Καιρός

15 Μαρτίου 2021 06:06

Ο καιρός την Καθαρά Δευτέρα: κρύο, καταιγίδες και ισχυροί άνεμοι

Διάβασέ μου το...

Που και πότε θα εκδηλωθούν χιονοπτώσεις. Πόσο θα υποχωρήσει ο υδράργυρος. Αναλυτική πρόγνωση ανά περιοχή.

-

Την Καθαρά Δευτέρα θα υπάρξει μεταβολή του καιρού, με βροχές αρχικά στα δυτικά και βαθμιαία και στην υπόλοιπη χώρα. Σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν στα δυτικά, στα βόρεια, στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά. Από το απόγευμα τα φαινόμενα στα δυτικά θα εξασθενήσουν. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά δυτικοί-νοτιοδυτικοί, 5 με 7 μποφόρ και βαθμιαία δυτικοί-βορειοδυτικοί, στο Ιόνιο και το νότιο Αιγαίο τοπικά 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση, κυρίως στο Ιόνιο και στα ηπειρωτικά.

Στην Αττική αναμένονται λίγες νεφώσεις, που γρήγορα θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες. Βελτίωση αναμένεται από τις απογευματινές ώρες. Θα πνέουν νοτιοδυτικοί άνεμοι, 4-5 μποφόρ, που μετά το μεσημέρι θα στραφούν σε δυτικούς-βορειοδυτικούς, 5 με 7 μποφόρ. Ο υδράργυρος θα κινηθεί από 06 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

Στην Θεσσαλονίκη αναμένονται νεφώσεις, με ασθενείς τοπικές βροχές, που βαθμιαία θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν και μεμονωμένες καταιγίδες. Τα φαινόμενα τη νύχτα θα σταματήσουν. Θα πνέουν άνεμοι νότιοι-νοτιοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ, που βαθμιαία από το απόγευμα θα στραφούν σε δυτικούς, ενώ το βράδυ θα γίνουν βορειοδυτικοί και θα ενισχυθούν σε 5 με 6 μποφόρ. Ο υδράργυρος θα δείξει από 06 έως 14 βαθμούς Κελσίου.

Στην Μακεδονία και στην Θράκη αναμένονται νεφώσεις, με τοπικές βροχές και από το μεσημέρι, κυρίως στα ανατολικά με μεμονωμένες καταιγίδες. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά. Τα φαινόμενα από το απόγευμα και από τα δυτικά βαθμιαία θα εξασθενήσουν. Θα πνέουν άνεμοι νότιοι-νοτιοδυτικοί, 3 με 5 μποφόρ. Από το απόγευμα κι από τα δυτικά σταδιακά οι άνεμοι θα στραφούν σε δυτικούς-βορειοδυτικούς, 4 με 5 μποφόρ. Το θερμόμετρο θα δείξει από το μηδέν έως τους 14 βαθμούς Κελσίου και στην Θράκη έως 16 βαθμούς Κελσίου. Στην δυτική Μακεδονία η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -03 έως 09 βαθμούς Κελσίου.

Στο Ιόνιο, στην Ήπειρο, στην δυτική Στερεά και στην δυτική Πελοπόννησο αναμένονται νεφώσεις, με βροχές, ενώ μέχρι τις απογευματινές ώρες θα εκδηλωθούν και καταιγίδες. Τα φαινόμενα στα βορειοδυτικά πιθανώς πρόσκαιρα μέχρι το μεσημέρι να είναι ισχυρά. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά. Θα πνέουν άνεμοι αρχικά νοτιοδυτικοί, 4 με 6 και τοπικά στο Ιόνιο 7 μποφόρ. Βαθμιαία θα γίνουν δυτικοί-βορειοδυτικοί, 5 με 7 μποφόρ, στο Ιόνιο από το απόγευμα τοπικά 8 μποφόρ. Το θερμόμετρο θα δείξει από 03 έως 15 βαθμούς Κελσίου και στα βόρεια έως 12 βαθμούς Κελσίου (σημ: στο εσωτερικό της Ηπείρου, 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη).

Στην Θεσσαλία, στην ανατολική Στερεά, στην Εύβοια και στην ανατολική Πελοπόννησο αναμένονται νεφώσεις, που γρήγορα θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές και προς το μεσημέρι πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες. Από αργά το απόγευμα τα φαινόμενα θα σταματήσουν. Θα πνέουν άνεμοι νοτιοδυτικοί, 4 με 6 μποφόρ, που από το απόγευμα θα στραφούν σε δυτικούς-βορειοδυτικούς, 5 με 7 μποφόρ. Ο υδράργυρος θα κινηθεί από 05 έως 15 βαθμούς Κελσίου (σημ: στα βόρεια, η μέγιστη τιμή θερμοκρασία θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη).

Στις Κυκλάδες και στην Κρήτη αναμένονται νεφώσεις, με τοπικές βροχές και βαθμιαία πρόσκαιρες καταιγίδες. Από το απόγευμα τα φαινόμενα σταδιακά θα σταματήσουν. Θα πνέουν άνεμοι νοτιοδυτικοί, 5 με 6 μποφόρ, που βαθμιαία θα στραφούν σε δυτικούς-βορειοδυτικούς, 7 με 8 μποφόρ. Ο υδράργυρος θα κινηθεί από 11 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα αναμένονται νεφώσεις, κατά τόπους αυξημένες, με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες, αρχικά στα νότια και από το μεσημέρι και στα βόρεια. Τα φαινόμενα πιθανώς πρόσκαιρα να είναι ισχυρά. Θα πνέουν άνεμοι νότιοι-νοτιοδυτικοί, 4 με 6 μποφόρ, που βαθμιαία θα στραφούν σε δυτικούς, 6 με 7 μποφόρ. Ο υδράργυρος θα δείξει από 10 έως 16 βαθμούς Κελσίου (σημ: στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερα).

Ο καιρός την Τρίτη

Για την Τρίτη, στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, στα Δωδεκάνησα και τις πρωινές ώρες στην ανατολική Μακεδονία και στην Θράκη προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Στην υπόλοιπη χώρα, αρχικά θα εκδηλωθούν νεφώσεις, παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές, κυρίως στα δυτικά και τα νότια, αλλά και διαστήματα ηλιοφάνειας. Από τις απογευματινές ώρες τα φαινόμενα στα νότια θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες στη νότια Πελοπόννησο, την Κρήτη και τις Κυκλάδες. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά και τις πρωινές ώρες στα ημιορεινά της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης.

Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί-βορειοδυτικοί και από το απόγευμα στα νότια νοτιοδυτικοί, με ένταση 5 με 7 και στα νότια πελάγη τοπικά 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση ως προς τις ελάχιστες τιμές της. Παγετός θα σημειωθεί κατά τόπους τις πρωινές και τις βραδινές ώρες στα βόρεια ηπειρωτικά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ