Πολιτική

09 Μαρτίου 2021 12:42 Τελευταία ενημέρωση : 10 Μαρτίου 2021 14:01

Νίκος Παππάς: Προανακριτική Επιτροπή ζητά η ΝΔ

Διάβασέ μου το...

Ποια αδικήματα υποστηρίζει ότι βαρύνουν τον πρώην Υπουργό. Ποιος προτείνεται για Πρόεδρος. Τι αναφέρει για την εμπλοκή Φλαμπουράρη – Χαρίτση στην “υπόθεση Folli Follie".

Νίκος Παππάς: Προανακριτική Επιτροπή ζητά η ΝΔ
-

Όπως αναφέρεται σε δήλωση του ΓΓ της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, Ιωάννη Μπούγα: 

«Μετά από μελέτη της δικογραφίας και αξιολόγηση του υφιστάμενου αποδεικτικού υλικού, κρίνουμε ότι εις βάρος του πρώην Υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Νίκου Παππά, προκύπτουν ικανές ενδείξεις που επιβάλλουν την άσκηση ποινικής δίωξης. 

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ. υποβάλλει προς τη Βουλή, σύμφωνα με το άρθρο 86 του Συντάγματος, πρόταση υπογεγραμμένη από τριάντα Βουλευτές, με σκοπό την συγκρότηση ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης προς διερεύνηση των εξής εγκλημάτων, που ο πρώην Υπουργός φέρεται ότι τέλεσε κατά την άσκηση των καθηκόντων του:

  1. του κακουργήματος της δωροληψίας πολιτικού αξιωματούχου, κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση και
  2. του πλημμελήματος της παράβασης καθήκοντος κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση.

Τα αδικήματα αυτά στοιχειοθετούνται στην πρότασή μας, με βάση τα στοιχεία της δικογραφίας.

Για την προεδρία της επιτροπής προτείνεται ο Βουλευτής Έβρου της Ν.Δ., κ. Σταύρος Κελέτσης.

Σε ό,τι αφορά την υπόθεση «Follie-Follie», κατά το σκέλος των ενδεχόμενων ευθυνών των πρώην Υπουργών, κυρίων Φλαμπουράρη και Χαρίτση, αποφασίσαμε να μην προχωρήσουμε στην άσκηση δίωξης κατά το άρθρο 86 του Συντάγματος. Για τη σοβαρή αυτή υπόθεση, ως προς τις ευθύνες του πρώην Βουλευτή κ. Μπαλαούρα και των μελών της τότε Διοίκησης της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, έχει ήδη επιληφθεί η Δικαιοσύνη. Η Βουλή θα αποφανθεί για την αίτηση ασυλίας του Βουλευτή, κ. Αραχωβίτη.

Είμαστε αποφασισμένοι να διερευνήσουμε με πληρότητα και αντικειμενικότητα μια ακόμη υπόθεση που φέρεται ότι εκπορεύθηκε από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, με σκοπό -αυτή τη φορά- τον έλεγχο του Τύπου».

Τι λένε τα κομματα της αντιπολίτευσης

Ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωση του αναφέρει «η κυβέρνηση Μητσοτάκη αφού απέτυχε παταγωδώς στα κρίσιμα μέτωπα της πανδημίας και της οικονομίας, αναζητά σωσίβιο σε προανακριτικές επιτροπές. Πρόκειται για κίνηση πολιτικής απελπισίας. Η κυβέρνηση που έχει χειραγωγήσει σχεδόν το σύνολο των ΜΜΕ με κρατικές διαφημιστικές δαπάνες και έχει απαλλάξει τους ιδιοκτήτες καναλιών από την υποχρέωση καταβολής της ετήσιας δόσης, στήνει προανακριτική για να δικάσει τον ΣΥΡΙΖΑ που για πρώτη φορά εφάρμοσε το Σύνταγμα και υποχρέωσε τους καναλάρχες να βάλουν το χέρι στη τσέπη. Σε κάθε περίπτωση ο κος Μητσοτάκης καλό είναι να γνωρίζει ότι κανένας αντιπερισπασμός δε θα καταφέρει να σταματήσει τη κατάρρευση της κυβέρνησής του».

Σε δήλωση του Γραμματέα της Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής, Βασίλη Κεγκέρογλου σημειώνει «Όλα στο φως» είναι η σταθερή, διαχρονική και αδιαπραγμάτευτη επιλογή μας. Πλήρης διαφάνεια για όλους και για όλα με τις προβλεπόμενες κάθε φορά διαδικασίες από το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής».

Σε ανακοίνωση του ΚΚΕ αναφέρεται «Η πρόταση των βουλευτών της ΝΔ για συγκρότηση προανακριτικής Επιτροπής δεν τεκμηριώνεται από τα μέχρι τώρα στοιχεία. Γι’ αυτό η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ θα τοποθετηθεί με “ΠΑΡΩΝ” στην παραπάνω πρόταση. Το ΚΚΕ θεωρεί δεδομένες τις πολιτικές ευθύνες για τα “παιχνίδια”, που παίχτηκαν στο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο η διερεύνηση τυχόν άλλων ευθυνών πρέπει να αποτελέσει στην παρούσα φάση αντικείμενο έρευνας Εξεταστικής Επιτροπής και όχι προανακριτικής, ώστε να διερευνηθούν όλες οι πτυχές της υπόθεσης. Σε κάθε περίπτωση η πρόταση των βουλευτών της ΝΔ δεν μπορεί να θολώσει τα νερά των πολιτικών ευθυνών που έχουν τόσο η κυβέρνηση της ΝΔ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ για την πολύμορφη διαπλοκή τους με τα επιχειρηματικά συμφέροντα, που ελέγχουν τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης σε βάρος της ενημέρωσης του λαού. Εδώ και χρόνια έχει αποδειχθεί ότι οι διάφορες “προανακριτικές επιτροπές” χρησιμοποιούνται ως μέσο αποπροσανατολισμού από τα οξυμένα προβλήματα που προκαλεί η αντιλαϊκή πολιτική και το σάπιο καπιταλιστικό σύστημα και μπαίνουν στην υπηρεσία του άθλιου δικομματικού παιχνιδιού».

Η Ελληνική Λύση, αναφέρει «Νέο σκηνικό έντασης και ψευτο αντιπαραθέσης στήνουν ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ σε σχέση με την υπόθεση Καλογρίτσα. Σκανδαλωδώς, οι μοναδικές αντιπαραθέσεις των δύο αφορούν την αστυνομία στα πανεπιστήμια και τα σκάνδαλα. Σε όλα τα υπόλοιπα συμφωνούν. Περιέργως και ο ΣΥΡΙΖΑ και η Νέα Δημοκρατία, όπως αναφέρουν δημοσιεύματα, έδιναν έργα (νόμιμα πιστεύουμε) στον κύριο Καλογρίτσα, ο οποίος τώρα έγινε το μήλον της Έριδος της σκανδαλολογίας τους. Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ επιμένει ότι όλα αυτά είναι αντικείμενο περαιτέρω δικαστικής διερευνήσεως όλα στο φως».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ