μας εξαπάτησε και με εξαπάτησε με υποκριτική τέχνη» είπε η κ. Μενδώνη και όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός «δεν ήταν προσωπικός φίλος του Δημήτρη Λιγνάδη, τον γνώριζε όπως όλοι από το σανίδι. Όπως και εγώ» ενώ υποστήριξε ότι κατασκευάζονται fake news.

Όπως είπε χαρακτηριστικά η υπουργός, ο πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, Δημήτρης Λιγνάδης, «είναι ένας επικίνδυνος άνθρωπος».

«Δεν συγκαλύψαμε τίποτα. Δεν καθυστέρησα καθόλου. Η επώνυμη καταγγελία για θύτη και θύμα προέκυψε χθες τα ξημερώματα» είπε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη απαντώντας σε ερωτήσεις γιατί δεν υπήρξε πιο γρήγορη αντίδραση.

Ως προς την επιλογή του Δημήτρη Λιγνάδη για τη θέση του διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου η κ. Μενδώνη απάντησε σχετικά ότι η επιλογή έγινε επειδή συγκέντρωνε όλες τις προϋποθέσεις ως ηθοποιός και σκηνοθέτης για τη θέση του διευθυντή του Εθνικού.

Ήταν παρών στο Εθνικό από το 1986, δεν υπήρχαν αντιρρήσεις ότι μπορεί να αναλάβει τη θέση. Επαναλαμβάνω ότι ο Δημήτρης Λιγνάδης με εξαπάτησε αλλά δεν είχε βρεθεί κάποιος να μου πει το παραμικρό για την ιδιωτική του ζωή. Ο κ. Σκουρολιάκος, ο κ Γεωργουσόπουλος και η κ. Ακρίτα που ήταν πιο κοντά στον χώρο του θεάτρου, είμαι βέβαια ότι αν κάτι ήξεραν θα το είχαν καταγγείλει, είπε μεταξύ άλλων η κ. Μενδώνη.

Αναφερόμενη σε «fake news» περί προσωπικής φιλίας του κ. Λιγνάδη με τον Πρωθυπουργό και με την ίδια, η Υπουργός Πολιτισμού ανέφερε: «Διαβάζουμε τις τελευταίες μέρες ότι ο πρώην Διευθυντής του Εθνικού, Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, ο Δημήτρης Λιγνάδης, είναι προσωπικός φίλος του Πρωθυπουργού, και του έκανε μάλιστα μαθήματα ορθοφωνίας. Ε, λοιπόν, ο Πρωθυπουργός δεν γνωρίζει τον κ. Λιγνάδη προσωπικά. Τον γνωρίζει μόνο ως ηθοποιό, πάνω στο σανίδι» και συμπλήρωσε: «Ακούω ότι ο κ. Λιγνάδης είναι δικός μου φίλος. Δικός μου προσωπικός φίλος ο Δημήτρης Λιγνάδης δεν υπήρξε ποτέ. Είχα μία συνομιλία μαζί του τηλεφωνική το 2014, και τον ξανάδα, όπως οι περισσότεροι άλλωστε που πηγαίνουμε στο θέατρο, όταν τον συνεχάρην για την παράσταση του Πέερ Γκυντ στο Εθνικό Θέατρο, νομίζω ήταν το 2018, και τίποτα περισσότερο.»

Απαντώντας σε ερώτηση της Κέλλυς Χεινοπώρου από τον ΑΝΤ1, σχετικά με τα αντανακλαστικά που επέδειξε στον χειρισμό της υπόθεσης, η κ. Μενδώνη είπε: «Τα αντανακλαστικά του υπουργείου ήταν σωστά από τη στιγμή που υπήρξε η συγκεκριμένη πρώτη καταγγελία που καταφύγαμε εμείς οι ίδιοι στη δικαιοσύνη. Πέρα από τους άλλους. Σήμερα το πρωί, πήγα εγώ στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και κατέθεσα υπόμνημα αναφορά. Έχουμε κράτος δικαίου. Όσο είναι τα πράγματα σε επίπεδο φήμης υπάρχουν κανόνες. Ο Λιγνάδης παραιτήθηκε υπό το βάρος των φημών για τους δικούς του λόγους, το είπα και προηγουμένως. Προφανώς η συνέντευξη του Ν.Σ. δούλεψε καταλυτικά σε εκείνον. Όμως στα πλαίσια ενός κράτους δικαίου δεν διοικείς και δεν αποφασίζεις μόνο με βάση τα social media και τις φήμες».

Απαντώντας, ο Δημήτρης Λιγνάδης μέσω του ΑΝΤ1, είπε ότι δεν εξαπάτησε κάποιον και αναφέρθηκε σε όλα όσα είπε για εκείνον η Λίνα Μενδώνη, αλλά και όσα ακούγονται στην δημόσια σφαίρα τις τελευταίες εβδομάδες.

Τσίπρας: Η κ. Μενδώνη επέλεξε να αυτογελοιοποιηθεί

Για «αυτογελοιοποίηση» της υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη στη σημερινή συνέντευξη Τύπου, κάνει λόγο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξη του, το βράδυ της Παρασκευής, σε περιφερειακά κανάλια. «Κάθε πολιτικός μπορεί να βρίσκει τον τρόπο που επιθυμεί είτε για να προστατεύει την αξιοπρέπειά του είτε για να αυτογελοποιηθεί. Σήμερα νομίζω η κ. Μενδώνη επέλεξε το δεύτερο. Έφτασε στο στάδιο της αυτογελοιοποίησης», αναφέρει ο Αλ. Τσίπρας προσθέτοντας ότι «ο κ. Λιγνάδης είναι σκηνοθέτης και ηθοποιός, αλλά την τέχνη της υποκριτικής σήμερα, μας την έδωσε απλόχερα η κ. Μενδώνη, αν και αρχαιολόγος. Της πήρε βέβαια λίγο παραπάνω για να ανακαλύψει ότι ο κ. Λιγνάδης είναι ένας επικίνδυνος άνθρωπος».

«Δεν τον γνώριζε καθόλου άλλωστε ούτε ο κ. Μητσοτάκης τον γνώριζε. Αναρωτιέμαι πώς αυτός ο άνθρωπος είδε φως και μπήκε μόνος του... Κάποιος όμως τον έβαλε. Κάποιος κατήργησε το νόμο της Μυρσίνης Ζορμπά του Μάη του '19, αμέσως, τον Ιούλιο-Αύγουστο, αμέσως μετά την ανάληψη της εξουσίας. Για να δώσει με ανάθεση σε αυτόν τον άνθρωπο την καλλιτεχνική διεύθυνση του Εθνικού. 'Άρα πόσο υποκριτικό είναι όλο αυτό;», συνεχίζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης του ο κ. Τσίπρας είπε ότι αναγκάστηκε να ζητήσει την παραίτηση της κ. Μενδώνη, αναφέροντας ακόμη «ζήτησα από τον κ. Μητσοτάκη να αναλάβει την ευθύνη. Λέγοντας μάλιστα, ότι δεν είναι αδίκημα να είσαι φίλος ενός ανθρώπου που αποδεικνύεται ότι είναι επικίνδυνος...Αλλά βγες και πάρε την ευθύνη και πες: “Ως εδώ η φιλία μας, αλλά όταν κατηγορείσαι για τέτοιες εγκληματικές πράξεις, διότι ο βιασμός ανηλίκου δεν είναι παίξε-γέλασε. Εγώ προσωπικά ανατριχιάζω».

Καταλήγοντας την αναφορά του στο θέμα, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε «ελπίζω και εύχομαι η Δικαιοσύνη να κάνει αυτό που πρέπει. Και να κάνει αυτό που πρέπει, διότι υποπτεύομαι ότι αυτή η υπόθεση δεν μπορεί να αφορά μονάχα τον κ. Λιγνάδη. Αν υπάρχει κάποιο κύκλωμα παιδεραστίας, αν υπάρχει κάποιο κύκλωμα trafficking, πρέπει να φτάσει o κόμπος στο χτένι».

Δημήτρης Λιγνάδης

«Είναι πραγματικά χυδαίο να προσπαθεί ο κ. Τσίπρας να εκμεταλλευθεί όσα σοκαριστικά έρχονται στο φως, δίνοντας τους κομματικό χρώμα. Ζήτησε κανείς ευθύνες από τον κ.Τσίπρα για τον κ. Χαϊκάλη που με την υπογραφή του τον διόρισε Υπουργό; Του ζήτησε ευθύνες για τον κ. Κιμούλη που η Κυβέρνησή του διόρισε σε θέσεις ευθύνης;», αναφέρει η ανακοίνωση που εξέδωσε το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού και συνεχίζει:

«Ευθύνες του ζητήθηκαν για την υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης στην πρεσβεία της Βενεζουέλας, που όχι μόνο την γνώριζε αλλά προσπάθησε εγγράφως να την συγκαλύψει.

Ο κ. Τσίπρας επαναλαμβάνει επίσης, άλλο ένα μεγάλο ψέμα: ότι ο κ. Λιγνάδης ήταν προσωπικός φίλος του Πρωθυπουργού. Ο κ. Μητσοτάκης γνώριζε τον κ. Λιγνάδη μόνο από θεατρικές παραστάσεις του, που είχε παρακολουθήσει. Τελεία.

Η Κυβέρνηση ήταν εκείνη που μέσω της ημερίδας με θέμα “Σπάσε τη Σιωπή – Μίλησε, Μην Ανέχεσαι”, ενθάρρυνε τα πρώτα στόματα να ανοίξουν. Ο Πρωθυπουργός από την πρώτη στιγμή στάθηκε στο πλευρό των θυμάτων της κακοποίησης. 

Είναι κρίμα, μια υπόθεση που θα έπρεπε να βρίσκει ενωμένο τον πολιτικό κόσμο να επιχειρεί ο ΣΥΡΙΖΑ να την μετατρέψει σε αντιπολιτευτικό δηλητήριο. Σε κάθε περίπτωση η πρόσκληση του Πρωθυπουργού στις πολιτικές δυνάμεις προκειμένου να αντιμετωπιστούν τέτοιου είδους φαινόμενα παραμένει. Και δεν θα επανερχόμασταν με ανακοίνωση, αν ο κ. Τσίπρας δεν επέμενε να δώσει στις ανατριχιαστικές υποθέσεις που αποκαλύπτονται, κομματικό χρώμα.»

Δημήτρης Λιγνάδης

Από την πλευρά του το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, απάντησε:

«Ο κ. Μητσοτάκης να αφήσει τις υπεκφυγές και να απαντήσει στα ερωτήματα: 

  • Γιατί επί 20 μέρες σύσσωμη η Κυβέρνηση προσπαθούσε να συγκαλύψει την υπόθεση, παρά τις συγκλονιστικές καταγγελίες για βαρύτατα αδικήματα, με τον βουλευτή της ΝΔ κ. Μαρκόπουλο να φτάνει να μιλά για προσπάθεια δημιουργίας θέματος “εκ του μη όντος”;
  • Τι άλλαξε και από εκεί που ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ισχυριζόταν πως ο κ. Λιγνάδης παραιτήθηκε για προσωπικούς λόγους, έγινε μέσα σε δυο εικοσιτετράωρα “επικίνδυνος άνθρωπος”;
  • Σε ποιον αναφερόταν η κα Μενδώνη στην απολογία της όταν είπε πως “ο κ. Λιγνάδης μας έπεισε”; Μίλησε και ο κ. Μητσοτάκης με τον κ. Λιγνάδη τις προηγούμενες μέρες για να συνεχίσουν την επιχείρηση συγκάλυψης;
  • Από πότε έχουν ανατεθεί σε Υπουργούς και τον Πρωθυπουργό ανακριτικές αρμοδιότητες; Είναι στο πλαίσιο του επιτελικού κράτους και η υποκατάσταση της Δικαιοσύνης;
  • Ποιος έδωσε εντολή στην κα Μενδώνη να ακυρώσει το δημόσιο διαγωνισμό για να ορίσει καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου τον κ. Λιγνάδη;

Η ευθύνη συγκάλυψης βαραίνει τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη».

Δημήτρης Λιγνάδης

Πολιτική κόντρα 

Η Νέα Δημοκρατία αναφέρει «Η μόνη απόπειρα συγκάλυψης- και είναι γνωστή στο πανελλήνιο- είναι η απόπειρα που έκανε ο κ. Τσίπρας, εγγράφως μάλιστα, να μείνει στο σκοτάδι η υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης στην πρεσβεία της Βενεζουέλας. Είναι πραγματικά θλιβερή η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ, να δώσει κομματικό χρώμα σε μια υπόθεση η οποία θα έπρεπε να βρίσκει ενωμένο τον πολιτικό κόσμο απέναντι σε τέτοιου είδους φαινόμενα. Η Κυβέρνηση ήταν εκείνη που μέσω της ημερίδας με θέμα “Σπάσε τη Σιωπή – Μίλησε, Μην Ανέχεσαι”, ενθάρρυνε τα στόματα να ανοίξουν. Και θα λάβει κάθε θεσμικό μέτρο ώστε να αντιμετωπιστούν τέτοιου είδους φαινόμενα. Όσο για τις συγκεκριμένες υποθέσεις που έχουν έρθει στο φως, το λόγο έχει πλέον η Δικαιοσύνη και όλες οι κρατικές υπηρεσίες είναι στη διάθεσή της».

Η Φώφη Γεννηματά δήλωσε «Ο κ. Μητσοτάκης και η κ. Μενδώνη έσπασαν σήμερα κάθε ρεκόρ της υποκρισίας και θράσους. Προκαλούν την κοινή γνώμη. Αλήθεια ποιος διόρισε στο Εθνικό Θέατρο τον «επικίνδυνο», όπως ομολόγησαν κ. Λιγνάδη; Αλήθεια ποιος επί εβδομάδες προσπαθεί με κάθε τρόπο να συγκαλύψει την υπόθεση; Την απάντηση πλέον την γνωρίζουν όλοι οι Έλληνες. Και για τα δύο ερωτήματα. Η κ. Μενδώνη, με εντολή του ίδιου του κ. Μητσοτάκη. Η υπόθεση έχει ήδη πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης και δεν πείθει κανέναν η σημερινή καθυστερημένη αντίδραση της Κυβέρνησης. Σε οποιαδήποτε Ευρωπαϊκή χώρα, κάποιος θα είχε αναλάβει την ευθύνη και θα είχε παραιτηθεί. Αλλά εδώ για την Κυβέρνηση της ΝΔ η λέξη «φιλότιμο», είναι απόλυτα άγνωστη. Ντροπή!»

Το ΚΚΕ, σε ανακοίνωση του, αναφέρει «Οι ευθύνες της υπουργού Πολιτισμού και κυρίως του πρωθυπουργού για την “υπόθεση Λιγνάδη” δεν κρύβονται ούτε παραγράφονται με καθυστερημένες δηλώσεις καταδίκης. Οι ευθύνες τους αφορούν κυρίως στη διατήρηση του Λιγνάδη στη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, παρά τις φήμες κι ακόμη περισσότερο τις καταγγελίες, για περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης, ακόμη και ανηλίκων. Αντί να πάρουν θέση για αυτά τα φαινόμενα, κρύβονταν πίσω από εξαγγελίες για “Κώδικες Δεοντολογίας”, αλλά και από υποκριτικά καλέσματα ορισμένων προς τον πρωθυπουργό “να προχωρήσει σε κάθαρση”. Οι ευθύνες τους, όμως, έχουν να κάνουν και με το γεγονός ότι συντηρούν κι εντείνουν την εργασιακή ζούγκλα και την ανασφάλεια στον χώρο του Πολιτισμού -και όχι μόνο- αναπαράγοντας τις οικονομικές και κοινωνικές πιέσεις, που υποχρεώνουν κάποιον ή κάποια να “μένουν σιωπηλοί”. Αλλά και διατηρώντας το απαράδεκτο νομοθετικό πλαίσιο του Ποινικού Κώδικα, που ρίχνει στα μαλακά τη σεξουαλική παρενόχληση στο χώρο εργασίας».

Σε ανακοινωση του κόμματος του Κυριάκου Βελόπουλου αναφέρεται «η θέση της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ για τους παιδεραστές είναι ξεκάθαρη και διαχρονική. Χημικός ευνουχισμός μετά από αμετάκλητη καταδίκη».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ