Κοινωνία

22 Απριλίου 2021 11:15 Τελευταία ενημέρωση : 22 Απριλίου 2021 21:44

Κεραμέως: στις 14 Ιουνίου οι Πανελλαδικές - “παγώνουν” οι προαγωγικές εξετάσεις

Διάβασέ μου το...

Παρατείνεται η σχολική χρονιά για τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά σχολεία. Όλες οι ανακοινώσεις από την υπουργό Παιδείας.

Κεραμέως: στις 14 Ιουνίου οι Πανελλαδικές - “παγώνουν” οι προαγωγικές εξετάσεις
-

Στις 14 Ιουνίου θα διεξαχθούν οι Πανελλαδικές Εξετάσεις, ανέφερε η υπουργός Παιδείας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, όπου παρουσιάστηκε το πλαίσιο επαναλειτουργίας των σχολείων.

Όπως σημείωσε εξάλλου η Νίκη Κεραμέως, δεν θα γίνουν φέτος οι προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις.

Το σχολικό έτος θα παραταθεί ως την Παρασκευή 25 Ιουνίου για τα νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία και έως την Παρασκευή 11 Ιουνίου για τα γυμνάσια και λύκεια.

Παράλληλα, ανακοινώθηκε ότι οι κατατακτήριες εξετάσεις για πανεπιστημιακά τμήματα και σχολές θα αρχίσουν μετά τις 20 Μαΐου.

Αναλυτικά οι ανακοινώσεις

Στις 14 Ιουνίου θα διεξαχθούν οι Πανελλαδικές Εξετάσεις για τα Γενικά Λύκεια και στις 15 Ιουνίου για τα Επαγγελματικά Λύκεια, ανέφερε η υπουργός Παιδείας, Νίκης Κεραμέως, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, όπου παρουσιάστηκε το πλαίσιο επαναλειτουργίας των σχολείων.

Τα σχολεία -νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια, λύκεια- θα ανοίξουν στις 10 Μαΐου. Το σχολικό έτος θα παραταθεί ως την Παρασκευή 25 Ιουνίου για τα νηπιαγωγεία και δημοτικά και έως την Παρασκευή 11 Ιουνίου για τα γυμνάσια και λύκεια, ανακοίνωσε η κ. Κεραμέως.

«Μεγάλη σημασία για την επαναλειτουργία των σχολείων έχει η καθοδική πορεία του δείκτη θετικότητας, ο εμβολιασμός των ηλικιωμένων και ευάλωτων ομάδων και τα self test», επανέλαβε η υπουργός. Σημειώνεται, πως τα self test θα συνεχίζουν να διατίθενται δωρεάν και οι μαθητές όλων των βαθμίδων θα πρέπει να επιδεικνύουν τα αρνητικά τεστ κάθε Δευτέρα και Πέμπτη.

Οι προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις δε θα διεξαχθούν ούτε φέτος. «Αφουγκραζόμαστε τη γενικότερη πίεση των μαθητών και θεωρήσαμε σημαντικό να αφιερώσουν οι μαθητές περισσότερο χρόνο στη δια ζώσης διδασκαλία και στην εμβάθυνση της ύλης», εξήγησε η υπουργός.

Αναφέρθηκε, επίσης, στην Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, καθώς και στη δυνατότητα συμπλήρωσης παράλληλου μηχανογραφικού. Οι υποψήφιοι θα μπορούν να εισαχθούν σε πανεπιστημιακά τμήματα μέσω πανελληνίων, είτε σε κάποιο δημόσιο ΙΕΚ με τον βαθμό του απολυτηρίου τους και ορισμένα άλλα κριτήρια. Ο αριθμός των εισακτέων ανά πανεπιστημιακό τμήμα θα ανακοινωθεί στις 15 Μαΐου.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, όπως ανέφερε η κ. Κεραμέως, 9.500 εκπαιδευτικοί έχουν εμβολιαστεί έως σήμερα στο πλαίσιο των αδιάθετων εμβολίων, ενώ από τους μαθητές, εκπαιδευτικούς και διοικητικό προσωπικό που προσήλθαν για επανέλεγχο μετά τη δήλωση των self test, 1.753 βγήκαν θετικοί.

Όσο αφορά τα πανεπιστήμια, δεν έχει ληφθεί ακόμα απόφαση για την εξεταστική του εαρινού εξαμήνου.

Τέλος, 367.868 αιτήσεις voucher για αγορά τάμπλετ ή λάπτοπ έχουν εγκριθεί μέχρι στιγμής για ισάριθμους μαθητές, από 4 έως 24 χρονών.

Μαθητές - σχολείο - σχολεία - self test

Το ΚΚΕ σε ανακοίνωση του αναφέρει, μεταξύ άλλων, «Η υπουργός Παιδείας αρέσκεται να ανακοινώνει μόνο ημερομηνίες για το άνοιγμα των σχολείων, όμως το επείγον είναι να υλοποιήσει, έστω και την τελευταία στιγμή, τα αιτήματα του εκπαιδευτικού κόσμου για την ασφαλή επανέναρξη της μορφωτικής διαδικασίας σε όλες τις βαθμίδες. Αποτελεί πρόκληση το γεγονός ότι ενώ η κυβέρνηση ανακοινώνει χρονοδιαγράμματα ακόμα για την έναρξη του τουρισμού, αλλά και άλλων τομέων της οικονομίας, από τις δηλώσεις της κ. Κεραμέως εξακολουθούν να απουσιάζουν  ανακοινώσεις και μέτρα για το ασφαλές άνοιγμα των ΑΕΙ, όταν μάλιστα μια σειρά πανεπιστημιακές έρευνες καταδεικνύουν τις δυνατότητες αυτό να επιτευχθεί. Απ’ ό,τι φαίνεται τα ΑΕΙ είναι ανοιχτά για την επιχειρηματική δράση, για τα ΜΑΤ, αλλά όχι για τους φοιτητές. Γι’ αυτό, και σε αυτούς τους τομείς δίνεται πακτωλός χρημάτων...».

Ειδήσεις σήμερα:

Φονικό στα Ανώγεια: καταπέλτης ο εισαγγελέας για τον δράστη

Ράπτη για εμβολιασμούς στον ΑΝΤ1: όλα τα εμβόλια είναι απολύτως ασφαλή (βίντεο)

ΗΠΑ: σύσταση για αποφυγή των ταξιδιών στη χώρα μας