Κόσμος

09 Μαρτίου 2021 13:07 Τελευταία ενημέρωση : 09 Μαρτίου 2021 16:22

Elbeik: στην Καλαμάτα το πλοίο “φάντασμα” με τα 1780 ζώα

Διάβασέ μου το...

Από τον Δεκέμβριο δεν έχει γίνει δεκτό σε κανένα λιμάνι. Μεταφέρει πάνω από 1.700 βοοειδή, ύποπτα ότι πάσχουν από καταρροϊκό πυρετό.

Elbeik: στην Καλαμάτα το πλοίο “φάντασμα” με τα 1780 ζώα
-

Στα ανοιχτά της Καλαμάτας αγκυροβόλησε σήμερα το φορτηγό πλοίο “Elbeik” σημαίας Τόγκο, το οποίο μεταφέρει πάνω από 1.700 βοοειδή, ύποπτα ότι πάσχουν από καταρροϊκό πυρετό.

Το πλοίο "φάντασμα"  δεν έχει γίνει δεκτό σε κανένα λιμάνι από τα μέσα Δεκεμβρίου, όταν ξεκίνησε από την Ισπανία με προορισμό τη Λιβύη, λόγω του φόβου της ασθένειας των βοοειδών. Συγκεκριμένα έχει απαγορευτεί ο κατάπλους του πλοίου στη Σαρδηνία και σε λιμάνια της Λιβύης, της Αιγύπτου, της Τουρκίας και της Κύπρου. Μετά τα απανωτά απαγορευτικά, το φορτηγό έχει πάρει πορεία επιστροφής στην Ισπανία και συγκεκριμένα προς το λιμάνι της Καρθαγένης.

Έπειτα από παρέμβαση της Στέλλας Κυριακίδου, Κύπριας επιτρόπου Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της Ευρωπαϊκής Ένωσης ζητήθηκε από την Ελλάδα η παροχή βοήθειας στο πλοίο όσον αφορά τον ανεφοδιασμό του με καύσιμα και τρόφιμα. Έτσι το “Elbeik” αναμένεται να προσεγγίσει την Καλαμάτα για τροφοεφόδια, τόσο για τα μέλη του πληρώματος όσο και για τα μεταφερόμενα ζώα. Το “Elbeik” θα αγκυροβολήσει σε απόσταση περίπου 3 ν.μ. από την ακτή.

Λόγω της φύσης του φορτίου και των φόβων λόγω της πιθανής ασθένειας, έχει οργανωθεί μια μεγάλη επιχείρηση από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Καλαμάτας και κλιμάκιο της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας, ώστε να διασφαλιστεί ότι θα τηρηθούν όλες οι προβλεπόμενες υγειονομικές διαδικασίες κατά τον ανεφοδιασμό.

Η περιπέτεια του πλοίου έχει απασχολήσει και τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, με το Politico να κάνει ειδική μνεία στη συμβολή της κ. Κυριακίδου στην εξεύρεση λύσης, ενώ ενέργειες έχουν γίνει και από τη διεθνή ΜΚΟ για την ευημερία των ζώων φάρμας CIWF.

Αραμπατζή: Δεν ήταν μία απλή υπόθεση

Η Κυβέρνηση χειρίστηκε την υπόθεση σεβόμενη τους κανόνες ευζωίας των ζώων, αλλά και με γνώμονα την προστασία του ελληνικού ζωικού κεφαλαίου, τονίζει η Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Φωτεινή Αραμπατζή. Περιγράφοντας στο protothema.gr τις διαπραγματεύσεις που έγιναν, σημείωσε πως «στις 4 Μαρτίου λάβαμε κλήση από το πλοίο που βρισκόταν ανατολικά της Κρήτης για ελλιμενισμό στον Πειραιά για ανεφοδιασμό, ζωοτροφές και ανταλλακτικά».

Το αίτημά του, ωστόσο δεν ικανοποιήθηκε, καθώς είχε περάσει από τρίτες χώρες, οι οποίες δεν είναι απαλλαγμένες από τον αφθώδη πυρετό. Έτσι βρέθηκε στα διεθνή χωρικά ύδατα έξω από την Μήλο έως το βράδυ της περασμένης Παρασκευής. Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, μέσω της διεύθυνσης Κτηνιατρικής, σε συνεργασία με το Υπουργείο Ναυτιλίας και τον αρχηγό του Λιμενικού, τελικώς προέκρινε την λύση του ανεφοδιασμού στους Καλούς Λιμένες της Κρήτης εάν λάμβανε σχετικό αίτημα. Το αίτημα εστάλη και τελικώς το Elbeik κατευθύνθηκε στην Κρήτη και στην συνέχεια προς την Καλαμάτα για αγκυροβόλι.

Στο πλοίο παραδόθηκαν τρόφιμα για ανθρώπους και ζώα και εντός της ημέρας το πλοίο θα πλεύσει προς την Καρθαγένη της Ισπανίας. «Κάθε αίτημα σχετικά με την παροχή βοήθειας προς το πλοίο ικανοποιήθηκε», αναφέρει η κυρία Αραμπατζή σημειώνοντας πως «δεν ήταν μία απλή υπόθεση, ωστόσο τέλος καλό, όλα καλά».

Πηγές: eleftheriaonline.gr - protothema.gr

Φωτογραφία: marinetraffic.com

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ