Κοινωνία

24 Φεβρουαρίου 2021 19:53

Αποκλειστικά στον ΑΝΤ1 οι ναυτικοί που μετέφεραν 1,3 τόνους χασίς στην Κρήτη (βίντεο)

Διάβασέ μου το...

Συνελήφθησαν μετά από εντυπωσιακή επιχείρηση του Λιμενικού Σώματος. Τι ζητούν και τι λένε για το φορτίο που μετέφεραν.

Αποκλειστικά στον ΑΝΤ1 οι ναυτικοί που μετέφεραν 1,3 τόνους χασίς στην Κρήτη (βίντεο)
-

Του Μανώλη Ασαριώτη

Να σπάσουν τα ισόβια θα επιχειρήσουν στο Εφετείο οι τέσσερις αλλοδαποί ναύτες, οι οποίοι συνελήφθησαν την Άνοιξη του 2018 σε σκάφος, με 1.300 κιλά χασίς. Η σύλληψή τους έγινε με εντυπωσιακή επιχείρηση του λιμενικού, νότια της Κρήτης.

Ήταν Μάρτιος του 2018, όταν στελέχη του Λιμενικού με ρεσάλτο ανέβηκαν σε σκάφος, νότια της Ιεράπετρας. Στο λιμάνι της πόλης και ύστερα από έρευνες με σκύλο - ανιχνευτή ναρκωτικών, εντόπισαν σε ειδικές κρύπτες περίπου 1 τόνο και 300 κιλά χασίς.

Τα ναρκωτικά ήταν κρυμμένα ανάμεσα σε μπαχαρικά, ελπίζοντας να μην τα βρει ο σκύλος.

Τα τέσσερα μέλη του πληρώματος συνελήφθησαν και πρωτόδικα καταδικάστηκαν σε ισόβια για την εισαγωγή της τεράστιας ποσότητας στη χώρα μας. Υπήκοοι Συρίας και οι τέσσερις, αρνήθηκαν τις κατηγορίες και στο δικαστήριο υποστήριξαν ότι απλά μετέφεραν ένα σκάφος.

Στην μαρτυρία του Πλοιάρχου αναφέρεται «δεν με παραξένεψε η μυρωδιά των μπαχαρικών. Δεν μυρίζαμε τίποτα. Όταν δουλεύει το πλοίο, μυρίζει το λάδι πιο πολύ... Ορκίζομαι δεν είχαμε καταλάβει. Ο Χατέμ ήταν ο ιδιοκτήτης. Θα μας έδινε χίλια ευρώ για μία εβδομάδα, να δώσουμε το καράβι, που ήταν πουλημένο. Να ορκιστούμε στο Κοράνι, έχουμε οικογένειες. Δεν γνωρίζαμε για παράνομα πράγματα μέσα».

Οι ναυτικοί υποστήριξαν ότι γνωρίστηκαν τρεις ημέρες πριν από το ταξίδι και επιμένουν ότι αγνοούσαν ότι ήταν κρυμμένα τα ναρκωτικά.

Όπως λέει ο ένας από τους ναύτες «Ήρθε ο καφετζής στο λιμάνι και μας είπε ότι ο Χατέμ ψάχνει άτομα για δουλειά μιας βδομάδας. Η συμφωνία ήταν αν αγοραστεί θα πάρουμε από χίλια ευρώ ο καθένας και τα έξοδα. Εκείνος έφερε τρόφιμα, καύσιμα, απ΄όλα. Εμείς δεν είχαμε χρήματα».

Σε δύο εβδομάδες εκδικάζεται στο Εφετείο Πειραιά η υπόθεση και οι τέσσερις κατηγορούμενοι θα προσπαθήσουν να σπάσουν τα ισόβια.

Όπως δηλώνει στον ΑΝΤ1 ο συνήγορος υπεράσπισης, Γιάννης Γλύκας, «για δυο ημέρες δεν μπορούσαν να βρουν τα ναρκωτικά οι Αρχές. Πώς να γνώριζαν οι ναύτες τι κουβαλούσαν; Δυστυχώς τους εκμεταλλευτήκαν κάποιοι και ελπίζω αυτό να φανεί σε δεύτερο βαθμό». 

Το σκάφος είχε τεθεί υπό παρακολούθηση, μόλις μπήκε στα ελληνικά χωρικά ύδατα και η επιχείρηση τού Λιμενικού έγινε σαράντα μίλια νότια της Κρήτης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ