Υγεία - Περιβάλλον

18 Μαρτίου 2021 14:24 Τελευταία ενημέρωση : 18 Μαρτίου 2021 20:04

Κορονοϊός: Συναγερμός μετά το ρεκόρ σε κρούσματα και διασωληνωμένους (βίντεο)

Διάβασέ μου το...

Στην “Εντατική” τα νοσοκομεία της Αττικής. Τελεσίγραφο Κικίλια σε ιδιώτες γιατρούς για επίταξη. Ραγδαία εξάπλωση του ιού και στην περιφέρεια.

Κορονοϊός: Συναγερμός μετά το ρεκόρ σε κρούσματα και διασωληνωμένους (βίντεο)
-

“Καμπανάκι κινδύνου” για τη διασπορά του κορονοϊού σε όλη τη χώρα σήμανε την Τετάρτη, μετά τα θλιβερά ρεκόρ σε νέα κρούσματα και διασωληνωμένους, από την αρχή της πανδημίας στην Ελλάδα, με τον καθηγητή Σαρηγιάννη να προβλέπει μέσω της ανάλυσης των λυμάτων ότι μέχρι το τέλος του μήνα θα φτάσουμε στα 3600 κρούσματα ημερισίως.

Στην Αττική καταγράφηκε χθες νέα έκρηξη με 1.701 νέα κρούσματα μέσα σε 24 ώρες. Αντίστοιχα, στην Θεσσαλονίκη εντοπίστηκαν 394 νέες μολύνσεις, στην Αχαΐα ακόμη 130 κρούσματα και στην Λάρισα άλλοι 114 φορείς της νόσου. Προβληματισμό προκαλούν τα αυξημένα κρούσματα σε πολλές περιοχές, όπως η Βοιωτία, περιφερειακές ενότητες στην Κρήτη και στην Πελοπόννησο, καθώς και σε νησιά του Αιγαίου (σε αυστηρό lockdown μπήκε η Λέρος).

Κλιμάκια του ΕΟΔΥ πραγματοποίησαν την Τετάρτη 8.690 rapid test σε 71 μαζικές δειγματοληψίες σε όλη τη χώρα. Δείτε αναλυτικά στοιχεία ανα περιοχή ΕΔΩ.

Κικίλιας - Ενημέρωση

Με τα νοσοκομεία της Αττικής να ασφυκτιούν από τις χιλιάδες νέες εισαγωγές ασθενών με COVID-19, ο Υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, τόνισε πως βρισκόμαστε στη δυσκολότερη καμπή της εξέλιξης της πανδημίας. Απηύθυνε μάλιστα τελεσίγραφο 48 ωρών σε ιδιώτες γιατρούς προκειμένου να προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους στο ΕΣΥ. Σε διαφορετική περίπτωση, όπως είπε, θα ζητήσει από τον Πρωθυπουργό την επίταξη των υπηρεσιών τους.

Δύσκολη αλλά διαχειρίσιμη χαρακτήρισε την κατάσταση στο ΕΣΥ ο Πρόεδρος του ΕΚΑΒ-ΚΕΠΥ, Νίκος Παπαευσταθίου, ο οποίος ανέφερε ότι τις τελευταίες 17 μέρες έγιναν 7.500 διακομιδές, εκ των οποίων 3.700 στο Λεκανοπέδιο Αττικής.

Εντατικη - ΜΕΘ

Την ίδια ώρα, άλλες 550 κλίνες παραχωρήθηκαν από τον ιδιωτικό τομέα στη δάθεση του ΕΣΥ για την Αττική. 

Συγκεκριμένα, πρόκειται για 450 Non COVID-19 κλίνες ,με όλο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό τους, εκ των οποίων:

  • 300 από το Hellenic Health Care Group,
  • 100 από το ΙΑΣΩ ΑΕ Group,
  • 50 από τον Όμιλο Αθηνών.

Παραχωρούνται επίσης 100 κλίνες COVID-19, με όλο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό τους:

  • 60 από τον Όμιλο Ευρωκλινική Αθηνών,
  • 40 από τον Όμιλο Βιοιατρική.

Επιπλέον, στην Αττική προστίθενται άλλες 10 ΜΕΘ από τον ιδιωτικό τομέα, φτάνοντας στις 140, ενώ ενισχύεται και το “Σισμανόγλειο” με 10 πολυδύναμες ΜΕΘ COVID-19.

Όσον αφορά στα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα, ο “Ερυθρός Σταυρός” - δυναμικότητας 418 κλινών - μετατρέπεται πλέον σε νοσοκομείο all COVID-19, ενώ στο ΕΣΥ ενσωματώνεται και το 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας, που διαθέτει 220 κρεβάτια για non COVID-19 περιστατικά και τμήμα επειγόντων περιστατικών και μπαίνει στης εφημερίες του ΕΣΥ εντός των επόμενων ημερών.

Το Υπουργείο Υγείας παραδίδει την Πέμπτη στο ΕΣΥ 900 αναπνευστικές συσκευές υψηλής ροής οξυγόνου για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των νοσηλευομένων στα νοσοκομεία.

Παρ’ όλα αυτά, ο Βασίλης Κικίλιας δήλωσε «αισιόδοξος ότι το τέλος της κρίσης είναι κοντά, γιατί η πορεία των εμβολιασμών είναι το “κλειδί” για αυτήν την εξέλιξη». 

«Η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα και ιδίως στην Αττική, αλλά όχι μόνο, παραμένει βεβαρυμένη και το Σύστημα Υγείας εξακολουθεί να δέχεται μεγάλη πίεση», τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη ξεκινώντας την εξ αποστάσεως ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. «Τα συνολικά δεδομένα θα εξεταστούν αύριο από την Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων η οποία θα καταθέσει τις εισηγήσεις της και η κυβέρνηση θα πάρει αποφάσεις για τα επόμενα βήματα», είπε η κ. Πελώνη. 

Εγκωμιαστικά ήταν τα σχόλια που έκανε ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, στον ΑΝΤ1 για τον ρυθμό των εμβολιασμών στην Ελλάδα, αναφέροντας πως η χώρα μας συγκαταλέγεται μεταξύ των 4-5 πρωταθλητριών στην Ε.Ε. Μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Γιώργος Γεωργαντάς προανήγγειλε την έναρξη του εμβολιασμού τις επόμενες ημέρες για τις ηλικιές ομάδας 70-74 και 65-69, καθώς και των αυξημένα ευπαθών ομάδων.

Την ίδια ώρα, η επιστημονική κοινότητα αναζητά νέο μείγμα μέτρων ,με μεγάλη μερίδα ειδικών να παραδέχεται την ανάγκη αλλαγής των περιορισμών, δεδομένης της κόπωσης που υπάρχει. Μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο καθηγητής Πνευμονολογίας του ΠΑΓΝΗ, Ν.Τζανάκης, πρότεινε την με προσοχή χαλάρωση στις μετακινήσεις, ακόμα και εκτός νομού, παραδεχόμενος πως τα μέχρι τώρα μέτρα ό,τι ήταν να αποδώσουν το απέδωσαν. Στο ίδιο κλίμα ήταν και η τοποθέτηση του καθηγητή Αθ. Σκουτέλη στην εκπομπή "Καλημέρα Ελλάδα", αφού τόνισε ότι θα πρέπει να τηρηθούν με ευλάβεια και ευθύνη τα όποια μέτρα αποφασιστούν, αμφιβάλλοντας για το αν θα το ΕΣΥ θα μπορέσει να αντέξει το βάρος ενός ανοίγματος. 

Ελαφρώς καλύτερη η εφημερία της Τετάρτης στον "Ευαγγελισμό"

Μιλώντας στον ΑΝΤ1 και την εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα», ο Γιώργος Μπουλμπασάκος, Διευθυντής Πνευμονολογικής Κλινικής στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», είπε ότι υπάρχουν σε αναμονή αρκετά περιστατικά στο σύνολο των νοσοκομείων του ΕΣΥ προκειμένου να βρεθεί κρεβάτι στην Εντατική, ενώ σημείωσε ότι στην εφημερία που ολοκληρωνόταν την ώρα που μιλούσε στον «αέρα» της εκπομπής, η πίεση ήταν μικρότερη από εκείνη των προηγούμενων ημερών, ευελπιστώντας να ισχύει το ίδιο και στα υπόλοιπα νοσοκομεία και να υπάρχει αποκλιμάκωση της έξαρσης.

Πρόεδρος εργαζομένων Ερυθρού Σταυρού: Μία νοσηλεύτρια για 40 ασθενείς

«Είμαστε έτοιμοι και με όλες τις δυνάμεις μας να μπούμε στη μάχη», δήλωσε στον ΑΝΤ1 και την εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» η πρόεδρος των εργαζομένων του Ερυθρού Σταυρού, που μετατρέπεται σε νοσοκομείο αποκλειστικά για ασθενείς με covid-19.

«Έχουμε τραγικές ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό, είμαστε -60%», σημείωσε η κ.Γεωργάκη περιγράφοντας πως αν και το νοσοκομείο δεν ήταν αναφοράς είχε 40 κλίνες, χωρίς όμως να έχουν γίνει προσθήκες στο προσωπικό. Ανέφερε δε πως, κάποιοι νοσηλευτές μεταφέρθηκαν σε άλλα νοσοκομεία.

Για να περιγράψει την κατάσταση είπε πως, «μία νοσηλεύτρια δουλεύει για 40 ασθενείς».

Στον αντίποδα, η κ.Γεωργάκη εκτίμησε πως το νοσοκομείο θα καλυφθεί από ιατρονοσηλευτικό εξοπλισμό.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ