Υγεία - Περιβάλλον

24 Μαρτίου 2021 16:16 Τελευταία ενημέρωση : 24 Μαρτίου 2021 20:54

Κορονοϊός: ασφυξία σε ΜΕΘ και νοσοκομεία - κραυγή αγωνίας από υγειονομικούς

Διάβασέ μου το...

Εφιαλτικές οι εφημερίες στα νοσοκομεία της Αττικής. Δύο νεκροί στο Λαϊκό μετά από αναμονή για κλίνη σε ΜΕΘ. Διασωληνωμένοι σε αναμονή...

Κορονοϊός: ασφυξία σε ΜΕΘ και νοσοκομεία - κραυγή αγωνίας από υγειονομικούς
-

Εφιαλτικές είναι πλέον οι εφημερίες σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας, ειδικά της Αττικής, καθώς συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό η εισαγωγή νέων ασθενών με κορονοϊό, με πάνω από 5.000 νοσηλείες σε όλη την Ελλάδα.

Σε κάθε εφημερία τα κρεβάτια γεμίζουν ασφυκτικά και ασθενείς μεταφέρονται με το ΕΚΑΒ όπου υπάρχουν ελεύθερες κλίνες στο λεκανοπέδιο.

Υπουργοί και επσιτήμονες παραπέμπουν για όλο και αργότερα το άνοιγμα των σχολείων και της αγοράς, δίνοντας τροφή για σενάρια μακράς παράτασης του lockdown.

Πάντως, αργά το απογευμα της Τετάρτης, στην σκιά και των χιλιάδων νέων κρουμσάτων, κυβερνητικοί κύκλοι σημείωναν ότι "τα σενάρια που διακινούνται και μιλούν για απόφαση παράτασης του lockdοwn ως τις 25 Απριλίου δεν έχουν απολύτως καμία βάση".


Δύο ασθενείς με κορονοϊό έχασαν τη ζωή τους στο Λαϊκό Νοσοκομείο, περιμένοντας για μια κενή κλίνη σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. “Οι άνθρωποι κινδυνεύουν. Υπάρχει εγκληματική ολιγωρία και αμέλεια. Δίνουμε τη μάχη πάνω από τις δυνατότητές μας. Είμαστε ένα βήμα πριν την κατάρρευση” τόνισε στην εκπομπή “Καλημέρα Ελλάδα” νοσηλευτής της μονάδας Covid του νοσοκομείου Λαϊκό.

Έτοιμοι να δώσουν τη μάχη είναι και οι ιδιώτες γιατροί που επιστρατεύτηκαν από το υπουργείο Υγείας. Αρκετοί έπιασαν δουλειά σε Σισμανόγλειο και Ερυθρό Σταυρό όπου έχουν μετατραπεί σε νοσοκομεία για κορονοϊό. Ωστόσο, κάποιοι εξακολουθούν να έχουν αντιρρήσεις. 

Από σήμερα στο σύστημα υγείας μπαίνουν για εφημερίες δύο ακόμη νοσοκομεία, το ΝΙΜΤΣ και το Γενικο? Νοσοκομείο Αεροπορίας 251, στα οποία θα νοσηλεύονται non covid περιστατικά, καθώς και ο Ερυθρός Σταυρός που θα δέχεται μόνο COvid περιστατικά.

ΣΥΡΙΖΑ κατά Γεραπετρίτη για τις ΜΕΘ

Σε ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία αναφέρεται «Η κατάσταση στα νοσοκομεία κάθε μέρα που περνά γίνεται και πιο δραματική. Δύο ασθενείς έχασαν σήμερα τη ζωή τους στο Λαϊκό, περιμένοντας μάταια, πρόχειρα διασωληνωμένοι, να ανοίξει μία κλίνη ΜΕΘ.  Είναι τουλάχιστον εξοργιστικό την ώρα που δεκάδες ασθενείς, είτε με covid είτε με άλλα νοσήματα, βρίσκονται σε πολυήμερη αναμονή για να βρεθεί μία κλίνη ΜΕΘ, ο υπουργός επικρατείας κ. Γεραπετρίτης, να δηλώνει με απύθμενο θράσος ότι: «Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ανάγκη για άλλες κλίνες». Δυστυχώς για τους πολίτες που υποφέρουν αυτήν την ώρα και για τις χιλιάδες οικογένειες που αγωνιούν για τους ανθρώπους τους στα νοσοκομεία, δεν έχουμε μόνο μια κυβέρνηση που ευθύνεται γιατί άφησε ανοχύρωτο το ΕΣΥ, αλλά που δεν έχει καν συναίσθηση της δραματικής πραγματικότητας. Την ώρα που χάνονται ανθρώπινες ζωές και οι υγειονομικοί καταρρέουν μαζί με το ΕΣΥ, ο κ. Μητσοτάκης και οι στενοί του συνεργάτες βρίσκονται στο κόσμο τους και επιμένουν να λειτουργούν ως υπερασπιστές των συμφερόντων των ιδιωτικών κλινικών, αρνούμενοι να τις επιτάξουν για να παραμένουν αμόλυντες από τον κορονοϊό.»?

Το Κίνημα Αλλαγής, σε ανακοίνωση του, τονίζει ότι «η διακοπή της χθεσινής εφημερίας του Λαϊκού Νοσοκομείου λόγω έλλειψης διαθεσίμων κρεβατιών, οι εικόνες με τους διασωληνωμένους ασθενείς στους διαδρόμους, οι καταγγελίες για ασθενείς που καταλήγουν εκτός ΜΕΘ, συγκροτούν ένα απαράδεκτο, εφιαλτικό σκηνικό. Προειδοποιούμε εδώ και μέρες για την ανάγκη να πάρει ανάσα το ΕΣΥ, με την επίταξη όλων των ιδιωτικών κλινικών. Και των μεγάλων, που έχουν τις κατάλληλες δομές. Υπουργοί της Κυβέρνησης δέσμιοι των συμφερόντων, το βρίσκουν «αχρείαστο κόστος». Ρεσιτάλ αναλγησίας και κυνικότητας, την ώρα που κινδυνεύει η ζωή των πολιτών. Επιτέλους η Κυβέρνηση να πάρει μέτρα τώρα. Η κατάσταση δεν επιδέχεται αναβολές. Όλες οι δομές υγείας, όλο το ανθρώπινο δυναμικό, όλα τα ιατροτεχνολογικά μέσα, δημόσια, ιδιωτικά, στρατιωτικά, να ενταχθούν στη μάχη. Οι τραγικές εικόνες στα νοσοκομεία δεν μπορεί να συνεχισθούν».

To KKE σημειώνει σε ανακοίνωσή του, «Είναι αδιανόητο κι εγκληματικό, τη στιγμή που τα δημόσια νοσοκομεία έχουν καταρρεύσει, που ασθενείς χάνουν τη ζωή τους εκτός ΜΕΘ και που τα ρεκόρ κρουσμάτων και διασωληνωμένων “σπάνε” το ένα μετά το άλλο, η κυβέρνηση να αρνείται πεισματικά την επίταξη των μεγάλων ιδιωτικών κλινικών. Είναι αδιανόητο κι εγκληματικό οι επιχειρηματίες της υγείας να συνεχίζουν να θησαυρίζουν πάνω στη ζωή και τον πόνο χιλιάδων ανθρώπων. Κι αυτό το έγκλημα στο βωμό του κέρδους ούτε ξεχνιέται ούτε παραγράφεται».

Η Ελληνική Λύση σε ανακοίνωση της, τονίζει ότι από το ξέσπασμα της πανδημίας, «είχε απαιτήσει την άμεση πρόσληψη ιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού, καθώς και τη δημιουργία νέων ΜΕΘ. Δεν μας άκουσαν και τώρα το ΕΣΥ καταρρέει με την κυβέρνηση να αποδεικνύεται ανίκανη ακόμα και στο θέμα της «επιστράτευσης» όπου γιατροί καλούνται από δύο διαφορετικά νοσοκομεία ταυτόχρονα, επιστήμονες που έχουν ήδη δηλώσει εθελοντές να ψάχνουν μόνοι τους νοσοκομείο για να παρουσιαστούν (αφού κανείς δεν επικοινωνεί μαζί τους), και την κυβέρνηση να επιδίδεται σε συκοφαντίες κατά των υγειονομικών λειτουργών της πρώτης γραμμής. Θα λογοδοτήσουν».

Σε σχετική ανακοίνωση του το ΜέΡΑ25, κάνει λόγο για «μια ακόμα δραματική και πολεμική νύχτα στα νοσοκομεία της Αττικής με τους γιατρούς στο Λαϊκό να καταγγέλλουν ότι ασθενείς κατέληξαν περιμένοντας να μπουν σε κάποια ΜΕΘ, τη στιγμή που δεν υπάρχουν διαθέσιμες στο ΕΣΥ ενώ υπάρχει μάλιστα και λίστα αναμονής. Αναγκάστηκαν κιόλας να διακόψουν ακόμα και την χθεσινή εφημερία στο Λαϊκό αναφέρουν οι γιατροί, τη στιγμή που η διορισμένη διοίκηση για άλλη μια φορά προσπαθεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα. Ταυτόχρονα συνεχίζονται οι διώξεις γιατρών σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, με μια Κυβέρνηση που μιλάει για "αχρείαστο κόστος" αναφορικά με το ενδεχόμενο επίταξης των ιδιωτικών κλινικών. Τα εγκλήματα του κ. Μητσοτάκη, του κ. Κικίλια, αλλά και σύσσωμης της Κυβέρνησης τους για την κατάσταση που επικρατεί στα δημόσια νοσοκομεία είναι τεράστια, καθώς ακόμα και σήμερα έχοντας φτάσει στους 700 διασωληνωμένους ημερησίως, αρνούνται να επιτάξουν τις ιδιωτικές κλινικές. Τους καλούμε έστω και τώρα, όσο αργά κι αν είναι πια να το πράξουν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ