Αθλητικά

20 Απριλίου 2021 10:10 Τελευταία ενημέρωση : 20 Απριλίου 2021 21:07

Μητσοτάκης για European Super League: οι φίλαθλοι δεν θα το αποδεχτούν

Διάβασέ μου το...

Κατηγορηματικά αντίθετος με τη δημιουργία μιας κλειστής λίγκας από εύπορους ευρωπαϊκούς συλλόγους, εμφανίστηκε ο Πρωθυπουργός.

Μητσοτάκης για European Super League: οι φίλαθλοι δεν θα το αποδεχτούν
-

Αναφορά στις εξελίξεις στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο κάνει, με ανάρτησή του στο Twitter, ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Η δυνατότητα του απροσδόκητου κάνει το ποδόσφαιρο τόσο συναρπαστικό. Η πρόταση λιγοστών, εύπορων ευρωπαϊκών συλλόγων για συγκρότηση μίας κλειστής λίγκας έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την ιστορία και την παράδοση του αθλήματος. Για να το πω απλά και καθαρά, είναι λάθος. Οι φίλαθλοι δεν θα το αποδεχτούν», σημειώνει, στην ανάρτησή του, ο πρωθυπουργός.

Αρνητικοί στη δημιουργία της European Super League, εμφανίστηκαν και ο Εμανουέλ Μακρόν με τον Μπόρις Τζόνσον

Τσίπρας: Απληστία των ισχυρών και του χρήματος η κίνηση 12 

«Με την κίνηση δώδεκα πλούσιων ποδοσφαιρικών ομάδων να ιδρύσουν κλειστή λίγκα, επιβεβαιώνεται μια αρχή που δυστυχώς δεν καθοδηγεί μόνο το ποδόσφαιρο αλλά σχεδόν κάθε πτυχή του σημερινού κόσμου», τονίζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, σε ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα, κάνοντας λόγο για την «αρχή της απληστίας των ισχυρών και του χρήματος».

«Πρόκειται για την ίδια αρχή που η επικράτησή της με τις πατέντες και τα "παιχνίδια" των εμβολίων προκαλεί χιλιάδες θανάτους», σημειώνει και προσθέτει: «Την ίδια αρχή που καταδικάζει δισεκατομμύρια ανθρώπους στη φτώχεια και την απόγνωση, ενώ η ελίτ πολλαπλασιάζει τα κέρδη της. Την ίδια αρχή που καταστρέφει το περιβάλλον, τη φύση, τη γη, με τις ασύδοτες πρακτικές που επιβάλλει. Την ίδια αρχή που υπονομεύει τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα εν ονόματι των κερδών».

Όπως σχολιάζει, «συνεπώς, το θέμα σήμερα δεν είναι μόνο το ποδόσφαιρο, αλλά ο κόσμος που ζούμε. Ο κόσμος που οφείλουμε να αλλάξουμε. Πολεμώντας την απληστία με τη συμμετοχή και τη δημοκρατία. Στην καθημερινότητά μας, στην πολιτική, στον πολιτισμό, στο ποδόσφαιρο. Παντού! Να μην αφήσουμε τις τύχες μας και τον κόσμο στα χέρια εκείνων που βάζουν τα κέρδη πάνω από τη ζωή».

«Ο κ. Τσίπρας έχει χάσει τη μπάλα! Αυτό διαπιστώνει κάποιος αν διαβάσει την σημερινή ανάρτησή του που συνδέει την πρόθεση ομάδων να ιδρύσουν κλειστή λίγκα στο ποδόσφαιρο, με την παγκόσμια φτώχεια, την καταστροφή του περιβάλλοντος και… τις πατέντες για τα εμβόλια. Η απάντησή του είναι σαν υποψηφίου σε διαγωνισμό καλλιστείων. Την παγκόσμια ειρήνη ξέχασε!», σχολίασε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Τάσος Γαϊτάνης.

Σε ανάρτηση της, η Φώφη Γεννηματά, Προέδρος του Κινήματος Αλλαγής, αναφέρει «Το ποδόσφαιρο είναι το κατ’ εξοχήν λαϊκό άθλημα. Η ομορφιά του είναι στο απρόβλεπτο, στην ανατροπή στην έκπληξη. Όταν οι μικροί κερδίζουν τους μεγάλους. Τα κλειστά κλαμπ των ισχυρών, που θα θησαυρίζουν και θα αφήσουν τους πολλούς εκτός, μόνο να το καταστρέψουν μπορούν».

«Η πρόταση για συγκρότηση κλειστής λίγκας στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο έχει δικαιολογημένα συναντήσει την αντίδραση φιλάθλων και αθλητών σε όλη την Ευρώπη και αυτό γιατί η συγκεκριμένη πρόταση δεν έχει καμία σχέση με το αγαπημένο τους άθλημα, τις παραδόσεις και τις συγκινήσεις που αυτό προσφέρει. Είναι το αποτέλεσμα του εμπορευματοποιημένου ποδοσφαίρου, μια εξέλιξη που αφορά μόνο το ύψος και τη μοιρασιά των κερδών ανάμεσα σε ιδιοκτήτες - μεγαλομέτοχους, κάτι το οποίο κυνικά ομολογείται και απ' τους ίδιους», αναφέρει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του.

«Η αντιπαράθεση έχει να κάνει με το ποια διοργάνωση (UEFA - European Super League) θα διασφαλίζει περισσότερα κέρδη, αλλά και με το πως και σε ποιους θα μοιράζονται τα υπέρογκα κέρδη απ' την αγορά του ποδοσφαίρου. Σχετίζεται επίσης με την αντιπαράθεση ευρωπαϊκών και αμερικανικών κεφαλαίων, που έχουν διεισδύσει σε ευρωπαϊκές ομάδες. Οι εξελίξεις αυτές αντιστρατεύονται το ενδιαφέρον και την αγάπη του φίλαθλου κόσμου για το παιχνίδι και τους συλλόγους. Αντίστοιχα, κλειστή λίγκα συγκροτήθηκε και στο μπάσκετ πριν από λίγα χρόνια, με τα γνωστά αρνητικά αποτελέσματα. Οι αντιδράσεις των κυβερνήσεων σε αυτό το σχέδιο είναι υποκριτικές, μέρος της παραπάνω κάλπικης αντιπαράθεσης. Άλλωστε με την πολιτική τους υπηρετούν αυτήν ακριβώς την επιχειρηματική δράση στο χώρο του ποδοσφαίρου», προσθέτει η ανακοίνωση του κόμματος και καταλήγει: «Αποδεικνύεται ότι ο καπιταλισμός δεν αφήνει καμία ανθρώπινη δραστηριότητα έξω από τα αδηφάγα σχέδιά του. Μοναδική λύση απέναντι σε αυτή τη σήψη, που δημιουργεί και ενισχύει την αποστροφή του φίλαθλου κόσμου, είναι να απαλλαγεί το ποδόσφαιρο και συνολικά ο αθλητισμός απ' τη θηλιά της εμπορευματοποίησης και της επιχειρηματικής δράσης».

Σε ανάρτηση της, η Φώφη Γεννηματά, Προέδρος του Κινήματος Αλλαγής, αναφέρει «Το ποδόσφαιρο είναι το κατ’ εξοχήν λαϊκό άθλημα. Η ομορφιά του είναι στο απρόβλεπτο, στην ανατροπή στην έκπληξη. Όταν οι μικροί κερδίζουν τους μεγάλους. Τα κλειστά κλαμπ των ισχυρών, που θα θησαυρίζουν και θα αφήσουν τους πολλούς εκτός, μόνο να το καταστρέψουν μπορούν».

Σε δήλωση του ΜέΡΑ25, Μιχάλη Κριθαρίδη αναφέρεται «η δημιουργία μιας κλειστής ελίτ 12 ποδοσφαιρικών ομάδων στερεί και τα τελευταία ψήγματα του λαϊκού ερείσματος του αθλήματος, αλλά και την ελάχιστη δυνατότητα για τις μικρές ομάδες να αναμετρηθούν απέναντι στους ποδοσφαιρικούς «τιτάνες». Η απόφαση αυτή αποξενώνει ακόμα περισσότερο το ποδόσφαιρο από τους φιλάθλους και πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα την εμπορευματοποίηση και την πάση θυσία κερδοφορία. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να κλείσουμε τα μάτια στην διαφθορά και την υποκρισία της UEFA, που πατάει μέχρι και επί πτωμάτων εργαζομένων για να πραγματοποιήσει την διοργάνωση της στο Κατάρ. Το ΜέΡΑ25 από την πρώτη στιγμή έχει προτείνει ένα ποδόσφαιρο διαφορετικό, με τις μετοχές των αθλητικών αυτών οργανισμών να αποδίδονται από την ολιγαρχία δίχως σύνορα στους ίδιους τους φιλάθλους, με την κρατικοποίηση όλων των μορφών του τζόγου και με την επιβολή ενός ορίου στο συνολικό κόστος των μισθών (salary cap) όπως ισχύει στις ΗΠΑ στο NBA κι αλλού. Μόνο μέσα από ριζοσπαστικές αλλαγές θα μπορέσει να ανασάνει το αθλητικό πεδίο από την ολιγαρχική κερδοσκοπία, αλλιώς όπως δήλωσε και ένας προπονητής: “οι πλούσιοι θα συνεχίζουν να γίνονται πλουσιότεροι και οι φτωχοί, φτωχότεροι”». 

Ειδήσεις σήμερα:

Εκκλησίες - Πάσχα: τα σενάρια για λειτουργίες, Επιτάφιο και Ανάσταση

Ασπρόπυργος: νεογέννητο βρέθηκε σε χωράφι με τον ομφάλιο λώρο

Εμβόλιο κατά του κορονοϊού: Ανοίγει η πλατφόρμα για τις ηλικίες 55-59

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ