Τεχνολογία - Επιστήμη

13 Απριλίου 2021 14:44

Κορονοϊός - Εμβόλιο Johnson & Johnson: αναφορές για θρομβώσεις και “μπλόκο” στις ΗΠΑ

Διάβασέ μου το...

Γιατί προχώρησαν σε αναστολή χορήγησης του εμβολίου της Johnson & Johnson οι αμερικανικές Αρχές. Πόσα περιστατικά έχουν αναφερθεί.

Κορονοϊός - Εμβόλιο Johnson & Johnson: αναφορές για θρομβώσεις και “μπλόκο” στις ΗΠΑ
-

Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ και τα Κέντρα για τον Έλεγχο και την Πρόληψη Λοιμωδών Νοσημάτων (CDC) της χώρας θα ζητήσουν από τις πολιτείες την προσωρινή αναστολή της χρήσης του εμβολίου της Johnson & Johnson κατά της Covid-19, καθώς έξι άνθρωποι στις ΗΠΑ οι οποίοι είχαν εμβολιαστεί με το συγκεκριμένο σκεύασμα ανέπτυξαν σπάνιες μορφές θρομβώσεων, μεταδίδουν οι New York Times.

Τα έξι άτομα που αντιμετώπισαν πρόβλημα μετά τον εμβολιασμό είναι γυναίκες μεταξύ 18 και 48 ετών. Μία γυναίκα έχασε τη ζωή της και μια δεύτερη, στη Νεμπράσκα, νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους του χώρου της υγείας.

Περίπου 7 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εμβολιαστεί μέχρι σήμερα με το εμβόλιο της Johnson & Johnson, ενώ ακόμη 9 εκατ. δόσεις έχουνμ αποσταλεί στις 50 πολιτείες των ΗΠΑ, σύμφωνα με στοιχεία των CDC.

Πρόκειται για σύσταση και όχι εντολή προς τις πολιτειακές αρχές, ωστόσο στα κέντρα εμβολιασμού που διαχειρίζεται η ομοσπονδιακή κυβέρνηση οι εμβολιασμοί με Johnson&Johnson σταματούν άμεσα, σε μια κίνηση που σημαίνει ισχυρή σύσταση και προς τις κυβερνήσεις των πολιτειών.

Επιστήμονες της FDA και των CDC θα εξετάσουν από κοινού τη σύνδεση των περιστατικών με το εμβόλιο και θα αποφασίσουν εάν θα διατηρήσουν την άδεια για εμβολιασμό όλων των ηλικιών ή θα θέσουν ηλιακιακούς περιορισμούς.

Η συμβουλευτική επιτροπή των CDC θα συνεδριάσει την Τετάρτη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αντίστοιχα ζητήματα - πάλι σε γυναίκες ηλικίας κάτω των 60 ετών - έχουν υπάρξει στην Ευρώπη με το εμβόλιο του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και της AstraZeneca, το οποίο είναι παραπλήσιας τεχνολογίας με εκείνο της J&J.

Τα περισσότερα εμβόλια των οποίων γίνεται χρήση στις ΗΠΑ είναι εκείνα της νέας τεχνολογίας mRNA των Pfizer-BioNTech και Moderna, οι οποίες παραδίδουν αθροιστικά άνω των 23 εκατ. δόσεων την εβδομάδα στη χώρα.

Το πλεονέκτημα του εμβολίου της Johnson είναι ότι είναι μονοδοσικό, σε αντίθεση με όλα τα μέχρι σήμερα εγκεκριμένα ανά τον κόσμο, που χορηγούνται σε δύο δόσεις, ενώ διατηρείται και σε θερμοκρασία ψυγείου, διευκολύνοντας τη χρήση του σε απομακρυσμένες περιοχές με φτωχές υποδομές συντήρησης.

Στην Ελλάδα, οι εμβολιασμοί με το εμβόλιο της J&J αναμένεται να ξεκινήσουν την ερχόμενη Δευτέρα.

Στις ηλεκτρονικές προσυνεδριακές συναλλαγές, η μετοχή της Johnson&Johnson υποχωρούσε λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι ώεα Ελλάδος κατά 2,7%.

Eιδήσεις σήμερα:

Κορονοϊός - Κεραμέως: Ξεκινά ο εμβολιασμός για εκπαιδευτικούς

Εργαζόμενος στην καθαριότητα βρήκε 1.000 ευρώ και τα παρέδωσε

Στο “Καλημέρα Ελλάδα” η γυναίκα που βρήκε διαρρήκτη να κοιμάται στο σπίτι της

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ