Πολιτική

20 Απριλίου 2021 10:54 Τελευταία ενημέρωση : 20 Απριλίου 2021 14:23

ΥΠΕΞ: Συνειδητά fake news η διαστρέβλωση των λεχθέντων για το γαλλικό πλοίο

Διάβασέ μου το...

Η απάντηση του υπουργείου Εξωτερικών, με αφορμή δημοσιεύματα για το περιστατικό με το γαλλικό ερευνητικό και την τουρκική φρεγάτα.

ΥΠΕΞ: Συνειδητά fake news η διαστρέβλωση των λεχθέντων για το γαλλικό πλοίο
-

«Η διαστρέβλωση των λεχθέντων ξεπερνά τα όρια και γίνεται συνειδητά fake news», αναφέρει ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Παπαϊωάννου, με αφορμή δημοσιεύματα για το περιστατικό με το γαλλικό ερευνητικό και την τουρκική φρεγάτα.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου σημειώνει ότι «η Ελλάδα εξέδωσε NAVTEX για το γαλλικό ερευνητικό πλοίο επειδή η περιοχή είναι ελληνικής δικαιοδοσίας».

Προσθέτει δε: «Είναι μια καθαρή τοποθέτηση τόσο της κυβερνητικής εκπροσώπου όσο και του εκπροσώπου του ΥΠΕΞ που δεν επιδέχεται παρερμηνείας όσο κι αν προσπαθούν κάποιοι να δημιουργήσουν ψεύτικες εντυπώσεις».

Υπενθυμίζεται ότι η εφημερίδα Hurriyet φιλοξένησε ρεπορτάζ, σύμφωνα με το οποίο, την ημέρα που ο Νίκος Δένδιας βρίσκονταν στην Άγκυρα για συνομιλίες με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, η Ελλάδα εξέδιδε Navtex (για τις 17-18 Απριλίου) για έρευνες γαλλικού πλοίου νότια της Κύπρου, εντός της «τουρκικής υφαλοκρηπίδας», κάτι όμως που «δεν έπιασε, καθώς η Τουρκία απάντησε, απομακρύνοντας το ελληνικό ερευνητικό πλοίο με γαλλική σημαία από την υφαλοκρηπίδα της».

Οι αντιρδάσεις των κομμάτων 

Ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία αναφέρει πως «λλα λέει το Μαξίμου και άλλα το ΥΠΕΞ για την παρενόχληση γαλλικού πλοίου στην ΑΟΖ μας».

Συγκεκριμένα ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει:

«48 ώρες και καμία απάντηση από την Κυβέρνηση:

  • Η παρενόχληση γαλλικού ερευνητικού πλοίου από τουρκική φρεγάτα έγινε ή δεν έγινε εντός της ελληνικής ΑΟΖ;
  • Το περιστατικό είναι «θέμα της Γαλλίας» όπως λέει το Μαξίμου ή «και της Γαλλίας» όπως λέει το Υπουργείο Εξωτερικών;
  • Έγινε σχετικό διάβημα από το Υπουργείο Εξωτερικών στην τουρκική πλευρά;
  • Υπήρξε τουρκικό διάβημα προς τον Πρέσβη της Ελλάδας στην Άγκυρα;

Η ειλικρίνεια αφορά μόνο τις δηλώσεις στην Άγκυρα; Στην Ελλάδα, μεταξύ μας, δεν μπορούμε να συνεννοηθούμε με ειλικρίνεια; 

Ο διάλογος εγκλωβίζεται πάλι στη λογική «έρευνες που δεν είναι έρευνες» και «ερευνητικά που τα παίρνει ο αέρας», για χάρη εσωκομματικών κυβερνητικών ισορροπιών.»

 Στο θέμα αναφέρθηκε με ανακοίνωσή της και η Ελληνική Λύση, τονίζοντας: "Μετά την απαράδεκτη δήλωση της κυβερνητικής εκπροσώπου, για την δράση τουρκικού πολεμικού εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας, είχαμε την χλιαρή αντίδραση του ΥΠΕΞ, που υπερασπίστηκε την Ελληνική κυριαρχία πάλι στα λόγια. Την ώρα που ο κ. Δένδιας καθησυχάζει τους Έλληνες με «ηρωικά λόγια», οι Τούρκοι συνεχίζουν τα «επικίνδυνα έργα» κατά της πατρίδας. Η κυβέρνηση θα πρέπει επιτέλους να καταλάβει ότι ο Τούρκος δεν αντιμετωπίζεται με λόγια, αλλά με έργα.  Καταδίωξη και βύθιση όποιου τουρκικού πολεμικού πλοίου παραβιάζει την εθνική μας κυριαρχία. Νηοψία και σύλληψη πληρωμάτων στα τουρκικά ερευνητικά. Τέρμα τα λόγια".

Ειδήσεις σήμερα:

Κορονοϊός: είναι απαραίτητες οι μάσκες στους εξωτερικούς χώρους;

e-ΕΦΚΑ: Αναρτήθηκαν τα ειδοποιητήρια των εισφορών για το Μάρτιο

Εκκλησίες - Πάσχα: τα σενάρια για λειτουργίες, Επιτάφιο και Ανάσταση

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ